Την εκτίμηση ότι το μεγάλο στοίχημα φέτος είναι η πλήρης τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στον τουρισμό, εκφράζει  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, λίγο πριν από το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων.

Επαναλαμβάνει ότι «πρώτη προτεραιότητα της χώρας μας φέτος είναι και πρέπει να παραμείνει η ασφάλεια και υγεία των συμπολιτών μας και των επισκεπτών». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να διαφυλάξουμε την υγεία μας είναι η πλήρης τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων από όλους και απαρέγκλιτα. Από τους φορείς, τις επιχειρήσεις, τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, από όλους» και προσθέτει: «αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για ολόκληρη την Ελλάδα και φυσικά για την Κεντρική Μακεδονία, να συνεχίσουμε να βαδίζουμε με ασφάλεια, να μην έχουμε επικίνδυνα πισωγυρίσματα».

Όπως επισημαίνει -σε συνέντευξή του, στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- ειδικά για τα υγειονομικά πρωτόκολλα «η διοίκηση της Περιφέρειας ξεκίνησε ήδη δωρεάν σεμινάρια τηλεκπαίδευσης για επιχειρηματίες, στελέχη και εργαζόμενους σε όλο το φάσμα των επαγγελμάτων του τουρισμού για τη σωστή εφαρμογή των νέων υγειονομικών πρωτοκόλλων και την προστασία από τον κοροναϊό».

Βάρος στον οδικό τουρισμό

Καθώς, η Κεντρική Μακεδονία διαθέτει χερσαία σύνορα με γειτονικές χώρες, μέσω των οποίων καταφθάνουν τουρίστες και από άλλες περιοχές, ο Περιφερειάρχης γνωστοποιεί ότι ξεκινούν «στοχευμένες διαφημιστικές καμπάνιες ειδικά στις χώρες από τις οποίες έχουμε μεγάλο ρεύμα εισερχόμενου οδικού τουρισμού αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Γενικά για τον τουρισμό εκτιμά ότι «η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη καθώς», όπως λέει, «ξεκινάμε από το μηδέν και ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε τον πήχη όσο το δυνατόν πιο ψηλά». Ωστόσο δεσμεύεται ότι η Περιφέρεια, όπως δεν άφησε κανέναν μόνο μέσα στην κρίση, έτσι και τώρα δεν θα αφήσει στην τύχη της την οικονομία.

«Βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη φάση, στη φάση της ανασυγκρότησης και της ανάκαμψης. Η κανονικότητα επιστρέφει, αλλά αυτό γίνεται σταδιακά. Και σε αυτή τη μεταβατική φάση που βρισκόμαστε, ο στόχος μας είναι διττός: να βάλουμε μπροστά ξανά τις μηχανές της οικονομίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υγεία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας» τονίζει και συνιστά προσοχή, ώστε το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής να μην έχει πισωγυρίσματα.

Τα θετικά για την Κεντρική Μακεδονία

Στα θετικά στοιχεία που έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνει το γεγονός ότι «η Κεντρική Μακεδονία κέρδισε την πρώτη μάχη με τον κοροναϊό» καθώς, όπως σημειώνει, «σε μια περιφέρεια δύο εκατομμυρίων κατοίκων είχαμε λίγο περισσότερα από διακόσια κρούσματα».

Σχολιάζει, παράλληλα, ότι με την υιοθέτηση από τον Πρωθυπουργό της πρότασής του για το άνοιγμα του Αεροδρομίου Μακεδονία για διεθνείς πτήσεις δύο εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο, οι τοπικές επιχειρήσεις κέρδισαν 15 κρίσιμες ημέρες. «Τουριστικές επιχειρήσεις που σκέφτονταν αρχικά να παραμείνουν κλειστές, αποφάσισαν τελικά να ανοίξουν. Αυτή είναι μία πρώτη νίκη» λέει με έμφαση.

Περιγράφοντας, εξάλλου, τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με άλλους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρει, μεταξύ άλλων, την εξασφάλιση σαράντα εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για εξοπλισμό στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, την επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ με επίκεντρο τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, τα έργα που προωθούνται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην ανάπλαση της ΔΕΘ και του Στρατοπέδου Παύλου Μελά, τη χρηματοδότηση των εργασιών συντήρησης του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, τα έργα αποκατάστασης στο Άγιο Όρος, τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και την αξιοποίηση του Παραλιακού Μετώπου.

 Ικανοποίηση για την απόφαση της Κομισιόν

Ο κ. Τζιτζικώστας δηλώνει, τέλος, διπλά ικανοποιημένος, και ως Περιφερειάρχης και ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και το Σχέδιο Ανάκαμψης.

«Είναι μία πρωτοβουλία που μας δημιουργεί αισιοδοξία» σχολιάζει και τονίζει ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έρθουν με την μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων».

Κλείνοντας τη συνέντευξή του, σημειώνει πως απομένει να δούμε τις τελικές αποφάσεις για τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση και υπογραμμίζει ότι το όραμά του είναι η δημιουργία της Κεντρικής Μακεδονίας της επόμενης δεκαετίας, του 2030.