Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θάβει το κεφάλι του στην άμμο σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της, δήλωσε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμύνης, κατηγορώντας το τουρκικό ναυτικό για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου κατά τη διάρκεια νατοϊκής αποστολής.

Από την πλευρά του, ανώτερος τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε την κατηγορία λέγοντας πως «τέτοιο πράγμα δεν έχει συμβεί».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ θα έχουν τηλεδιάσκεψη μέσα στην εβδομάδα καθώς εντείνονται οι εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας.

Μιλώντας πριν τη συνάντηση, ο γάλλος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι είναι η ώρα για το ΝΑΤΟ να έχει μία έντιμη συζήτηση για την Τουρκία και τη συμπεριφορά της, όχι μόνο σχετικά με τη Λιβύη αλλά και με άλλα θέματα, όπως την αγορά των S-400 και το μπλόκο στα σχέδια του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

«Έχουμε συναντήσει περίπλοκες στιγμές στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε στρουθοκάμηλοι και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει «τουρκικό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το λύσουμε» προσέθεσε.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί…»

Στο ίδιο μήκος κύματος, γάλλος προεδρικός αξιωματούχος κατηγόρησε χθες τη νατοϊκό σύμμαχο Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και αύξηση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

«Αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πολύ προβληματικές και παρά τις προσπάθειές μας, η κατάσταση τελματώνει. Αυτή η ολοένα και πιο επιθετική στάση είναι απαράδεκτη» δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι εταίρος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».