Εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν για ακόμα μια φορά έξω από την υπηρεσία Ασύλου, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες βρέθηκαν να περιμένουν υπομονετικά για να εισέλθουν στο κτίριο.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς κατασκήνωσαν εκεί από το βράδυ ώστε να είναι η πρώτοι στη σειρά την επόμενη μέρα.

Τηρούνται τα μέτρα υγειονομικής προστασίας απαντάει το υπουργείο

Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποσυμφόρηση των περιφερειακών γραφείων ασύλου και την αποφυγή της διοικητικής επιβάρυνσης της Υπηρεσίας Ασύλου έχουν ληφθεί, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με αφορμή φαινόμενα συνωστισμού έξω από την κεντρική Υπηρεσία Ασύλου που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί, το υπουργείο υπενθυμίζει όλα τα σχετικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Όπως αναφέρει, με υπουργική απόφαση ορίστηκε η παράταση για έξι μήνες της ισχύος των αδειών διαμονής και των δελτίων αιτούντων άσυλο που έληξαν κατά τη διάρκεια της αναστολής εξυπηρέτησης κοινού. Επίσης, η Υπηρεσία Ασύλου προχώρησε στη δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων (http://asylo.gov.gr/?p=9578) για μια σειρά διοικητικών πράξεων, με στόχο την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των αιτούντων διεθνή προστασία.

Επιπλέον, σημειώνεται, έχει αναρτηθεί σύνδεσμος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (https://www.amka.gr/have-paaypa/), όπου οι αιτούντες άσυλο μπορούν να αναζητούν τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.), χωρίς να απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία.

Τέλος, το γραφείο τύπου του υπουργείου διευκρινίζει ότι εντός της Υπηρεσίας Ασύλου τηρούνται «στο ακέραιο μέτρα υγειονομικής προστασίας, τόσο για τους αιτούντες άσυλο, όσο και για το υπαλληλικό προσωπικό», ενώ από αύριο «θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στους εξωτερικούς χώρους της Υπηρεσίας».

Αδικαιολόγητη μη πρόσληψη εργαζομένων

Σήμερα, Τετάρτη, το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας.

Σήμερα είχε οριστεί η εκδίκαση του αιτήματος προσωρινής διαταγής δύο εργαζομένων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, οι οποίες αν και βρίσκονταν στον κατάλογο των επιτυχόντων έχουν αυθαίρετα αποκλειστεί από την εργασία στο Περιφερειακό Γραφείου Ασύλου Λέσβου.

«Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, παρακάμπτοντας την διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ και αρνούμενο να απαντήσει στις αναφορές που έχουν υποβάλει οι συναδέλφισσες, έχει στερήσει την πρόσληψή τους αναιτιολόγητα και παράνομα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.