Η Ελλάδα άνοιξε και υποδέχεται τους τουρίστες της. Προς το παρόν ούτε η κυβέρνηση ούτε οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τη διασπορά του ιού. Δύο όλα κι όλα αεροδρόμια άνοιξαν, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί με δειγματοληπτικούς ελέγχους, όπως με διαβεβαιώνουν. Και ας έγιναν την πρώτη ημέρα 30 διεθνείς πτήσεις. Πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση από την 1η Ιουλίου όταν θα ανοίξουν 25 αεροδρόμια. Αλλά ας δούμε τι έγινε τη Δευτέρα με το άνοιγμα των δύο αεροδρομίων, στην πραγματικότητα με το άνοιγμα της χώρας μας προς τα έξω.

***
Τόσο το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος όσο και το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη δέχθηκαν τη Δευτέρα τις πρώτες απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Ο Νίκος Χαρδαλιάς επέλεξε να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να υποδεχτεί κυρίως μία πτήση από το Μόναχο (της Aegean) με 150 επιβάτες. Μπορούσε να κάνει δειγματοληπτικό έλεγχο σε επιβάτες. Σας πληροφορώ ότι ζήτησε να κάνουν τεστ και οι 150 επιβάτες για να έχει προφανώς το κεφάλι του ήσυχο. Τα αποτελέσματα των τεστ θα το μάθει την Τρίτη. Η δεύτερη πτήση που υποδέχτηκε ήταν από τη Λάρνακα της Κύπρου. Και σ΄αυτή την πτήση έγινε έλεγχος σε επιβάτες. Αλλά ο προβληματισμός του κ. Χαρδαλιά δεν είναι τόσο στις πτήσεις, όσο στον συνωστισμό που παρατηρείται σε κέντρα διασκέδασης, στα μπιτσόμπαρα, στα κλαμπ που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας. Και εξηγεί:

***
Θέμα ατομικής ευθύνης

«Θα συνεχίσουμε τους ελέγχους για τα μέτρα ασφαλείας, θα κάνουνε συστάσεις, θα επιβάλλουμε πρόστιμα εκεί που πρέπει, όπου δεν τηρούνται οι αποστάσεις και τα άλλα μέτρα προστασίας. Τίποτα άλλο δεν μπορούμε να κάνουμε. Πρόκειται για ένα θέμα ατομικής ευθύνης του καθενός μας. Αλλωστε πρέπει να καταλαβαίνουμε όλοι τα αυτονόητα», είπε και φάνηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος με ένα κέντρο διασκέδασης στο Ρέθυμνο και με δύο άλλα στην Πάτρα. Στο Ρέθυμνο ο ιδιοκτήτης είχε περισσότερο κόσμο απ΄ό,τι επιτρεπόταν. Του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και 30 ημέρες λουκέτο, ενώ στην Πάτρα δέκα χιλιάδες πρόστιμο και επίσης λουκέτο και εκεί.

***
Εάν έρθει το δεύτερο κύμα…

Πάντως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανησυχία για τη διασπορά του ιού. Το 80% των κρουσμάτων, μου λένε κυβερνητικές πηγές, είναι γεωγραφικά εντοπισμένο (κυρίως στην Ξάνθη). Οσον αφορά την πιθανότητα να εμφανιστεί δεύτερο κύμα κορωνοϊού, τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και η ομάδα των ειδικών επιστημόνων, είναι κατηγορηματικοί: «Εάν έρθει, είμαστε έτοιμοι να τον αντιμετωπίσουμε». Κατά τον Πρωθυπουργό η ετοιμότητα της κοινωνίας, του συστήματος υγείας και η εμπειρία που αποκτήθηκε στα θέματα ιχνηλάτησης και των τεστ κάνουν την ετοιμότητα μεγαλύτερη.

***
Ο υπουργός που προαναγγέλλει… ανασχηματισμό

Πραγματικά δεν γνωρίζω εάν συνέβη κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά: Υπουργός να προαναγγέλλει από ραδιοφώνου τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Συνήθως οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται, αλλά κατά τον στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού και υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη αυτός μπορεί να γίνει μετά την 1η Ιουλίου (σε λίγες ημέρες δηλαδή με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογική νίκη) όπως δήλωσε από το ραδιόφωνο του Σκάι. Και προσδιόρισε μάλιστα και την έκτασή του λέγοντας πως θα είναι διορθωτικός. Μια εξαγγελία που δεν χαροποίησε πολλούς υπουργούς που άρχισαν να προβληματίζονται εάν παραμένουν ή εάν φεύγουν. Τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να δείτε και να ακούσετε υπουργούς να πυκνώνουν τις εμφανίσεις τους στα ραδιόφωνα και στα κανάλια για να κάνουν απολογισμό του έργου τους. Αν και υπήρξαν και κάποιες φήμες ότι ορισμένοι κατέβασαν τα μολύβια (τρόπος του λέγειν) και περιμένουν τον ανασχηματισμό. Ετσι απευθύνθηκα στον κ. Γεραπετρίτη και τον ρώτησα τι παραπάνω γνωρίζει από τον Πρωθυπουργό στο θέμα του ανασχηματισμού και ιδού τι μου απάντησε:

