Ομαλά αλλά και… μετρημένα ξεκίνησε σήμερα η δύσκολη πορεία επαναφοράς μετά τον κορωνοϊό για τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης που άνοιξαν τις πύλες τους για τους διεθνείς επισκέπτες, μαζί με ξενοδοχεία και εποχικά καταλύματα. Βεβαίως η κίνηση κατά την πρώτη ημέρα δεν είναι μεγάλη, όμως δίνεται το σήμα της επανεκκίνησης δύο εβδομάδες πριν από το καθοριστικό άνοιγμα του τουρισμού την 1η Ιουλίου.

Για σήμερα, οι προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν συνολικά 28, με το πρόγραμμα βεβαίως να ανανεώνεται διαρκώς από τις αεροπορικές εταιρείες με τροποποιήσεις ή αλλαγές. Οι διεθνείς αφίξεις ξεκίνησαν από τη Λάρνακα το πρωί και συνεχίστηκαν με Αμστερνταμ, Παρίσι, Βουκουρέστι, Ντόχα, Ρώμη, Βιέννη, Ζυρίχη, Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Ντίσελντορφ.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληρότητες των αεροσκαφών δεν ήταν μεγάλες, αναμένεται όμως τις επόμενες ημέρες, κυρίως δε από την 1η Ιουλίου, να βελτιωθούν. Οι προσδοκίες βεβαίως στηρίζονται στον Αύγουστο, αλλά και τον Σεπτέμβριο εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα της χώρας, το οποίο τόνισε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κηρύσσοντας την έναρξη του εφετινού διαφορετικού και δύσκολου καλοκαιριού από τη Σαντορίνη. Όπως είπε, ερωτώμενος από ξένους ανταποκριτές για την προθυμία αεροπορικών εταιρειών να πετάξουν στα ελληνικά αεροδρόμια, «είμαι πεπεισμένος ότι εάν υπάρξει ζήτηση, τότε η χωρητικότητα θα καλυφθεί».

Σημειώνεται ότι το 2019 στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι ημερήσιες πτήσεις, συνολικά εσωτερικού κι εξωτερικού, έφταναν στις 800. Για εφέτος δεν αναμένεται να φτάσουν ούτε στο 1/3 των περσινών.

Ζωντανεύοντας τους χώρους του αεροδρομίου της Αθήνας, που δεν θυμίζουν σε τίποτα την μέχρι προ-κορωνοϊού εικόνα πολυκοσμίας και συνεχούς κίνησης, «έτρεξαν» σήμερα δύο ενέργειες. Από τις 12.00 ως τις 16:00, ο Φίλος Αθηναίος – η μασκότ του αεροδρομίου – καλωσόρισε τους επιβάτες, προσφέροντας τους ένα safety kit με τα απαραίτητα για ένα ασφαλές ταξίδι. Την υφασμάτινη μάσκα του αεροδρομίου με τα «Αυθεντικά Χαμόγελα» ( AuTHENtic Smiles ) και ατομικό αντισηπτικό τζελ χεριών.

Παράλληλα, στις αναχωρήσεις και στις αφίξεις του αεροδρομίου, τους επισκέπτες υποδέχονται ανθρώπινα, «ακίνητα» αγάλματα που συμβολίζουν επιβάτες από τις 5 ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική και Ωκεανία) στο πλαίσιο της καμπάνιας AuTHENtic Smiles. Τα αγάλματα αποκτούν ζωή και κίνηση όταν οι επιβάτες περνούν από μπροστά τους, συμβολίζοντας την επανέναρξη της επιβατικής κίνησης και το «ζωντάνεμα» του αεροδρομίου και της πόλης.

Πρεμιέρα για το «Μακεδονία»

Η αρχή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης έγινε το μεσημέρι με πτήση από το Μόναχο, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην ζώνη των ασφαλών χωρών. Ο χρόνος που χρειάστηκε για να γίνουν τα τεστ στους επιβάτες της πτήσης, που συνολικά μετέφερε 160 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα και όλα κύλησαν ομαλά. Σημειώνεται ότι στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κατά την άφιξη είναι υποχρεωτικός για όλους τους επιβάτες των πτήσεων. Σήμερα, αναμένεται ακόμα μία διεθνής πτήση από τη Λάρνακα, ενώ αύριο θα φτάσουν 5 αεροσκάφη από Μόναχο και Στουτγκάρδη.

Όπως είπε μάλιστα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κηρύσσοντας την έναρξη του εφετινού διαφορετικού και δύσκολου καλοκαιριού από τη Σαντορίνη, απευθυνόμενος στους ξένους ανταποκριτές, «από τη Δευτέρα οι πτήσεις θα φτάνουν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε δύο εβδομάδες, από την 1η Ιουλίου, θα μπορείτε να φτάσετε από το εξωτερικό σχεδόν σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια. Σαφώς, εξακολουθούμε να παίρνουμε πολύ σοβαρά τις ευθύνες μας για την ασφάλειά σας. Έτσι, εάν φτάνετε από συγκεκριμένα διεθνή αεροδρόμια είστε υποχρεωμένοι να υποβληθείτε σε τεστ τις επόμενες εβδομάδες. Όμως, από την 1η Ιουλίου, οι περισσότεροι τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα θα υποβάλλονται μόνο δειγματοληπτικά σε τεστ».

Δύο κατηγορίες επιβατών ως το τέλος Ιουνίου

Σε δύο ομάδες κατηγοριοποιούνται επί του παρόντος οι επιβάτες ανάλογα με το επιδημιολογικό προφίλ της χώρας από την οποία προέρχονται.

Ομάδα Α: Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Ομάδα Β: Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ετσι, για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στις αφίξεις από χώρα της Ομάδας Α θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για COVID-19, κατά την άφιξή τους, ενώ σε εκείνους που φτάνουν από χώρα της Ομάδας Β, είτε με απευθείας πτήση είτε με πτήση μέσω χώρας της Ομάδας Α, θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά διαγνωστικοί έλεγχοι για COVID-19, κατά την άφιξή τους.

Στους επιβάτες που φτάνουν στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά διαγνωστικοί έλεγχοι για COVID-19 και στις δύο ομάδες.

Σε όλους τους επιβάτες θα δίδεται κατά τη διάρκεια του Check in ή εν πτήσει ένα Έντυπο Πληροφοριακών Στοιχείων Επιβατών, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν και να παραδώσουν στις Aρχές, κατά την άφιξή τους.

Οι επιβάτες που θα έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19, είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν για 24 ώρες σε αυτοπεριορισμό στη διεύθυνση που θα δηλώσουν, μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι επιβάτες με πτήσεις ανταπόκρισης μέσω Αθήνας ή Θεσσαλονίκης, θα υποβάλλονται σε φδιαγνωστικό έλεγχο για Covid-19 σε αυτά τα αεροδρόμια. Ωστόσο, θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στον τελικό τους προορισμό όπου και θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου. Επιπλέον, με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η απαγόρευση πτήσεων από/προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, παρατείνεται έως και 29.06.2020.