Η δράστρια της επίθεσης με βιτριόλι είχε επιχειρήσει και την προηγούμενη μέρα να επιτεθεί στην 34χρονη ιδιωτική υπάλληλο με τον ίδιο τρόπο, αλλά δεν είχε υπολογίσει τον χρόνο άφιξης του θύματος και έφυγε άπρακτη. Η γυναίκα που προχώρησε στην αποτρόπαια ενέργεια έφτασε και τις δύο φορές – την προηγουμένη και την ημέρα της εγκληματικής ενέργειας – στην Καλλιθέα με… λεωφορείο της γραμμής (γεμάτο με κόσμο) και αποχώρησε με το ίδιο ταξί, το οποίο την πρώτη φορά το είχε καλέσει με τηλεκάρτα. Η δράστρια φορούσε μπεζ προς καφέ καμπαρντίνα, μαύρο παντελόνι, έφερε τσάντα πλάτης, είχε ξανθά μαλλιά (ίσως περούκα) και φορούσε λευκή μάσκα και μαύρα γυαλιά. Ακόμη απέφυγε να αποκαλύψει τμήμα του προσώπου της στον οδηγό ταξί, ο οποίος την αποβίβασε κοντά στη λεωφόρο Ηλιουπόλεως. Μιλούσε ελληνικά, χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία στην προφορά της, και απέφυγε να συζητήσει οτιδήποτε με τον οδηγό ταξί, πέρα από τα τυπικά για το δρομολόγιο. Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει για την εξιχνίαση της υπόθεσης 9-10 σενάρια για τα κίνητρα και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην επίθεση, με κύριο ενδιαφέρον για την περίπτωση αναβίωσης παλαιότερης σχέσης της 34χρονης που προκάλεσε νέο κύκλο τριβών.

Θα «μιλήσουν» τα κινητά;

«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει σειρά άγνωστων και αναλυτικών στοιχείων για την μεγάλη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαλεύκανση της δραματικής επίθεσης, στις 20 Μαΐου, με καυστικό υγρό εναντίον της λογίστριας, στην είσοδο των γραφείων ασφαλιστικής εταιρείας επί της λεωφόρου Θησέως. Σε μια έρευνα που βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αφού πλέον η ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσει τα επόμενα τρία 48ωρα να προσδιορίσει τον αριθμό του κινητού της μυστηριώδους γυναίκας με σαρώσεις κλήσεων σε 4-5 σημεία της Αθήνας από τα οποία πέρασε. Με την ελπίδα είτε σε κάποιο από αυτά τα σημεία να έχει πραγματοποιήσει τηλεφωνική κλήση με το κινητό της, είτε να συνδέθηκε στο Internet, να μπήκε στο προφίλ της στο Facebook κ.λπ., οπότε και πάλι καταγράφεται το στίγμα της. Παράλληλα επιχειρείται από τις αναλύσεις κλήσεων του κινητού της και άλλων προσώπων να εντοπιστούν άγνωστες επαφές της 34χρονης που δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι τώρα. Σε μια υπόθεση που ενώ θεωρήθηκε αρχικά απλή, περιπλέκεται καθημερινά.

Ηδη εξετάζονται 8-9 διαφορετικά σενάρια και γνωριμίες της άτυχης γυναίκας, μερικές από τις οποίες φέρεται να έχουν γίνει και μέσω Faceboook. Και ανάμεσα σε αυτές με έλληνα επιχειρηματία που διαμένει στο εξωτερικό κι ασχολείται με αγώνες αυτοκινήτων και με τον οποίο είχε πραγματοποιήσει προσφάτως ταξίδι στην Ισπανία. Με την ίδια στις αλλεπάλληλες συνομιλίες της με τους αστυνομικούς να προχωρεί σε σειρά εκτιμήσεων για την εναντίον της επίθεση, να προσπαθεί να θυμηθεί πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά να μη δίνει μέχρι τώρα αξιοποιήσιμες πληροφορίες.

Η «οργανωμένη» μετακίνηση

Η ΕΛ.ΑΣ. αρχικά, λοιπόν, αντλεί στοιχεία από 6-7 βίντεο (κυρίως σε καταστήματα της λεωφόρου Θησέως) που αποτυπώνουν τις κινήσεις της γυναίκας – υπολογίζεται ηλικίας 30-40 ετών – που ρίχνει το βιτριόλι.

