Στο μεγάλο θέμα της ρύπανσης που προκαλεί η δραστηριότητα της εταιρίας Oil One στη Δραπετσώνα και τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε η εισαγγελία Πειραιά, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες για ύπαρξη περιβαλλοντικής βόμβας στην περιοχή τοποθετήθηκαν μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag» ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης και ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Και οι τρεις συμφώνησαν ότι δεν ζουν άνθρωποι ενός κατώτερου θεού στη Δραπετσώνα κι ότι πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση για τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις.

Γιάννης Λοβέρδος

Ο Γιάννης Λοβέρδος τόνισε πως παρακολούθησε τις αποκαλύψεις του MEGA και σημείωσε πως η δημοσιογραφία οφείλει να είναι αποκαλυπτική ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι λογικό να δίδονται άδειες για επεξεργασία πετρελαιοειδών σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από σπίτια, τόνισε πως «αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο είναι όντως απαράδεκτο και νομίζω ο εισαγγελέας και φυσικά το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο κ. Χατζηδάκης, που έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος, θα έχουν ήδη ασχοληθεί με το θέμα».

Σχολιάζοντας τους φόβους που υπάρχουν για την υγεία των παιδιών που φοιτούν στο 2ο Δημοτικό σχολείο Δραπετσώνας σχεδόν… «μεσοτοιχία» με την ρυπογόνο μονάδα της Oil One, και λόγω των οποίων ο διευθυντής προειδοποίησε προς κάθε κατεύθυνση ότι αν χρειαστεί θα κλείσει το σχολείο καθώς λιποθυμούν παιδιά, σχολίασε: «Πάνω από όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η τωρινή κυβέρνηση το απέδειξε με την καραντίνα που επέβαλε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Πάνω από όλα είναι να προστατεύσουμε την υγεία και τις ζωές των ανθρώπων και ιδίως των μικρών παιδιών, όπως είναι τα παιδιά που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο».

Η θέση του Χρ. Σπίρτζη

Ο κ. Σπίρτζης από την πλευρά του δήλωσε πως δεν είχε γνώση του θέματος και το έμαθε από το Mega, ενώ χαρακτήρισε «σύνηθες» φαινόμενο για την χώρα -ειδικά στα αστικά κέντρα- να χωροθετούνται κατά το παρελθόν, νόμιμα ή παράνομα, διάφορες δραστηριότητες βαριάς όχλησης και στη συνέχεια να χρειάζεται να θεραπεύσουμε αυτό το μεγάλο έλλειμμα σχεδιασμού.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να κλείσει η μονάδα της Oil One, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει συνολικά ένα σχέδιο μετεγκατάστασης πολλών εταιριών που είναι δίπλα σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές και να υπάρξει και ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει αυτό.

«Από εκεί και πέρα για όσο διάστημα λειτουργούν αυτές οι δραστηριότητες θα πρέπει να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος, έλεγχος από την τοπική αυτοδιοίκηση και από ανεξάρτητους φορείς» σημείωσε.

Ανδρέας Λοβέρδος

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε συγχαρητήρια στο Mega για το μεγάλο θέμα που ανέδειξε και υπενθύμισε ότι πριν από κάποια χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τονίσει την ανάγκη να σταματήσουν κάποιες δραστηριότητες στην περιοχή. Όμως υπήρξαν καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποσχέσεων, είπε ο κ. Λοβέρδος, και «το θέμα μετά εξαφανίστηκε».

«Στην περιοχή δεν ζουν άνθρωποι ενός κατώτερου Θεού, ούτε πηγαίνουν στο σχολείο παιδιά ενός κατώτερου Θεού» είπε για το μέγα θέμα ο κ. Λοβέρδος.

Υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα στη Δραπετσώνα όπως και σε όμορους δήμους, όπως το Κερατσίνι, και δεν υπάρχουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις της πολιτείας. Πρέπει να στηρίξουμε τον δήμαρχο και να λυθεί το πρόβλημα, σημείωσε.

Τέλος ο κ.Σπίρτζης υπαινίχθηκε χαμηλές ταχύτητες αντίδρασης από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος για να του απαντήσει ο κ. Λοβέρδος ότι μετά την εκπομπή θα καλούσε στο τηλέφωνο τον κ. Χατζηδάκη «για να του θέσει το θέμα».