Αυστηρό lockdown επιβάλλει ξανά το Πεκίνο, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά και νέο πρόγραμμα μαζικών τεστ για το νέο κοροναϊό, μετά τα δεκάδες νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη μεγαλύτερη αφορά τροφίμων της πόλης, αυξάνοντας τους φόβους για ένα νέο ξέσπασμα της φονικής πανδημίας.

Η κινεζική πρωτεύουσα ανακοίνωσε 36 νέα κρούσματα κοροναϊού τη Δευτέρα, με τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων να φτάνει στα 79 από τις 12 Ιουνίου, όταν καταγράφηκε τοπικός πυρήνας εξάπλωσης του ιού για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Τα κρούσματα συνδέονται με την αγορά Ζινφάντι, στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, από όπου προέρχονται τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της πρωτεύουσας. Η αγορά, η οποία στεγάζει και καταστήματα κρέατος και θαλασσινών, παραμένει κλειστή από το Σάββατο.

Το ξέσπασμα έχει ήδη εξαπλωθεί στις επαρχίες Λιαόνινγγκ και Χεμπέι, όπου συνολικά έχουν εντοπιστεί πέντε νέες λοιμώξεις σε άτομα που είχαν στενές επαφές με τους ασθενείς του Πεκίνου.

Ο νέος πυρήνας έχει σοκάρει ολόκληρη την Κίνα, με τον εκπρόσωπο της τοπικής κυβέρνησης του Πεκίνου, Ζου Χετζιάν να κάνει λόγο για «εξαιρετική περίοδο» σε συνέντευξη τύπου την Κυριακή.

Τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ έχουν εξάρει επανειλημμένα τα αποτελεσματικά μέτρα της Κίνας για τον περιορισμό του ιού, τη στιγμή που η εξάπλωση του ιού αυξανόταν ραγδαία σε άλλες χώρες του κόσμου, αντιπαραβάλλοντας την επιτυχία της Κίνας με τις αποτυχίες δυτικών κυβερνήσεων και ιδίως εκείνης των ΗΠΑ.

Η ξαφνική επανεμφάνιση του ιού στο Πεκίνο, το οποίο ως τώρα θεωρούνταν μία από τις ασφαλέστερες πόλεις της χώρας, δείχνει αυξημένο κίνδυνο για δεύτερο κύμα λοιμώξεων, αλλά και επαναφοράς των αυστηρών lockdown που έβαλαν μεγάλο μέρος της χώρας σε παύση, πλήττοντας την οικονομία.

Μέτρα που θυμίζουν πόλεμο

Η περιοχή Φενγκτάι, όπου βρίσκεται η αγορά τροφίμων Ζινφάντι, ανακοίνωσε την Κυριακή την εισαγωγή «πολεμικού μηχανισμού» και την εγκαθίδρυση κέντρου εντολών, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Η εθνικιστική εφημερίδα Global Times, η οποία βρίσκεται υπό την ηγεσία της κινεζικής κυβέρνησης, ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο που απεικονίζει πολιτοφυλακές με ιατρικές μάσκες να πραγματοποιούν περιπολίες στην αγορά για να εξασφαλίσουν πως θα παραμείνει κλειστή.

Οι αρχές επέβαλαν lockdown σε 11 κατοικημένες περιοχές πλησίον της αγοράς, απαγορεύοντας σε όλους τους πολίτες την είσοδο ή έξοδο από αυτές. Οι κάτοικοι θα θερμομετρούνται καθημερινά και οι θερμοκρασίες τους θα καταγράφονται, ενώ τα τρόφιμα και τα υπόλοιπα είδη πρώτης ανάγκης θα τους παραδίδονται κατ’ οίκον.

Το Πεκίνο ξεκίνησε και πρόγραμμα μαζικών τεστ για τον κοροναϊό, δημιουργώντας 193 μονάδες τεστ σε όλη την πόλη. Περισσότεροι από 76,000 άνθρωποι εξετάστηκαν την Κυριακή, με τους 59 να βγαίνουν θετικοί στον ιό, όπως ανακοίνωσε ο Ζου σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα.