Από αυτά φαίνεται ότι το πρωί της 20ής, αλλά και την προηγουμένη, στις 19 Μαΐου, αποβιβάζεται από λεωφορείο που σταματά σε γειτονικό σημείο. Φοράει σχεδόν τα ίδια ρούχα και παπούσια, έχει και τις δύο φορές μάσκα στο πρόσωπό της και τα ίδια μαύρα γυαλιά. Η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι το σχέδιό της ήταν να ρίξει το βιτριόλι στις 19 Μαΐου και δεν θα αρκούνταν σε μια απλή παρακολούθηση – όχι μόνο γιατί είχε και πάλι κρυμμένα τα χαρακτηριστικά της, αλλά και γιατί κρατούσε ένα ανοικτόχρωμο μπλε μπουκάλι που φαίνεται να ήταν αυτό που περιείχε το βιτριόλι. Το ίδιο μπουκάλι κρατούσε και την επόμενη μέρα που άδειασε το καυστικό υγρό στο πρόσωπο και στο σώμα της 34χρονης. Μετά την επίθεση η 34χρονη κινήθηκε αριστερά από την είσοδο του κτιρίου, διέσχισε σχεδόν τρέχοντας τη λεωφόρο Θησέως, παρότι τα αυτοκίνητα ήταν σε κίνηση, πέρασε το διάζωμα και έφτασε σε ταξί που την περίμενε 500 μέτρα πιο πέρα από την άλλη πλευρά του δρόμου. Το ταξί είχε κληθεί με τηλεκάρτα (σε καρτοτηλέφωνο του ΟΤΕ) δύο ημέρες νωρίτερα κι ήταν το ίδιο όχημα, με τον ίδιο οδηγό, που περίμενε τη «γυναίκα με το βιτριόλι» και την προηγούμενη μέρα.

Η ανανέωση της μεταφοράς και την επόμενη μέρα φέρεται να έγινε με προσωπική συνεννόηση της γυναίκας με τον οδηγό ταξί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταξί μετέφερε και τις δύο φορές τη γυναίκα με την καμπαρντίνα και το βιτριόλι σε νότια περιοχή του Παγκρατίου, όπου έχει γίνει ήδη εκτεταμένη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχε κατάλυμα ή αν την παρέλαβε άγνωστος συνεργός της. Οι αστυνομικοί έχουν δείγμα φωνής της 34χρονης από την κλήση στην εταιρεία ραδιοταξί, κάτι το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία ταυτοποίησης αν οι αστυνομικοί βρεθούν στα ίχνη της.

Ο κύκλος των προσωπικών σχέσεων

Η ΕΛ.ΑΣ. στέκεται στη χρήση τηλεκάρτας από τη γυναίκα, δείγμα των γνώσεων ή της καθοδήγησής της προκειμένου να εξαϋλωθούν τα ίχνη των κλήσεών της. Επίσης κρίσιμο θεωρείται, με βάση τα δεδομένα της τηλεματικής, να εντοπιστεί με ποιο λεωφορείο και ποιας γραμμής έφτασε η γυναίκα με το βιτριόλι, με κύριο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί σε ποια στάση είχε επιβιβαστεί και να αντληθούν – από αναλύσεις καμερών ή κινητών τηλεφώνων – και άλλα αξιοποιήσιμα στοιχεία για τις κινήσεις, τον τόπο διαμονής της κ.λπ.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ερευνήσει αν η επίθεση εναντίον της 34χρονης σχετίζεται με το επαγγελματικό περιβάλλον της και δύο γυναίκες – η μία αλβανικής, η άλλη ρωσικής καταγωγής – που διατηρούσαν προσωπικό δεσμό με συνάδελφό της μπορεί να έχουν σχέση με την επίθεση εναντίον της. Για τη μεν πρώτη, ωστόσο, υπήρχαν σαφείς πληροφορίες ότι βρίσκεται με το ανήλικο τέκνο της και εργάζεται στη Γερμανία και η άλλη είχε άλλοθι με την παρουσία της, τις κρίσιμες ώρες, σε υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Επιπλέον ερευνήθηκαν αναφορές του 30χρονου, μέχρι πρόσφατα, συντρόφου της 34χρονης ότι εκείνη διατηρούσε δεσμό με τον σύζυγο γυναίκας από το στενό περιβάλλον της.

Ομως όλοι οι αναφερόμενοι σε αυτό το σενάριο μίλησαν για «επαφές που υπήρξαν την περίοδο 2014-2016, χωρίς οποιαδήποτε διένεξη που να σχετίζεται με το δραματικό συμβάν της Καλλιθέας». Οι αστυνομικοί ωστόσο ερευνούν αν υπήρχε και κύκλος τριβών με άλλη «αφανή» επαφή της 34χρονης και κυρίως αναβίωση παλιάς σχέσης που δημιούργησε διάθεση ανταπόδοσης από θιγόμενη γυναίκα.