Το Ινστιτούτο Εγκληματολογικής Έρευνας της Κάτω Σαξονίας (KfN) σχεδιάζει μια μεγάλης κλίμακας έρευνα για τις «δομές προκατάληψης» εντός της αστυνομίας, των πυροσβεστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών εφαρμογής του νόμου.

«Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διευθυντή του Ινστιτούτου Τόμας Μπλίζενερ, θέλουν να διερευνήσουν κατά πόσον είναι διαδεδομένες προκαταλήψεις εναντίον των μειονοτήτων και ακροδεξιάς απόκλισης αντιλήψεις εντός των αυτών των θεσμικών οργάνων εφαρμογής του νόμου – και πώς αυτές μπορούν να προληφθούν», αναφέρεται στο διάγραμμα του σχεδίου της έρευνας, γράφει το περιοδικό «Der Spiegel».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συστηματοποιημένα επιστημονικά στοιχεία για την έκταση τέτοιου είδους προβληματικών αντιλήψεων στις Αρχές Ασφαλείας στη Γερμανία.

Πρόσφατα, υπήρξε μια ευρεία αντιπαράθεση σχετικά με τον ρατσισμό στην αστυνομία. «Μια έρευνα θα βοηθούσε την αντικειμενική συζήτηση. Εάν είναι δυνατόν, η έρευνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και στα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια και στην ομοσπονδιακή αστυνομία», είπε ο Μπλίζενερ.

Στην έρευνα θα συμμετάσχει η Γερμανική Αστυνομική Ακαδημία, ενώ και η Ένωση Υπαλλήλων Δίωξης Εγκλήματος (BDK) έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή της στην έρευνα.

«Θεωρούμε ότι μια τέτοια έρευνα είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσουμε να συζητήσουμε με βάση τα γεγονότα και όχι με βάση το ένστικτο», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της BDK Ντιρκ Πέγκλοφ.

«Αυτό που λείπει ακόμα είναι η έγκριση των αρμόδιων υπουργείων», καταλήγει το «Spiegel».

Πηγή: ΑΜΠΕ