Ομαλά εξελίσσονται οι  Πανελλαδικές Εξετάσεις είπε στην εκπομπή «ΜΕGA Mag» η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως η οποία τόνισε τη σημασία της άρτιας διεξαγωγής τους μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω κορωνοϊού μαθητές και εκπαιδευτικοί, αλλά και «το υπουργείο Παιδείας που κλήθηκε να διοργανώσει Πανελλαδικές όταν όλα στη χώρα είχαν παγώσει».

Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας τηρούνται στα εξεταστικά κέντρα – με αποστάσεις, αντισηπτικά και φυσικό αερισμό.

Τις επόμενες ημέρες θα ανκοινωθεί όπως είπε η κ. Κεραμέως η ημερομηνία έναρξης της επόμενης σχολικής χρονιάς και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο νωρίς από ό,τι συνήθως, πάντως όχι πριν την 1η Σεπτεμβρίου.

Διευκρινίσεις έδωσε η κ. Κεραμέως για την λειτουργία των πρότυπων και πειραματικών σχολείων και την διαδικασία αιτήσεων για τη φοίτηση σε αυτά. Όπως είπε ήδη «τρέχουν» οι αιτήσεις για εγγραφή είτε για εξετάσεις σε πρότυπα σχολεία είτε για κλήρωση σε πειραματικά. Καταληκτική ημερομηνία είναι το Σάββατο 20 Ιουνίου.

Από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργούν 28 πρότυπα και 34 πειραματικά σχολεία. Στόχος είναι να επεκταθούν τα πρότυπα ή πειραματικά σχολεία σε όλες τις περιοχές της χώρας και να δοθεί η δυνατότητα σε δημόσια σχολεία να μετατραπούν σε πρότυπα ή πειραματικά.

Αναφέρθηκε επίσης στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, ενώ σημείωσε πως «θα αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι εκπαιδευτικοί των πρότυπων σχολείων».

Το συνολικό πλαίσιο της διαδικασίας που θα ακολουθείται στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών για όλα τα σχολεία θα ανακοινωθεί μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Ενώ στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα υπάρχει και εξωτερική αξιολόγηση.

Η κ. Κεραμέως στάθηκε επίσης στη σημασία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. «Αξιολόγηση και επιμόρφωση είναι δύο έννοιες αλληλένδετες» είπε.

«Στόχος της αξιολόγησης είναι να πάνε όλα τα σχολεία πιο ψηλά και να δώσουμε κίνητρα για βελτίωση» σημείωσε.

Παράλληλα υπεραμύνθηκε της επαναφοράς της διαγωγής στους τίτλους του σχολείου, τονίζοντας πως αποστολή της πολιτείας είναι να διαπλάθει ελεύθερους αλλά ταυτόχρονα και υπεύθυνους πολίτες.

Σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επισήμανε πως ενισχύονται οι προσπάθειες για την συνεργασία με Πανεπιστήμα του εξωτερικού σε όλα τα επίπεδα. Ειδική αναφορά έκανε στην συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της εκπαίδευσης.

«Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στα ελληνικά Πανεπιστήμια» είπε.