Με διαρκείς ασκήσεις σε όλο το Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων ειδικά αυτή την περίοδο που η Τουρκία προκαλεί σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος των μονάδων του ΠΝ – φρεγάτες, ταχέα σκάφη, υποβρύχια, πλοία επιτήρησης – πραγματοποιούν ασκήσεις στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο.
Είχε προηγηθεί αντίστοιχη εκπαίδευση μικρής κλίμακας προ ημερών στις θαλάσσιες περιοχές του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου με πλήθος πολεμικών πλοίων αλλά και με συμμετοχή της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στόχος των Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης να γίνει προσομοίωση – όπως γίνεται παγίως άλλωστε –
αποτελεσματικής αντίδρασης για κάθε πιθανή προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στο Αιγαίο.
 
Θέμα ημερών η ένταξη της ΤΠΚ «Καραθανάσης» στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας
 
Στο μεταξύ, θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ένταξη της υπό κατασκευής πυραλαυκάτου (ΤΠΚ) κλάσης «Ρουσσέν», τύπου Super Vita «Καραθανάσης».  Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΠΝ καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου η ΤΠΚ Ν.6 να βρίσκεται στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας έως τα τέλη του μήνα. Και από εκεί και πέρα το ΠΝ θα αναλάβει ό,τι άλλες εργασίες απαιτούνται για την πλήρη ενεργοποίηση και ένταξη της νέας πυραυλακάτου στον Ελληνικό Στόλο. Αυτή την περίοδο η ΤΠΚ Ν.6  – που θα φέρει τον όνομα του κυβερνήτη του ελικοπτέρου που έπεσε στα Ίμια Χριστόδουλου Καραθανάση – βρίσκεται στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στην τελική φάση εργασιών. Προ μηνός μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε αναφέρει στη Βουλή ότι οι εργασίες είχαν φτάσει στο 98% και είχε ζητήσει από τα Ναυπηγεία να επισπεύσουν την ολοκλήρωσή τους.
Η πυραυλάκατος Ν.6 όπως και η Ν.7 θεωρούνται υπεραπαραίτητες για το ΠΝ, καθώς ο ελληνικός στόλος χρειάζεται επειγόντως νέα πλοία. Και οι δύο πυραυλάκατοι θα φέρουν τα κατευθυνόμενα βλήματα κατά στόχων επιφανείας ExocetBlock III με βεληνεκές 180χλμ.