Μετά το ξέσπασμα της επιδημίας COVID-19 στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έθεσαν ως βασική προτεραιότητα τη διατήρηση, αλλά και προσαρμογή των ιατρικών τους υπηρεσιών προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.  Πρωταρχικός στόχος της ιατρικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης ήταν να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα υπάρχοντα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα, τη Σάμο και τη Λέσβο για την υποστήριξη αιτούντων άσυλο,  προσφύγων και μεταναστών, καθώς και να υποστηριχθούν  προσπάθειες που καταβάλλουν επίσημες αρχές, δημόσιες δομές υγείας και άλλοι κοινωνικοί φορείς.

Η προσαρμογή των δράσεων στα σταθερά προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιλαμβάνει την εφαρμογή πρωτοκόλλων προστασίας από τον ιό για το προσωπικό και τους ασθενείς με έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες ασθένειες). Ως εκ τούτου, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ενημερώνουν τους ανθρώπους που ζουν στους καταυλισμούς στη Μόρια (Λέσβος) και στο Βαθύ (Σάμος) σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, ενισχύοντας παράλληλα τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης σε αυτούς. Επιπλέον, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο έχει δημιουργήσει έναν νέο ειδικό χώρο  περίθαλψης για ασθενείς με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου COVID-19 και για πιθανά περιστατικά που μπορεί να ανιχνευθούν.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα  συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις ανάγκες που γέννησε η πρωτοφανής επιδημία δίνοντας έμφαση στους πιο ευάλωτους  και  εκτεθειμένους  στις επιπτώσεις αυτής της δοκιμασίας. Παραμένουμε σε επαφή με τις επίσημες αρχές και αξιολογούμε τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες με βάση την πολυετή εμπειρία μας στη διαχείριση επιδημιολογικών κρίσεων» τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βασίλης Στραβαρίδης.

Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται με τη  Γ’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μια από τις πλέον ενεργές και καινοτόμες κλινικές στην αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 στην Ελλάδα, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη σε υγειονομικό προσωπικό, ασθενείς και συγγενείς τους για θέματα που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19.

Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν  κατά τη διάρκεια της επιδημίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα  πραγματοποίησαν δωρεές προστατευτικού υλικού (γάντια, μάσκες, ασπίδες προσώπου, αντισηπτικά υγρά) σε  εξυπηρετούμενους και στο προσωπικό δομών για ηλικιωμένους, άστεγους και άλλες ευάλωτες ομάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη και άλλες μεγάλες πόλεις.

Μάθετε περισσότερα και υποστηρίξτε τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά της επιδημίας COVID -19 εδώ.