Εισαγγελείς ανέκριναν τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε επί τρεις ώρες την Παρασκευή, σε σχέση με τους χειρισμούς του επί της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, όπως επιβεβαίωσε το γραφείο του.

Εισαγγελείς από το Μπέργκαμο, την περιοχή στην βόρεια Λομβαρδία που χτυπήθηκε πιο σκληρά από τον ιό, διενεργούν έρευνα για τους λόγους που οι δύο πόλεις δεν ανακηρύχθηκαν «κόκκινες ζώνες» σε προγενέστερο στάδιο της κρίσης.

Η επιδημία κόστισε τη ζωή περισσότερων από 34,000 ανθρώπων στην Ιταλία, με τη χώρα να ανήκει σε εκείνες που δέχθηκαν το σφοδρότερο πλήγμα στον κόσμο, και τις βορειότερες περιοχές της να έχουν υποφέρει περισσότερο.

Η επικεφαλής εισαγγελέας Μαρία Κριστίνα Ρότα και η ομάδα της επιχειρούν να εντοπίσουν τους λόγους που το lockdown δεν εφαρμόστηκε νωρίτερα στις πόλεις Νέμπρο και Αλτσάνο στην επαρχία του Μπέργκαμο.

Οι ειδικοί δημόσιας υγείας τονίζουν ότι αν η περιοχή είχε τεθεί σε καραντίνα, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί πολλές ανθρώπινες ζωές.

Πρόκειται για δυο κωμοπόλεις που μετετράπησαν σε κύριες εστίες μετάδοσης της πανδημίας. Το κύριο ερώτημα είναι: Η κόκκινη ζώνη έπρεπε να αποφασιστεί από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης ή από την περιφέρεια της Λομβαρδίας;

Η ομάδα έχει ήδη συναντηθεί με κορυφαίους αξιωματούχους στη Λομβαρδία, οι οποίοι αναφέρουν ότι ήταν αρμοδιότητα της Ρώμης να αποφασίσει αν θα έπρεπε να επιβληθεί lockdown σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο Κόντε έχει ανταπαντήσει ότι οι επαρχίες είχαν πλήρη ελευθερία να προχωρήσουν σε κλείσιμο ορισμένων περιοχών όπου ο ιός βρισκόταν σε έξαρση στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου.

«Αν το ήθελε, η Λομβαρδία ήταν σε θέση να ανακηρύξει κόκκινες ζώνες το Αλζάνο και το Νέμπρο», έχει δηλώσει ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η πρώτη πόλη της Ιταλίας που μπήκε σε καραντίνα ήταν το Κοντόνιο, περίπου μία ώρα νότια του Νέμπρο και του Αλτσάνο στις 21 Φεβρουαρίου.

Άλλες εννέα πόλεις γύρω από το Κοντόνιο μπήκαν στη συνέχεια σε lockdown, μέχρι ολόκληρη η περιοχή της Λομβαρδίας και οι 14 επαρχίες των γειτονικών περιοχών Βενέτο, Πιεντμόντο και Εμίλια Ρομάνια να τεθούν σε καραντίνα στις 8 Μαρτίου.

Την Πέμπτη, ο Κόντε ανέφερε ότι καλωσορίζει την έρευνα του Μπέργκαμο για την οποία «δεν ανησυχώ καθόλου».

«Θα παραθέσω εν πλήρη συναινέσει όλα τα στοιχεία τα οποία γνωρίζω. Κάθε έρευνα είναι καλοδεχούμενοι. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ξέρουν και εμείς έχουμε δικαίωμα να απαντήσουμε».

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι: «Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα μπορούσαν να κατηγορηθούν ακόμη και για πρόκληση πανδημίας εξ αμελείας», γράφει η εφημερίδα.

Προς το παρόν, όπως διέρρευσε, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας εξήγησε στην εισαγγελέα ότι προτίμησε να μετατρέψει όλη την Λομβαρδία σε κόκκινη ζώνη -χάνοντας περίπου δέκα ημέρες- και όχι μεμονωμένες περιοχές της.

Αλλά ο Τύπος επιμένει ότι, μπορεί να υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν την όλη αυτή επιλογή. Η περιοχή της Λομβαρδίας είναι από τις οικονομικά πιο ανεπτυγμένες της Ιταλίας. Πολλοί βιομήχανοι φέρονται να άσκησαν πιέσεις, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην περιφέρεια, με στόχο να καθυστερήσει η απομόνωση του Νέμπρο και του Αλτσάνο, και η διακοπή φυσικά των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους.

Εκτός της έρευνας της οποίας ηγείται η Ρότα, περίπου 50 συγγενείς θυμάτων κοροναϊού από την επαρχία του Μπέργκαμο κατέθεσαν μηνύσεις την Τετάρτη. Πρόκειται για την πρώτη ομαδική νομική κίνηση στην Ιταλία γύρω από τον χειρισμό της κρίσης.

Πηγή: www.theguardian.com