Σε τι διαφέρουν τα τεστ νουκλεϊκού οξέως

Τα τεστ νουκλεϊκού οξέως που πραγματοποιούν οι κινεζικές αρχές εντοπίζουν τον γενετικό κώδικα του ιού και ενδέχεται να είναι πιο αποτελεσματικά στον εντοπισμό λοίμωξης, ιδιαιτέρως στα πρώτα στάδια της ασθένειας, σε σχέση με τα τεστ που εξετάζουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού των ασθενών, αν και τα δεύτερα είναι πιο απλά στην πραγματοποίησή τους.

Η περιοχή Φενγκτάι έχει συλλέξει δείγματα από 8,950 άτομα που εργάζονταν στην αγορά Ζινφάντι. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 6,000 εξ αυτών έχουν αναλυθεί και, σύμφωνα με τον Ζου, όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Οι αρχές έχουν επίσης εντοπίσει και συλλέξει δείγματα από σχεδόν 30,000 άτομα που βρέθηκαν στην αγορά τις τελευταίες 14 μέρες πριν κλείσει. Από τα 12,000 τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, κανένα δεν βγήκε θετικό σύμφωνα με τον Ζου.

Η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει ζητήσει όσοι επισκέφθηκαν την αγορά, αλλά και οι στενές επαφές τους, να παραμείνουν στο σπίτι για δύο εβδομάδες για ιατρικό έλεγχο. Επιπλέον ανέβαλλε το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Αρκετοί τοπικοί αξιωματούχοι έχουν απολυθεί εξαιτίας των νέων κρουσμάτων.

Το συγκεκριμένο ξέσπασμα δεν αποτελεί την πρώτη επιστροφή του ιού στη ώρα. Τον Μάιο, αρκετές περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας τέθηκαν σε αυστηρό lockdown μετά από ξεσπάσματα που προκάλεσαν στις τοπικές κοινωνίες τα εισαγόμενα κρούσματα.

Ωστόσο, μέχρι τον νέο πυρήνα κρουσμάτων, το Πεκίνο είχε καταγράψει μόλις 420 λοιμώξεις ε ντός της κοινότητας και 9 θανάτους, σε σύγκριση με τα 80,000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους 4,364 θανάτους που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, χάρη στους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην αρχή της πανδημίας.

Όπως και όλη η υπόλοιπη χώρα, το Πεκίνο είχε αρχίσει να επιστρέφει στην κανονικότητα, με τη σταδιακή χαλάρωση και των τελευταίων μέτρων του lockdown.

Ιχνηλατώντας την πηγή

Το ξέσπασμα στο Πεκίνο ίσως είναι το πιο πρόσφατο τεστ στην κινεζική στρατηγική περιορισμού του ιού.

Οι αρχές του Πεκίνου συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσης του πρόσφατου ξεσπάσματος, δεσμευόμενες να πραγματοποιήσουν «τις αυστηρότερες επιδημιολογικές έρευνες».

Ο Ζανγκ Γουζί, επικεφαλής της αγοράς, ανέφερε στο κρατικό Beijing News την Παρασκευή ότι ο ιός έχει εντοπιστεί σε ένα ξύλο κοπής που χρησιμοποιούσε πωλητής εισαγόμενου σολομού, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για περαιτέρω εξάπλωση. Αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν έκτοτε αφαιρέσει τον σολομό από τα ράφια τους σύμφωνα με την Beijing Daily.

Αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ερευνητής στο Κέντρο του Πεκίνου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, αναφέρει ότι η χαρτογράφηση του γονιδιώματος δείχνει πως ο ιός που βρέθηκε στην αγορά είναι όμοιος με τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

«Ωστόσο παραμένει αβέβαιη η προέλευση του ιού. Θα μπορούσε να προέρχεται από μολυσμένο κρέας ή θαλασσινά ή να μεταφέρθηκε από τους ανθρώπους που επισκέφθηκαν την αγορά», τόνισε ο Γιανγκ Πενγκ, ερευνητής, σε κρατικό κανάλι την Κυριακή.

Πηγή: www.cnn.com