Φορώντας μάσκες, ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, οι κκ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς βρέθηκαν στην Ξάνθη μετά την ανακοίνωση των 15 νέων κρουσμάτων και κατ΄επέκταση των νέων μέτρων στην περιοχή. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην χαλάρωση που επικρατεί στη χώρα τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Αυτό που έκανε ίσως μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η έκκληση του κ. Τσιόδρα προς τους κατοίκους: «Είναι κρίμα όλα όσα κάναμε σαν χώρα να πάνε χαμένα, να τηρούμε τα μέτρα», τους είπε. Θύμισε η παρουσία του στην Ξάνθη τον καθηγητή στην τηλεοπτική ενημέρωση των έξι το απόγευμα, μόνον που το σκηνικό ήταν διαφορετικό. Ορθιος, στη μέση του δρόμου στην ακριτική αυτή περιοχή, μπροστά σε πλήθος μικροφώνων προσπαθούσε να εξηγήσει με επιστημονικό τρόπο το σχέδιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων στην περιοχή. Επιπλέον έδωσε με ήπιο και επιστημονικό τρόπο συμβουλές για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Συγκεκριμένα είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να περιορίσουμε τον ιό. Υπήρξε μία χαλάρωση και κόπωση για τα μέτρα τις τελευταίες μέρες. Κρίμα να πάνε όλα χαμένα» ανέφερε για να προσθέσει πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα, ειδικά αν δεν τηρούμε τις αποστάσεις.» Δεν παρέλειψε όμως να πει: «Να μην ξεχνάτε ότι η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως στους κλειστούς χώρους».

***
Οι τρεις συμβουλές Μητσοτάκη προς Τσίπρα

Υπήρξε, μετά από καιρό, ένταση και πόλωση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την οικονομία (και κατ΄επέκταση για τον κορωνοϊό) μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην «Ωρα του Πρωθυπουργού». Ωστόσο κατά τη συζήτηση υπήρξαν και τρεις συμβουλές που έδωσε ο Πρωθυπουργός προς τον κ. Τσίπρα, κάτι που συμβαίνει σπανίως ο Πρωθυπουργός να συμβουλεύει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως παρατήρησε εις εκ των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου.

Πρώτη συμβουλή: Παρότρυνε τον κ. Τσίπρα να κάνει εφέτος… διακοπές. Του συνέστησε μάλιστα να ηρεμήσει και να κάνει διακοπές, αφού το εκλογικό ραντεβού είναι για το 2023 και ότι έχει άλλα τρία χρόνια στην αντιπολίτευση.

Δεύτερη συμβουλή: Του συνέστησε να αλλάξει συνεργάτες, επειδή τον τροφοδοτούν με στοιχεία που αποδεικνύονται ανυπόστατα (όπως τα στοιχεία της Eurostat). Στο σημείο αυτό, υπήρξε ένταση όταν ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Τσίπρα: «Εχουν δίκιο ο κόσμος, ο Κοτζιάς και οι δικοί σας που σας λένε ψεύτη».

Τρίτη συμβουλή: Του ζήτησε να πάρει επιτέλους τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση, γιατί ακόμα να τα πάρει και τον κάλεσε να απαντήσει στο παρακάτω ερώτημα: αφού τα πράγματα πήγαιναν τόσο καλά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2019, γιατί έχασε με σχεδόν 10 μονάδες;

* Να σημειώσω εδώ ότι μετά τη σύγκρουση Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή ακολούθησε ένας πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ να λέει ότι ο κ. Τσίπρας δεν ήταν επαρκής στη Βουλή και τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός αλλοίωσε ακόμα και τα στοιχεία της Eurostat.

***
Οι βουλευτές βλέπουν ανασχηματισμό

Εκείνο πάντως που συζητούσαν οι γαλάζιοι βουλευτές, αμέσως μετά το τέλος της μετωπικής σύγκρουσης Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή ήταν μια φράση του Πρωθυπουργού ότι απαιτούνται προσαρμογές. Οι περισσότεροι θέλησαν να ερμηνεύσουν την φράση «προσαρμογές», ότι ο ανασχηματισμός έρχεται οσονούπω. Αλλωστε ο ανασχηματισμός και η ονοματολογία είναι το πιο προσφιλές θέμα συζήτησης ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ.

