Κορωνοϊός: Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει «ανοσία αγέλης»

Σύμφωνα με μελέτη του Imperial College London, τα lockdowns στην Ευρώπη και όλον τον κόσμο είχαν ένα μεγάλο μειονέκτημα: μπορεί να άλλαξαν την πορεία του κορωνοϊού, αλλά έτσι η ανθρωπότητα απέχει πολύ από την ανοσία

Καμία χώρα δεν έχει ακόμη επαρκή ποσοστά μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό, ώστε να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα μετάδοσης του ιού.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet. Η μελέτη διερευνά κατά πόσο η μείωση της μετάδοσης του κοροναϊού σε κάποιες χώρες είναι αποτέλεσμα της ανοσίας της αγέλης.

Για τον σκοπό αυτό η έρευνα συνέλεξε στοιχεία από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και μέρη της Ασίας. Διαπιστώθηκε ότι αν υπήρχε ανοσία αγέλης σε όλον τον κόσμο, τότε η θνησιμότητα και τα επίπεδα αντισωμάτων για τον κοροναϊό θα ήταν παρόμοια σε διαφορετικές χώρες.

Η πλειονότητα του πληθυσμού δεν έχει μολυνθεί

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν αποδείξεις για την ύπαρξη ανοσίας της αγέλης. Αντίθετα, η μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων ήταν αποτέλεσμα των lockdown, των αλλαγών στη συμπεριφορά, της κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλων παρεμβάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στον κόσμο παραμένει εκτεθειμένο στον ιό. Σε καμία χώρα δεν έχουν υπάρξει αρκετά κρούσματα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα του ιού με τη χαλάρωση των lockdown και των μέτρων περιορισμού.

Άλλη μία απόδειξη ότι δεν υπάρχει ανοσία αποτελεί το γεγονός ότι η θνησιμότητα από Covid – 19 στην Ευρώπη παραμένει υψηλή, καθώς κυμαίνεται μεταξύ 0,5-1%, όταν τα ποσοστά θνησιμότητας από γρίπη ήταν κάτω του 0,1%.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ECDC,  καταγράφηκαν ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 95 θάνατοι στη Γερμανία, 332 στην Ολλανδία και 525 στην Ιταλία, με την έρευνα να δείχνει ότι υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους πληθυσμούς των διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών.

Από την πορεία της καμπύλης των θανάτων, διαπιστώνεται η επίδραση των περιοριστικών μέτρων, ανάλογα με το πόσο αυστηρά αυτά ήταν.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τα ορολογικά τεστ (τεστ αντισωμάτων) τα οποία δείχνουν χαμηλά ποσοστά αντισωμάτων στο γενικό πληθυσμό.

Μάλιστα, οι επιστήμονες φανερώνουν και τη μεγάλη αδυναμία των lockdown: μπορεί να άλλαξαν την πορεία της ασθένειας, αλλά έτσι η ανθρωπότητα απέχει πολύ από την ανοσία και πρέπει να όλοι να είμαστε προσεκτικοί για αρκετούς μήνες

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
  • Το γαλήνιο μπλε του Ιονίου… Το ιστιοφόρο, υπερπολυτελές, με κατάλευκα και χρυσαφένια πανιά, που έκαναν φαντασμαγορικό άνοιγμα, υπακούοντας σε μηχανισμό τελευταίας τεχνολογίας, έμοιαζε να... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk