Τμήμα των «παροπλισμένων» γραμμών του τραμ στο κέντρο της Αθήνας παραχωρήθηκε προσωρινά από τη ΣΤΑΣΥ για τον «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας που έκανε σήμερα το ντεμπούτο του στο κέντρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Αθηναίων να συμβάλει στον σχεδιασμό για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης.

Πρόκειται για τμήμα των γραμμών του τροχιοδρόμου από στάση Κασομούλη ως Σύνταγμα που τράβηξε «χειρόφρενο» λόγω του…σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης για την αποκάλυψη της κοίτης του Ιλισού. Το τραμ στο τμήμα αυτό έχει τραβήξει χειρόφρενο ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου 2018.

Η προσωρινή παραχώρηση αφορά το τμήμα επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, από το ύψος της Βασιλέως Κωνσταντίνου έως την οδό Όθωνος και επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας. Εξυπηρετεί τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΣΤΑΣΥ εντείνει τις προσπάθειες για την επανέναρξη των δρομολογίων του τραμ έως το Σύνταγμα.

Στο πλαίσιο των ενεργειών της, η ΣΤΑΣΥ θα εγκαταστήσει άμεσα στην κοίτη του ποταμού Ιλισού, ειδικό σύστημα αισθητήρων που θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν σε μόνιμη βάση και σε πραγματικό χρόνο τις όποιες παραμορφώσεις στη θεμελίωση του υπόγειου έργου.

Εκτιμάται ότι στα τέλη του καλοκαιριού και αφού υπάρξουν μια σειρά μετρήσεων, θα ξεκινήσουν δοκιμαστικές διαδρομές του τραμ (χωρίς επιβάτες) στο τμήμα της οδού Καλλιρόης και στη συνέχεια- μετά από περίπου 3 μήνες- θα αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία του έως το Σύνταγμα.

Μέχρι την επανέναρξη των δρομολογίων έως το Σύνταγμα, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αποφάσισε ότι το Τραμ, ως το κατ΄ εξοχήν φιλικό προς το αστικό περιβάλλον συγκοινωνιακό μέσο, μπορεί να συμβάλει στη μεγάλη αστική παρέμβαση που επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων με τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων στο κέντρο της πόλης.

Στη σύμβαση μεταξύ της ΣΤΑΣΥ και του Δήμου Αθηναίων επισημαίνεται κατηγορηματικά ότι ο χρόνος παραχώρησης θα είναι για τρεις μήνες, ενώ μετά την ολοκλήρωση των μετρήσεων, που προαναφέρθηκαν και πριν την επανέναρξη των δρομολογίων του Τραμ έως το Σύνταγμα, ο Δήμος της Αθήνας θα αποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργικότητα του τροχιοδρόμου.