Με κουίζ απαντά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, που επισκέφθηκε σήμερα εκτός προγράμματος τον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσσαλονίκης. «Η μια Κυβέρνηση εγκαινίασε μουσαμάδες. Η άλλη κάνει έργα που εξασφαλίζουν και μετρό και αρχαία. Βρείτε την πολιτική απάτη» αναφέρει η περιεκτική ανακοίνωση του Υπουργείου, συνοδευόμενη από μια φωτογραφική σύνθεση.

Σε αυτήν αντιπαραβάλλονται, από τη μια μεριά, τα πολυσυζητημένα «εκτυπωμένα» εκδοτήρια που κοσμούσαν τους χώρους του σταθμού κατά την επίσκεψη του τότε Πρωθυπουργού στα τέλη του 2018, ενώ από την άλλη απεικονίζονται οι εν εξελίξει εργασίες στον σταθμό «Βενιζέλου».

Την απάντηση του Υπουργού προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι το μετρό Θεσσαλονίκης «είναι η μεγαλύτερη απάτη του κ. Μητσοτάκη στους Θεσσαλονικείς». Μάλιστα, μίλησε για ένα έργο που θα έδινε ανάσα πνοής στην πόλη και «θα ολοκληρωνόταν το φθινόπωρο του 2020, με 12 στους 13 σταθμούς – ο σταθμός Βενιζέλου θα ολοκληρωνόταν το 2023 -παίρνει συνολικά παράταση μέχρι το 2023 και…βλέπουμε, διότι χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει και με όλους τους φόβους που έχουμε και για τα αρχαία που θα απομακρυνθούν για να επανατοποθετηθούν» είπε ο κ. Τσίπρας.

Βεβαίως, σύμφωνα και με δηλώσεις στελεχών της κατασκευάστριας εταιρείας, οι προϋποθέσεις για την εκπλήρωση του χρονοδιαγράμματος που είχε εγκρίνει η προηγούμενη διοίκηση της Αττικό Μετρό δεν είχαν εκπληρωθεί εγκαίρως. Όπως, για παράδειγμα, η εκκεμότητα έγκρισης 256 μελετών που είχαν υποβληθεί στην εταιρεία.

Κάνοντας δε λόγο για καθυστερήσεις και υπέρογκες αποζημιώσεις σε εργολάβους, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση απόσπασης κι επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων «ποιος ο λόγος αυτής της πολιτικής απόφασης που είναι εις βάρος του λαού της Θεσσαλονίκης». Και συνέχισε, «κατά την άποψή μας, πρόκειται για μια χείριστη επιλογή, επονείδιστη για τους Θεσσαλονικείς, που βιώνουν μια αρνητική ποιότητα ζωής εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών και του ΟΑΣΘ με τις παλιές γνωστές αμαρτίες».

Ν. Ταχιάος: Αν ξέφευγε από τη λογική των επικοινωνιακών σόου θα διαπίστωνε την πραγματικότητα

Απάντηση στον κ. Τσίπρα δίνει με δήλωσή του και ο Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Νίκος Ταχιάος. «Δυστυχώς, η σημερινή αιφνιδιαστική επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επέτρεψε στην Αττικό Μετρό να του κάνει μία σοβαρή ενημέρωση για την πορεία του μετρό της Θεσσαλονίκης» ξεκινά η δήλωση, που συνεχίζει πιο επιθετικά.

«Αν η μέχρι σήμερα επαφή του με το έργο ξέφευγε από την λογική των επικοινωνιακών σόου, ο κ. Τσίπρας θα διαπίστωνε την πραγματικότητα:

Αν κατέβαινε στις σήραγγες, θα έβλεπε ότι η ολοκλήρωση το 2020 του έργου που μας παραδόθηκε πέρυσι, μόνο ως χοντροκομμένο ανέκδοτο ακούγεται. Αν επισκεπτόταν το αμαξοστάσιο, θα αντιλαμβανόταν ότι χωρίς οργανωμένο και εκπαιδευμένο φορέα λειτουργίας, του οποίου η δημιουργία απαιτεί περισσότερο από δύο χρόνια, κανένα μετρό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αν αναζητούσε πόσο είχαν προχωρήσει οι δήθεν λύσεις για την Βενιζέλου που σερνόταν σχεδόν πέντε χρόνια, από το 2015 μέχρι τον περυσινό Δεκέμβριο, θα συμφωνούσε στην μία και μοναδική τεχνικά εφικτή και οικονομικά αντιμετωπίσιμη μέθοδο της ασφαλούς απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων.

Αντιθέτως, o κ. Τσίπρας επέλεξε να γυρίσει την πλάτη στην αλήθεια, γνωρίζοντας προφανώς ότι σε αυτήν θα αντίκρυζε τις ευθύνες της δικής του περιόδου διακυβέρνησης. Οι καθυστερήσεις και οι όποιες επιβαρύνσεις που κατατρύχουν σήμερα το μετρό της Θεσσαλονίκης φέρουν την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε. παρέλαβε ένα έργο με τεράστιες εκκρεμότητες καλυμμένο έντεχνα με μία ομίχλη ψεμάτων και μύθων. Διαβεβαιώνουμε τους Θεσσαλονικείς ότι θα το ολοκληρώσουμε στον χρόνο που δεσμευτήκαμε, με απόλυτο σεβασμό στη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση του ευρωπαϊκού και δημοσίου χρήματος» αναφέρει η δήλωση του κ. Ταχιάου.