Σε προχωρημένες συνομιλίες με τη Johnson & Johnson βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να κατοχυρώσει ή να αγοράσει εκ των προτέρων δόσεις του εμβολίου κατά του Covi-19, που βρίσκεται ακόμη σε προπαρασκευαστικό στάδιο από το γιγαντιαίο φαρμακευτικό όμιλο.

Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της ΕΕ που δεν κατονομάζει.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο (και θα είναι η πρώτη) της εντολής που έδωσαν οι κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για την υπογραφή προσυμφώνων με έξι φαρμακευτικές εταιρείες που εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί ένα ειδικό Ταμείο επείγουσας χρηματοδότησης με «προίκα» άνω των 2 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωποι της Κομισιόν και της J&J, που αναζήτησε το Reuters, αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

Η J&J σχεδιάζει να ξεκινήσει τον Ιούλιο κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 8,36 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως και έχει προκαλέσει περίπου 450.000 θανάτους.

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι κατόπιν συμφωνίας με την AstraZeneca έχουν εξασφαλίσει για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών περί τις 400 εκατ. δόσεις ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού που πασχίζει να παρασκευάσει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ανάλογη συμφωνία με την AstraZeneca υπέγραψαν το Μάιο οι Ηνωμένες Πολιτείες.