Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις.

Στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών είναι να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο πλήττει κυρίως όσους βρίσκονται στο ξεκίνημά της και είναι αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και η ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το νομοσχέδιο είναι βασισμένο στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων.

Προβλέπεται η σύσταση ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων, τα οποία θα μπορούν να χορηγούν πιστώσεις έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ορίζεται ως αρμόδια αρχή εποπτείας και αδειοδότησης των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων. 

Δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:

– οι πολύ μικρές επιχειρήσεις,
– τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
– τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
– τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και
– τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού σκοπού. Επίσης, υποχρεούνται να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης στους δικαιούχους μικροχρηματοδοτήσεων. Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σύμβαση. Ακόμη, προσδιορίζονται οι τυποποιημένες πληροφορίες για τη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση των ιδρυμάτων αυτών.

Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικό ή συγχρηματοδοτούμενο σκέλος), εφόσον έχουν λάβει πιστοποίηση για τη συμμόρφωσή τους με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Καλής Πρακτικής για τη Χορήγηση Μικροπιστώσεων.

Έρχονται ρυθμίσεις για τα εποχικά καταστήματα

Προανήγγειλε επίσης ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών για τις επιταγές για τον τουρισμό και τα εποχικά καταστήματα. Για τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων ο Άδωνις Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι θα πάρουν πίσω ένα μέρος της απώλειάς τους από το κράτος λόγω του κοροναϊού.

Όσον αφορά την πλατφόρμα που ανοίγει από Δευτέρα για το δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, μέσα από τον οποίο θα διατεθούν 1,4 δισ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για διευρυμένα κριτήρια στους δικαιούχους. Στον πρώτο κύκλο πήραν χρήματα 56.000 επιχειρήσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι στο δεύτερο κύκλο με το διατιθέμενο ποσό να είναι μεγαλύτερο.

Όσον αφορά την ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή ότι όσοι πολίτες  αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση του φόρου εισοδήματος σε ποσοστό 2% ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε ότι «όχι μόνο επαναφέραμε αυτό που καταργήθηκε, αλλά το αυξήσαμε κιόλας από το 1,5% στο 2%».