Εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός «πάγωσε» τις διαδικασίες για ανασχηματισμό (ή για τις «διορθωτικές κινήσεις» στην κυβέρνηση, όπως τις ονομάζει) καθόλου δεν κόπασε η αγωνία και το άγχος των βουλευτών (και των υπουργών) για αυτόν. Πέραν της ονοματολογίας που πάει σύννεφο, ορισμένοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις προθέσεις του Πρωθυπουργού για τον χρόνο που θα επιλέξει ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές: «Πρέπει να τις κάνει τις αλλαγές όσο πιο γρήγορα γίνεται, διαφορετικά θα νεκρώσουν τα πάντα», έλεγαν ορισμένοι. Αλλοι όμως που εμφανίστηκαν πιο πληροφορημένοι προεξοφλούσαν ότι οι αλλαγές θα γίνουν στις 15 Ιουλίου ή λίγες μέρες αργότερα. Εν πάσει περιπτώσει ο πρωθυπουργός, έλεγαν, θα εμφανιστεί στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση. Τέλος δύο βουλευτές (σ.σ. τα ονόματά τους ακούστηκαν στην «ανασχηματολογία») που κάθονταν μαζί στο Εντευκτήριο βουλευτών έλεγαν ότι αυτή τη φορά ο ανασχηματισμός θα είναι πολιτικός και όχι τεχνοκρατικός όπως ήταν την άλλη φορά, πράγμα που σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει περισσότερους κομματικούς και βουλευτές, παρά τεχνοκράτες. Σε λίγες ημέρες όλα αυτά θα φανούν.

***

Ο Βενιζέλος και τα υπουργικά αξιώματα

Εδωσε και τίτλο ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα σενάρια που τον θέλουν να υπουργοποιείται. Τα ονόμασε «ανεκδοτολογική αντίληψη της πολιτικής». Σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Action 24) ξεκαθάρισε ότι «δεν έχω καμία σχέση με ό,τι λέγεται για κυβέρνηση και υπουργικά αξιώματα. Είμαι πολύ μακριά, πολύ αλλού». Αλλά ας δούμε τι ακριβώς είπε για το σενάρια να αναλαμβάνει υπουργεία και ποια η γνώμη του για τα υπουργικά αξιώματα::

***
«Αυτά είναι ανεκδοτολογική αντίληψη της πολιτικής. Εγώ έχω διατελέσει και Υπουργός Αμύνης, αλλά κυρίως Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ως κυβερνητικός εταίρος, ως αρχηγός κόμματος που συγκυβερνούσαμε με τον κ. Σαμαρά, άρα ήμουν Υπουργός Εξωτερικών για να εφαρμόσω με πολύ μεγάλη άνεση και μεγάλο εύρος ευχέρειας την εθνική στρατηγική, όπως την αντιλαμβανόμουν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό αλλά ως συγκυβερνήτης, ως εταίρος. Δεν είμαι για να είμαι Υπουργός μίας κυβέρνησης όπου ο Πρωθυπουργός, μάλιστα είναι και συγκεντρωτικός και δικαιούται να είναι, και ρυθμίζει τα πάντα επί των λεπτομερειών, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου. Θα μπορούσε η χώρα να με χρειαστεί σε μία μεγάλη κρίση, μόνο σε κρίσεις με θυμούνται. Ιστορικά από το 1989, μετά υπάρχει μία διάθεση, ας πούμε, πιο αδιάφορη, αλλά εύχομαι και αγωνίζομαι η χώρα να μη φθάσει ποτέ στην ανάγκη να ζητήσει τη βοήθεια ανθρώπων που τους θυμούνται μόνο στις κρίσεις, δεν θέλω να πάμε εκεί, άρα δεν έχω καμία σχέση με ό,τι λέγεται κυβέρνηση και υπουργικά αξιώματα. Είμαι πολύ μακριά, πολύ αλλού¬.

Ερώτηση : Κύριε Πρόεδρε, αυτός είναι ο ρόλος και η μοίρα των εθνικών εφεδρειών, τις θυμάται κανείς όταν τις έχει ανάγκη.

Ευ. Βενιζέλος: Εντάξει, είναι μεγάλη λέξη το «εθνική εφεδρεία». Είναι ο ρόλος του ενεργού πολίτη που έχει μία εμπειρία, την οποία τη λέει δημόσια γιατί το έθνος πρέπει να ακούει και να συζητά, να ακούει την αλήθεια.

***
Γιατί χαίρεται ο υφυπουργός

Ενας από τους υφυπουργούς που φαίνεται πως δεν τον προβληματίζουν οι ανασχηματισμοί είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Και ξέρετε γιατί; Πρώτον επειδή βλέπει ότι οι επενδύσεις άρχισαν και πάλι να κινούνται και μάλιστα ήταν χαρούμενος επειδή θα βρεθεί (πιθανότατα με τον Αδωνη Γεωργιάδη) την Παρασκευή στα εγκαίνια μια νέας επενδυτικής μονάδας γκολφ (συνολικής επένδυσης 400 εκατ. ευρώ) και εν συνεχεία στα εγκαίνια της προέκτασης ενός πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Μεσσηνία. Οταν κανείς ομιλεί με τον κ. Παπαθανάση, η συνομιλία τους συνεχώς διακόπτεται από τα… τηλεφωνήματα που κάνει ο υφυπουργός. Για παράδειγμα ενώ απέκλειε το ενδεχόμενο για ένα γενικό lockdown (εάν και όποτε υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού), θέλησε να μάθει πώς πάνε οι πωλήσεις σε μια γνωστή αλυσίδα καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικών και οικιακών συσκευών, τώρα που τα μέτρα έχουν αρθεί. Με πολλή ικανοποίηση άκουσε τον πρόεδρο της εταιρίας να του λέει ότι οι πωλήσεις επανήλθαν στην προ-κορωνοϊού εποχή. Ισως να είναι η αρχή για την επάνοδο στην επιχειρηματική κανονικότητα, έλεγε.