***
Οταν ο υπουργός Αμυνας γνώρισε τις… Φώκιες

«Seals», (Φώκιες) λέγονται οι βατραχάνθρωποι των ΗΠΑ, ίσως το πιο επίλεκτο σώμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που αναλαμβάνει τις πιο δύσκολες αποστολές (όπως για παράδειγμα την εξόντωση του Μπιν Λάντεν). Οι (Navy) Seals, λοιπόν έχουν παραχωρήσει στη Διοίκηση των Υποβρυχίων Καταστροφών τέσσερα ταχύπλοα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, τύπου MarkV. Ενα απ΄αυτά τα σκάφη «δοκίμασε» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Σούδα με συνεπιβάτη τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ.

***
Οταν λέμε το «δοκίμασε», εννοούμε ότι του έγινε επίδειξη. Ξεκίνησαν, όπως μου είπαν, από τον προβλήτα Κ-14 της Σούδας (εκεί όπου ελλιμενίζονται τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια) και ανοίχτηκαν στο πέλαγος. Το σκάφος έπιασε, μου λένε, μεγάλη ταχύτητα, έκανε ελιγμούς μάχης και όταν επέστρεψαν είπε ότι ήταν εύκολο στον χειρισμό σαν ένα…video game. Προφανώς γιατί διάθετε πηδάλιο joystick.

***
Η τελευταία φορά που υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε την Σούδα ήταν επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι κκ. Παναγιωτόπουλος και Πάιατ ταξίδευσαν στην Κρήτη μαζί, μ΄ένα μεταγωγικό αεροσκάφος (C-27J Spartan) της Πολεμικής Αεροπορίας και πήραν όλα τα μέτρα προστασίας. Ητοι μάσκες καθ΄όλη τη διάρκεια της πτήσης, αντισηπτικά, γάντια κτλ. Μόλις προσγειώθηκαν ο αμερικανός πρεσβευτής γνωρίζοντας πολύ καλά τη δύναμη της εικόνας φρόντισε να δημοσιεύσει στο twitter μια φωτογραφία και ένα μήνυμα ιδιαίτερης σημασίας. Ο,τι η αμυντική συμφωνία Ελλάδος- ΗΠΑ ίσως να έχει προεκτάσεις περισσότερες απ΄όσες έχουν γίνει γνωστές. Και κάτι ακόμα, φαίνεται πως οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στην Ουάσιγκτον στα μέσα Ιουλίου.

***
Η υπομονή είναι αρετή

Ξέρετε πόσες υπογραφές χρειάζονται για να γίνει μια απλή δωρεά ιδιώτη στο Δημόσιο; Πάμπολλες. Να σας εξιστορήσω μια χαρακτηριστική περίπτωση. Προ πενταετίας είχε υπογραφεί ένα συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Τράπεζας Πειραιώς για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στα πλαίσια του συμφωνητικού η τράπεζα χορηγεί έκτοτε βραβεία σε δέκα αριστούχους αποφοίτους των εννέα στρατιωτικών Σχολών. Για το ακαδημαϊκό έτος που μας πέρασε, η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε στις αρχές Οκτωβρίου 2019 το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την πρόθεση της να χορηγήσει βραβεία συνολικού ύψους 20.000 ευρώ στους αριστούχους (10 στελέχη χ 2.000 ευρώ). Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να γίνει η δωρεά. Το αίτημα έμεινε ένα μήνα στα γραφεία του υπουργείου Άμυνας και μετά από 34 ημέρες το Τμήμα Προμηθειών της Διεύθυνσης Οικονομικού της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε σχετικά τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, καθώς είναι η αρμόδια να εγκρίνει την δωρεά. Ξέρετε πότε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών ενέκρινε τη δωρεά της Τράπεζας Πειραιώς προς το Ελληνικό Δημόσιο, στις 26 Μαΐου 2020! Σχεδόν επτά μήνες μετά. Βλέπετε είναι το μήνυμα που το Επιτελικό Κράτος θέλει να δώσει στους αριστούχους των Στρατιωτικών Σχολών. Πως η υπομονή είναι αρετή.