***
Πρώτα απ΄όλα συνέστησε στους συναδέλφους του υπουργούς να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους και αυτός να κάνει τη δική του. Εν συνεχεία μου ανέφερε, ότι είπε το αυτονόητο με το θέμα της αξιολόγησης υπουργών (μπλε φακέλους, αν θυμάστε κτλ.) και πρόσθεσε ότι ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Πρωθυπουργός «μπορεί να μας αιφνιδιάσει όλους», είπε και έφυγε για τη Βουλή. Τι όμως έκανε σχεδόν όλη την Δευτέρα στη Βουλή;

***
Πώς συντάσσονται οι νόμοι

Παρέδωσε… μαθήματα! Ναι, μαθήματα καλής νομοθέτησης! Οχι αυτή τη φορά σε βουλευτές, αλλά σε… νομοθέτες. Νομοθέτες υπουργείων. Με μία πρωτοποριακή μέθοδο τους παρουσίασε το Εγχειρίδιο Νομοπαρασκευαστικής Μεθοδολογίας και το Εγχειρίδιο Ανάλυσης Συνεπειών Ρύθμισης. Μ΄αυτόν τον τρόπο τους είπε επιτυγχάνεται η εναρμόνιση της νομοθέτησης, χωρίς να θίγεται η νομοθετική πρωτοβουλία των υπουργών. Και ακόμα ότι ενισχύεται ο ρόλος της Προεδρίας της Κυβέρνησης του μόνου κεντρικού θεματοφύλακα της καλής νομοθέτησης

***

Οταν ξεσπά «πυρκαγιά» στα… Μαθηματικά

Ακόμη δεν ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής των ομάδων που θα φτιάξουν τα νέα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων και της συγγραφής των νέων βιβλίων (πολλά εκατομμύρια ακούω ότι δίνονται από τα κοινοτικά κονδύλια για το συνολικό «πακέτο») και άρχισαν οι γκρίνιες στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Η ηγεσία του δέχεται έντονη κριτική ότι ομάδες όσων εκπονούν τα αναλυτικά προγράμματα επιλέγονται αναξιοκρατικά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υποτιμώνται επιστήμονες κύρους έναντι άλλων που φαίνεται ότι υπερτερούν. Τα κριτήρια επιλογής τέθηκαν από το ίδιο το ΙΕΠ.

***
Στα Μαθηματικά μαθαίνω ότι έχει ξεσπάσει «πυρκαγιά» με δυο μεγάλους επιστήμονες και συμβούλους σε αντίστοιχα θέματα να απειλούν με παραίτηση και την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία στα «κάγκελα» για την επιλογή του μαθηματικού που επελέγη για να ηγηθεί της διαδικασίας ως επόπτης: «Οφείλω να δηλώσω ότι εγώ προσωπικά εκτίθεμαι από μια τέτοια απόφαση και ότι δεν είμαι διατεθειμένος να γίνω αποδέκτης μιας γενικευμένης κριτικής και ειρωνικών σχολίων, αλλά ούτε και να βρεθώ στη θέση να απολογούμαι στην επιστημονική κοινότητα για μια αναξιοκρατική επιλογή» λέει στην επιστολή του προς τη διοίκηση του ΙΕΠ, που έχει στη διάθεσή του το «Βήμα», έγκριτος μαθηματικός με παρουσία 45 ετών στο χώρο της εκπαίδευσης και ενεργό μέλος της μαθηματικής κοινότητας της χώρας.

***
Με διαφορά ταχύτητας

Τις προάλλες σας είχα πληροφορήσει για το ότι χρειάσθηκαν επτά μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί η δωρεά της Τράπεζας Πειραιώς προς τους αριστούχους αποφοίτους των εννέα στρατιωτικών Σχολών με τη μεσολάβηση των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών. Σήμερα σας ενημερώνω πως όταν οι δωρεές προέρχονται από την αλλοδαπή οι Ελληνικές υπηρεσίες φέρονται να δείχνουν άλλη ευαισθησία και να κινούν πιο γρήγορα τις διαδικασίες. Για να γίνω ακόμη πιο συγκεκριμένος, όταν η δωρεά προέρχεται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όλα γίνονται ταχύτατα.

