Στην εκπομπή LIVE NEWS μίλησε ο Γιώργος Φίλης, διδάκτωρ Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα των γειτόνων μας.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Ερντογάν θέλει να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του αναφορικά με τις γεωτρήσεις όσο είναι στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν φιλέλληνες ή ανθέλληνες πολιτικούς. Έχουν πολιτικούς που αγωνίζονται για τα δικά τους συμφέροντα. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να υπολογίζουμε τις ΗΠΑ έτσι».

«Είναι κρίσιμο το θέμα των ΗΠΑ και ειδικά τώρα, γιατί τώρα ο κ. Τραμπ έχει πρόβλημα γιατί κοιτάει προς το εσωτερικό, και τα εξωτερικά θέματα έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα. Αυτή η περίοδος έχει ένα λόγο παραπάνω να είναι επικίνδυνη λόγω των προβλημάτων στις ΗΠΑ» είπε.

«Δεύτερον η Τουρκία δεν θα έχει τουριστική περίοδο, γεγονός που απελευθερώνει τον κ. Ερντογάν από το φόβο ότι θα έχει κάποια μείωση των εσόδων. Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Ερντογάν θα θέλει να προλάβει οποιαδήποτε κίνηση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Πιστεύω ότι η κίνηση από πλευράς Ερντογάν θα γίνει πριν τις 90 ημέρες, για να προσπαθήσει να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια των Αιγυπτίων με τους Έλληνες να χαράξουμε έστω και ένα ναυτικό μίλι στο κοινό μας σύνορο. Οποιαδήποτε χάραξη μικρή εξουδετερώνει το τουρκολιβυκό έκτρωμα που θέλει να το περάσει ως θέσφατο στην περιοχή» συνέχισε στο ίδιο θέμα.

Γεωτρήσεις στην Κρήτη

Στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα αν ο Ερντογάν στείλει ερευνητικό σκάφος κάτω από την Κρήτη, ο κ. Φίλης τόνισε: «Νούμερο ένα, τα μάτια μας 14 στον Έβρο για να μην αιφνιδιαστούμε. Νούμερο δύο, προσοχή στα θαλάσσια σύνορά μας και το push back θα πρέπει να συνεχιστεί στα νησιά, όπως γίνεται τους τελευταίους μήνες. Νούμερο τρία: Ο κ. Ερντογάν θα ακολουθήσει τη συνταγή της Κύπρου. Μας λέει ότι θα φέρει φρεγάτες. Εμείς θα πρέπει να είμαστε σε αυτές τις περιοχές πριν πάνε οι τουρκικές φρεγάτες και το ερευνητικό. Το μπαλάκι της κλιμάκωσης θα πρέπει να πάει στην τουρκική πλευρά και όχι σε εμάς».

«Πριν λίγους μήνες τουρκικό ερευνητικό προσπάθησε να περάσει στην ελληνική δυνητική υφαλοκρηπίδα και πλέον ΑΟΖ. Με τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία επί της ουσίας η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ σε όλα της τα θαλάσσια σύνορα. Πέραν των διπλωματικών και των οικονομικών εργαλείων που έχουμε, πρέπει να καταλάβει ο κ. Ερντογάν ότι εμείς θα είμαστε πρώτοι εκεί και θα πρέπει να επιλέξει αυτός αν θα κλιμακώσει την ένταση. Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι οι επιλογές των Τούρκων δεν είναι υπέρ τους αν θέλουν να οδηγήσουν σε πολεμική αντιπαράθεση με την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Φίλης.