***
Ανεμος ΓΑΠ στη Βουλή

«Άνεμος»… ΓΑΠ έπνευσε αυτές τις μέρες στη Βουλή. Όσοι αντίκρυσαν τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να ποζάρει με ντεκόρ την μεγαλοπρεπή σκάλα που οδηγούσε στην αίθουσα του θρόνου στα άλλοτε ανάκτορα και σημερινή Βουλή, θυμήθηκαν τις ένδοξες εποχές της δημοφιλίας του άλλοτε προέδρου του ΠαΣοΚ, ο οποίος για τις ανάγκες κάποιων προσωπικών βίντεο έκανε γυρίσματα τις προάλλες στον συγκεκριμένο χώρο. Ο κ. Παπανδρέου έκανε εμφάνιση και με ομιλία του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου Κεραμέως για τις αλλαγές στην Παιδεία, όπου με την ευκαιρία αναφέρθηκε στο (αναγκαίο) κλίμα συνεννόησης που επικρατεί την κρίσιμη αυτή περίοδο λόγω της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παρά τις όποιες διαφορές, όπως είπε, αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης όπου η χώρα μας έχει την προεδρία. Μάλιστα αναφέρθηκε ονομαστικά στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής μας αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη λέγοντας ότι «κάνουν ικανή προσπάθεια να διαβουλευτούν για να διαμορφώσουμε ενιαία γραμμή στα διεθνή μας θέματα». Πάντα συναινετικός…

***
Ο Λένιν, η Γιάννα και ο Κουτσούμπας

Η φωτογραφία με την Γιάννα Αγγελοπούλου πρόεδρο της Επιτροπής 2021 στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου συναντήθηκε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα προκάλεσε διάφορα σχόλια. Λογικό αφού η κ. Αγγελοπούλου εικονίζεται καθισμένη κάτω από τα κάδρα του Λένιν και του Βελουχιώτη. Για όσους είδαν τη συγκεκριμένη φωτογραφία στις εφημερίδες και στο διαδίκτυο έχω να σας ενημερώσω και τούτα: Το γραφείο του Γραμματέα του ΚΚΕ στον Περισσό, είναι διακοσμημένο με δεκάδες δώρα από κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από όλο τον κόσμο, με τα περισσότερα από αυτά να έχουν φτιαχτεί ειδικά για το ΚΚΕ. Όσο για το βάζο που γράφει “ΚΚΕ” , είναι τσέχικο, πορσελάνη και το ανθοδοχείο είναι κρύσταλλο Βοημίας, και τα δύο δώρα στο κόμμα. Για όσους αναρωτιούνται μπορώ να σας πω ότι η κ. Αγγελοπούλου δεν είχε κανένα πρόβλημα να φωτογραφηθεί κάτω από τα κάδρα του Λένιν και του Βελουχιώτη. Και γιατί να έχει;

***
Η Βουλή καταργεί το χαρτί

Μαθαίνω ότι γίνεται προσπάθεια από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και τον γενικό γραμματέα του Κοινοβουλίου Γ. Μυλωνάκη να καταργηθεί το χαρτί στη Βουλή. Δηλαδή όλες οι πράξεις στο κοινοβούλιο να γίνονται ψηφιακά. Ακόμα και η κατάθεση ερωτήσεων ή επερωτήσεων. Ηδη διεξάγεται ηλεκτρονικά η ψηφοφορία για την ψήφιση των νομοσχεδίων. Εάν γίνει πράξη η κατάργηση του χαρτιού στη Βουλή τότε μιλάμε για ψηφιακή κοινοβουλευτική επανάσταση.

***
Επιχορηγήσεις στον Πολιτισμό

Και για να μην ακούω διαρκώς γκρίνιες, επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 1.440.300 ευρώ ανακοινώθηκαν προσφάτως από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το ποσό των 986.500 ευρώ διατίθεται για την ενίσχυση των Φεστιβάλ, σύνθετων πολυθεματικών δράσεων, ενώ με το ποσό των 453.800 ευρώ ενισχύονται δράσεις για την προώθηση των γραμμάτων και του βιβλίου. Ε, δεν είναι και λίγα. (περισσότερες λεπτομέρειες στο http://drasis.culture.gr)