***

Οι απρεπείς συμπεριφορές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταστάσεις εσωστρέφειας που παρατηρούνται εσχάτως στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως προβληματίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συνεχίζει τις προσπάθειες για μετάλλαξη του κόμματός του. Ενας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του μου έλεγε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέραν από τις αποκαλύψεις για τα ακίνητα του Δ. Παπαδημούλη είναι εκνευρισμένος (η λέξη «εκνευρισμένος» είναι ήπιος χαρακτηρισμός, στην πραγματικότητα η ακριβής φράση, όπως την είπε, είναι ότι «τα πήρε στο κρανίο») με την συνεχιζόμενη ακραία φραστική συμπεριφορά ορισμένων στελεχών και βουλευτών: «Δεν μπορεί την ώρα που το κόμμα πάει να αυξήσει την διείσδυση του στην κοινωνία, να έρχεται ο ένας και ο άλλος και να βρίζει τους πολιτικούς αντιπάλους μας με φράσεις, του τύπου «είσαι κότα», ή «είναι π@π@ριές αυτά που λες» ή «σούργελο ουστ απ΄εδώ»» και πολλά άλλα που δεν γράφονται. Ο στενός συνεργάτης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής όταν έλεγε ότι ανεπίτρεπτη συμπεριφορά ορισμένων στελεχών (αποφεύγοντας ωστόσο να τα κατονομάσει, αλλά όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι) την χρεώνεται το κόμμα και προσωπικά ο Πρόεδρός του. Ο ίδιος συνεργάτης μου αποκάλυψε μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας (που αποφεύγει τις διαγραφές) είναι αποφασισμένος να επιβάλει ένα είδος αφωνίας σε απρεπείς συμπεριφορές στα στελέχη του, χωρίς να κάνει διαχωρισμούς εάν είναι φίλοι του, δημοφιλείς στο κόμμα ή πασοκογενείς, κτλ. Δηλαδή, εμφανίζεται αποφασισμένος, να μην επιτρέψει στο μέλλον ακραίες συμπεριφορές και εμφανίζεται μάλιστα αποφασισμένος ότι θα πάρει μέτρα. Το θέμα είναι ότι πολλές φορές θέλησε να επιβάλει την τάξη στο κόμμα του, πλην όμως τίποτα δεν έγινε.

***
Το masterchef του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όχι τυχαία, ξεκίνησε τις περιοδείες του μετά την καραντίνα, από τη Θράκη, τον Έβρο και τη Ροδόπη. Ο Γραμματέας, μέσα σε μιάμιση μέρα, πρόλαβε και συναντήθηκε με υγειονομικούς των Νοσοκομείων της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμότειχου, με εκπαιδευτικούς του νομού Έβρου, με αγρότες της Ορεστιάδας αλλά και με στρατιωτικούς. Μίλησε και σε συγκέντρωση στον Φάρο της Αλεξανδρούπολης με όλα τα μέτρα αποστάσεις κλπ. Συναντήθηκε και με τον Δήμαρχο στις Σάπες της Ροδόπης μια κωμόπολη όπου αρμονικά συμβιώνουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Φυσικά πήγε και στις Καστανιές, όπου συναντήθηκε με τον Κοινοτάρχη και επισκέφτηκε και το Φυλάκιο 1. Σήμερα δεν θα σας πω τι τους είπε και τι του είπαν θα σας πω όμως τι τον κέρασαν. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας στις Καστανιές τον κέρασε το παραδοσιακό γλυκό “μαλεμπί’, ενώ στο φυλάκιο τον κέρασαν ένα θαυμάσιο ραβανί, μαθαίνω σε γκουρμέ εκδοχή, που είχαν φτιάξει οι ίδιοι οι στρατιώτες. “Τύφλα να ‘χει το masterchef’, σχολίασε ο Γραμματέας και όλοι συμφώνησαν.

***
Το σινεμά του Δημοκρατικού Στρατού

Στο σπίτι του Χαρίλαου Φλωράκη, στο Χαλάνδρι, στο οποίο εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη – Αρχείο που φέρει το όνομα του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, το ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για το έργο του Κινηματογραφικού – Φωτογραφικού συνεργείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Βέβαια στην εκδήλωση που θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας θα παρευρεθεί και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

***
Όπως λέει και το ΚΚΕ στη σχετική πρόσκληση: “το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ δημιούργησε έργο μοναδικό, καθώς αποτύπωσε σημαντικά γεγονότα και στοιχεία από την εξέλιξη της ένοπλης ταξικής σύγκρουσης σε Γράμμο και Βίτσι, τη ζωή του ΔΣΕ, την οργάνωση της κοινωνικής ζωής σε αυτές τις περιοχές, καθώς και το πέρασμα των μαχητών και μαχητριών στην πολιτική προσφυγιά”. Το υλικό αυτό περιήλθε στο Αρχείο του ΚΚΕ μέσα από τις προσφορές των οικογενειών του Απόστολου Μουσούρη και του Φώτη Ματσάκα, κινηματογραφιστές οι ίδιοι και μαχητές του ΔΣΕ, με τις οποίες έγινε δυνατό να δημιουργηθεί μια συλλογή με περισσότερα από 15.000 φωτογραφικά στιγμιότυπα, ψηφιοποιημένα πλέον και πλήρως προσβάσιμα στους μελετητές, τους ιστορικούς και τον καθένα που ενδιαφέρεται. Όποια κι αν είναι η άποψη του καθένα, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα.