Αποφασισμένος να φθάσει ακόμα και σε ρήξη για να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του για τον μετασχηματισμό του κόμματος εμφανίστηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Ουσιαστικά έδειξε ότι δεν θα κάνει πίσω μπροστά στο μεγάλο στόχο που είναι η διεύρυνση του κόμματος στέλνοντας και σαφές μήνυμα σε όσους αντιδρούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στη συνεδρίαση φάνηκε, παρά την ομόφωνη απόφαση να προταθεί η προσθήκη Προοδευτική Συμμαχία δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ, ότι η μετεξέλιξη θα είναι επώδυνη διαδικασία, ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε και στις παρενέργειες από την υπόθεση με τα ακίνητα του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη. 

Ο πρώην Πρωθυπουργός στην εισήγησή του, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να προχωρήσει το κόμμα μπροστά με την επισήμανση ότι πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και δεν είναι δυνατόν να διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση. Εξάλλου, έχοντας διαπιστώσει ότι πολλά στελέχη του αναλώνονται σε μηχανιστικές διαδικασίες που αποξενώνουν και ψηφοφόρους – εν δυνάμει μέλη του κόμματος, αποφάσισε ότι ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση είναι μονόδρομος.

Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε, σύμφωνα με μέλη της Π.Γ., ότι είναι αδιανόητο να δίνεται η εικόνα στους πολίτες πως στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν συγκρούσεις σε επίπεδο κορυφής. Επί της ουσίας, κατά τους παριστάμενους «φωτογράφισε» τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη.

Συστάσεις για τις δημόσιες τοποθετήσεις 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο ίδιος αναλαμβάνει το μερίδιο που του αναλογεί, αλλά ζήτησε από όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Και αυτό διότι με τις κινήσεις και δηλώσεις τους κατά καιρούς δίνουν το δικαίωμα να στοχοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ και να ακυρώνονται σημαντικές πρωτοβουλίες του κόμματος, καθώς η συζήτηση αντί να επικεντρώνεται στην πολιτική πρόταση ή τις καταγγελίες περιστρέφεται αλλού. 

Είχε προηγηθεί το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από το Φόρουμ των Δελφών όπου έδειξε ότι δεν κάνει πίσω στο σχέδιό του, ενώ ακολούθησε η συνέντευξη του Πάνο Σκουρλέτη στην εφημερίδα «Εποχή», όπου και απάντησε ουσιαστικά στον πρόεδρο του κόμματος, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος σε μια λογική προσωποπαγούς κόμματος. 

«Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι στους ηγέτες αναλογεί να παίξουν κάποια στιγμή έναν ρόλο ιστορικό και πρέπει να ξεπεράσουν τις προσωπικές αγάπες ή τους θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά», είχε τονίσει ο Αλ. Τσίπρας, ενώ η φράση του Π. Σκουρλέτη ήταν: «Προσωπικά, αλλά νομίζω πως και συνολικά, ο χώρος μας ποτέ δεν υιοθέτησε τα μοντέλα προσωποπαγών κομμάτων…Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να γίνει ο αποκλειστικός εκφραστής του χώρου από την Αριστερά μέχρι την Κεντροαριστερά. Αυτές οι αντιλήψεις εκφράζουν ηγεμονισμό και νομίζω ότι τελικά είναι ατελέσφορες».

Ο Π. Σκουρλέτης δεν άλλαξε άποψη ούτε στην Π.Γ., σημείωσε πως πρόκειται για πολιτική του τοποθέτηση και θέση αρχής, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν προσωπική αιχμή προς τον Αλ. Τσίπρα η συνέντευξή του στην Εποχή. Το ενδιαφέρον όμως ήταν η επιλογή του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ να πει ότι ο ίδιος κατά καιρούς στοχοποιείται, αλλά στην παρούσα φάση δεν έλαβε τη στήριξη που ίσως ανέμενε και η οποία δόθηκε άλλες φορές. 

Αυτό το στοιχείο δείχνει πολλά και για τα μελλούμενα ως προς το θέμα της θέσης του γραμματέα του κόμματος. Είναι ενδεικτική η αναφορά του Νίκου Παππά (σ.σ. πρόσφατα συνέφαγε στο σπίτι του Παύλου Πολλάκη, με Χρήστο Σπίρτζη και Ρένα Δούρου), που σημείωσε: «Αν διαμαρτύρεσαι εσύ για στοχοποίηση, η Δούρου τι πρέπει να κάνει και να πει;». Η Ρ. Δούρου είναι ένα από τα πρόσωπα που συζητάει ένα τμήμα της προεδρικής ομάδας για τη θέση του γραμματέα του κόμματος και η κίνηση Παππά έχει σημειολογία.
Αρκετό κομμάτι της συνεδρίασης επικεντρώθηκε και στον Δημήτρη Παπαδημούλη με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφράζει με έμμεσο τρόπο ενόχληση με τη φράση ότι τέτοιες υποθέσεις δεν βοηθάνε την εικόνα του κόμματος και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην κοινωνία, αν και αποφασίστηκε να στηριχθεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαïκού Κοινοβουλίου.
Στο τραπέζι οι προσυνεδριακές διαδικασίες

Το όνομα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως είχε προαναγγείλει το «Βήμα», προκρίνεται από την Πολιτική Γραμματεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα μέλη της οποίας αποφάσισαν τον οδικό χάρτη προς το 3ο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει τελικά το φθινόπωρο του 2020. Η συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα σήμανε την επανέναρξη ουσιαστικά των διαδικασιών που είχαν παγώσει λόγο της πανδημίας.

Κυρίαρχο θέμα στη συνεδρίαση, εκτός από τη συζήτηση επί των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και την αναδιοργάνωση των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι προσυνεδριακές διαδικασίες. Τα μέλη της Π.Γ. αποφάσισαν να γίνει η πολυσυζητημένη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) το Σάββατο 27 Ιουνίου, όπου και θα κληθούν τα μέλη της να υιοθετήσουν –όπως και αναμένεται- την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου Προοδευτική Συμμαχία, ως απόφαση-πρόταση όμως που θα επικυρωθεί από το συνέδριο.

Ουσιαστικά προχωράει το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα στο οποίο έχει κυρίαρχη θέση και το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ με προσδιορισμό που παραπέμπει στις ευρύτερες συμμαχίες του κόμματος στο πλαίσιο της διεύρυνσης. Έτσι, το πολιτικό «αντίδωρο» προς τους «πασοκογενείς» και δυνάμεις ευρύτερες του κεντροαριστερού χώρου είναι η προσθήκη «Προοδευτική Συμμαχία».

Όμως το μείζον για τον Αλ. Τσίπρα και την ηγετική του ομάδα είναι, πέρα από την ονοματοδοσία και τις διακηρύξεις για μετασχηματισμό και διεύρυνση, να αντιμετωπίσει φαινόμενα φραξιονισμού που είναι κυρίαρχα και εμφανίζονται οριζόντια στο κόμμα.
Η παρέμβαση Τσακαλώτου

Επί του σχεδίου Τσίπρα και της φυσιογνωμίας του κόμματος με το νέο σχήμα, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που έθεσε το θέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και να μην υπάρξει στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά, με τον Αλ. Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει στις ράγες του ριζοσπαστισμού.

Το επόμενο μεγάλο θέμα που αφορά το ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναδιοργάνωση των ΜΜΕ του κόμματος και ενδιαφέρον έχει η κίνηση να αναλάβει το «τιμόνι» του Ρ/Σ «Κόκκινο 105,5» ο πρώην βουλευτής και δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης. Ο μέχρι σήμερα διευθυντής του Νίκος Σβέρκος θα έχει την διεύθυνση του σάιτ της Αυγής που θα αναβαθμιστεί, ενώ την ευθύνη για το διαδικτυακό κανάλι θα έχει ο Γιάννης Σμυρλάκη.