***

Είναι ενδεικτικό πως στις 11 Μάιου 2020 υπεγράφη δωρητήρια σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας και του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δωρεά επτά θερμικών καμερών απεικόνισης, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 221.060,00 ευρώ με σκοπό την υποστήριξη του υπουργείου κατά την εκτέλεση του έργου της φύλαξης των συνόρων. Και ιδού τι ακολούθησε…

***
Μέσα σε εννέα ημέρες η Διεύθυνση Υποστήριξης του Κλάδου Διαχειριστικής Τεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε την έγκρισή της για τη δωρεά και μέσα σε 16 ημέρες από την υπογραφεί της δωρητήρια σύμβασης δόθηκε και η έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών για την αποδοχή της δωρεάς της γερμανικής κυβέρνησης. Στην περίπτωση της δωρεάς της Τράπεζας Πειραιώς απαιτήθηκαν 210 ημέρες και στην περίπτωση της γερμανικής δωρεάς 16 ημέρες. Τα συμπεράσματα δικά σας…

***

Τα SMS της καραντίνας

Στις 42 ημέρες που διήρκησε η καραντίνα (ή το lockdown, αν προτιμάτε) στείλαμε συνολικά 109.700.000 SMS στο 13033, για κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση. Δηλαδή, όπως μου εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης κατά μέσο όρο στάλθηκαν 2,6 εκατ. ημερησίως ή εάν προτιμάτε 7.500 μηνύματα ανά λεπτό. Το μέσο ημερήσιο ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή το ποσοστό των μηνυμάτων που είχαν τη σωστή δομή για τη δήλωση της κατ΄εξαίρεση μετακίνησης, διαμορφώθηκε σε 943,2%, ενώ υπήρξαν πολλές ημέρες όπου το ποσοστό ξεπέρασε το 99%.

***
Οι γαλάζιοι βουλευτές και η τηλεοπτική παρουσία τους

Οι γαλάζιοι βουλευτές έλαβαν το Σαββατοκύριακο ένα SMS που πολύ τους χαροποίησε. To SMS το έστειλε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης και τους πληροφορούσε ότι από τις 15 Ιουνίου θα μπορούν να εμφανίζονται πλέον δια ζώσης στις τηλεοπτικές συζητήσεις. Βέβαια ο κ. Καλαφάτης (αποκαλούμενος και «επιλοχίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας») λέει στους βουλευτές ότι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος συμμετοχής στις τηλεοπτικές συζητήσεις παραμένει το Skype, πλην όμως επειδή η χώρα τα πάει καλά στα θέματα της πανδημίας μπορούν να έχουν και φυσική παρουσία στην τηλεόραση με την προϋπόθεση όμως να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

***

Η αριστεία στο Λιμενικό

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι. αποστρατεύθηκε προσφάτως ο μόλις 55 ετών Διευθυντής της Υγειονομικής Υπηρεσίας Λιμενικού Σώματος κατά τις πρόσφατες κρίσεις που έγιναν στις 28 Μαΐου. Προς τι η έκπληξη; Δεν ήταν άλλωστε ο μοναδικός. Πέρα από το νεότατο της ηλικίας και τα μόλις 20 χρόνια υπηρεσίας, πρόκειται για έναν εξαίρετο αξιωματικό, και κυρίως επιστήμονα, εκπαιδευμένο από το FBI έναντι βιολογικού πολέμου, με πλούσια δράση κατά της επιδημίας που μαστίζει τη χώρα μας. Είναι ακόμη ο μοναδικός παθολόγος στο ΛΣ και ο μοναδικός παθολόγος-ηπατολόγος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Πέρα μάλιστα από πολλές τιμητικές διακρίσεις, προσφάτως του αποδόθηκε ο τιμητικός τίτλος του Επιστημονικού Διευθυντή Β΄ Παθολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο, τίτλος που ουδέποτε έχει αποδοθεί σε γιατρό του Λιμενικού Σώματος. Μήπως θα πρέπει ο κύριος Πλακιωτάκης να ερευνήσει την υπόθεση;

***
Μαθήματα πολιτικού Πολιτισμού

Είσαι υπουργός. Προΐστασαι ενός μεγάλου Πολιτιστικού Ιδρύματος η διοίκηση του οποίου, όλοι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών εγνωσμένου κύρους, έχει υποβάλλει σύσσωμη την παραίτησή της στη διάθεση σου, άμα τη εκλογή σου. Παραμένει όμως στη θέση της, την περίοδο της καραντίνας, για να μην δημιουργηθεί κενό. Τι κάνεις όταν πρέπει να αποφασίσεις για την επόμενη μέρα; Πρώτον: δεν δέχεσαι όχι να δεις ούτε καν να συνομιλήσεις με την απελθούσα διοίκηση. Δεύτερον: δεν την αξιολογείς και τρίτον διορίζεις επικεφαλή του Ιδρύματος συνδικαλιστή με κύριο προσόν την οργάνωση μαθητικών εκδρομών στο εξωτερικό. Απλά μαθήματα πολιτικού Πολιτισμού!