Σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι ο ελληνικός τουρισμός ανοίγει με την ασφάλεια των επισκεπτών ως απόλυτη προτεραιότητα. «Ελάτε στην Ελλάδα» είπε απευθυνόμενος στους ανταποκριτές των ξένων μέσων, «μεταφέρετε στους αναγνώστες σας ότι είναι ευπρόσδεκτοι. Παίρνουμε απολύτως σοβαρά την ευθύνη για την ασφάλειά σας». 

Παραλληλίζοντας τη διαχρονικότητα του ηλιοβασιλέματος, με το «αναλλοίωτο» ελληνικό καλοκαίρι, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας αλλά δεν θα αλλάξει τα πάντα.  «Το ελληνικό καλοκαίρι είναι state of mind. Αυτό όπως και τα συναισθήματα γαλήνης, ηρεμίας και ευχαρίστησης που προκαλεί δεν μπορεί τίποτα να τα αλλάξει». 

«Δεν με ενδιαφέρει να κάνω την Ελλάδα τον νούμερο ένα προορισμό στην Ευρώπη, αλλά τον ασφαλέστερο στην Ευρώπη”.

Χτίζουμε για τη σεζόν του 2021-2022

«Είμαστε μόνο στην αρχή. Εφέτος χτίζουμε για το 2021-2022» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς την επίπτωση του Covid-19 στο ελληνικό ΑΕΠ, του οποίου ο Τουρισμός στηρίζει το 25%. «Εφέτος θέλουμε να κρατήσουμε τον κλάδο ζωντανό. Θα είναι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για όλους». 

Επέμεινε στο άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για τον ελληνικό τουρισμό με την αλλαγή μοντέλου, που θα δίνει έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Θέλουμε ένα νέο μοντέλο. Να μην μετράμε την επιτυχία με τις αφίξεις, αλλά να προσελκύσουμε πιο ποιοτικό τουρισμό» είπε, δίνοντας έμφαση στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό. 

Ενέταξε μάλιστα τον τουρισμό στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής green agenda που ήρθε στο προσκήνιο και με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού. 

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στις νέες δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως ιδανικό γραφείο εργασίας για τους επισκέπτες που μπορούν να εργασθούν εξ αποστάσεως. Εκτίμησε δε ότι η λεγόμενη silver economy μπορεί να γίνει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα. 

Σενάρια για κάθε ενδεχόμενο εξέλιξης σχετικά με τον Covid-19

«Υπάρχουν σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά είμαστε έτοιμοι να προλάβουμε και ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να περιορίσουμε τοπικά ένα πρόβλημα που θα προκύψει» είπε ο Πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι ήδη το μοντέλο των τοπικών lockdowns έχει δουλέψει. 

Οπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, έχουν αναπτυχθεί σε κάθε προορισμό, ακόμα και στο μικρότερο νησί, οι υποδομές Υγειάς και πολιτικής προστασίας που θα μπορέσουν άμεσα να αντιμετωπίσουν κάθε περιστατικό. Στόχος είναι οποιαδήποτε έξαρση να προληφθεί και να περιοριστεί σε τοπικό μόνο επίπεδο. Ήδη οι δομές υγείας των νησιών είναι εφοδιασμένες με επαρκή test kits ώστε να μπορούν να διαχειριστούν πιθανά περιστατικά. 

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις τοπικές εξάρσεις, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αλλά στην πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος θα είμαστε πιο έτοιμοι να διαχειριστούμε το πρόβλημα» ανέφερε. 

Όσον αφορά φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν κυρίως τα δυο τελευταία Σαββατοκύριακα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θέλουμε μεν να πάνε οι τουρίστες στη παραλία και να απολαύσουν τα ελληνικά προϊόντα, αλλά δεν θέλουμε να σας δούμε σε μπιτς μπαρς τον έναν πάνω στον άλλο. Υπάρχουν πράγματα που θα απαγορεύσουμε». 

Απαντώντας δε στο ερώτημα εάν δίστασε κάποια στιγμή να λάβει δύσκολες αποφάσεις, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι εξαρχής έγινε ξεκάθαρο από τις οδηγίες των ειδικών ότι έπρεπε να προχωρήσουμε γρήγορα. «Δεν ήταν σίγουρα μια εύκολη απόφαση. Αλλά επικοινωνήσαμε καλά την αναγκαιότητα των μέτρων. Εμείς βάλαμε μεν τους όρους και τους κανόνες, αλλά ο ελληνικός λαός μας ακολούθησε» τόνισε.