«Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είναι προστάτες σε κλαμπ του νησιού όπου γίνεται η μεγαλύτερη διακίνηση ναρκωτικών και λαμβάνουν μερίδιο από τους ναρκοεμπόρους. Τα ναρκωτικά συγκεντρώνονται σε πρώτη φάση σε διαμέρισμα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Στην ίδια παρέα των βασικών μελών του οργανωμένου εγκλήματος, στη Ζάκυνθο, έχει ενταχθεί και άτομο που έχει κατηγορηθεί για αιματηρή επίθεση κατά δύο Βρετανών τουριστών στον Λαγανά».

Αυτό είναι τμήμα έγγραφης επώνυμης καταγγελίας που δόθηκε σε ανώτερα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ -το καλοκαίρι του 2017- και φέρεται να συνυπέγραφε ο 53χρονος επιχειρηματίας που έπεσε την Τρίτη το μεσημέρι, μαζί με την 37χρονο σύζυγό του, θύμα ενέδρας στην περιοχή του Αγίου Σώστη της Ζακύνθου!

Οι δράστες που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα, ντυμένοι με τρόπο που έμοιαζαν με αστυνομικούς (αλεξίσφαιρα και κράνη), πυροβόλησαν το ανδρόγυνο το οποίο επέβαινε σε μηχανή. Από τους πυροβολισμούς έχασε την ζωή της η 37χρονη γυναίκα και ο 53χρονος τραυματίσθηκε σοβαρά. Αμέσως μετά, οι δύο ένοπλοι έσπευσαν να εξαφανιστούν και βρίσκεται σε εξέλιξη εκτεταμένη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων για τον εντοπισμό τους.

Ο 53χρονος που είχε ξενοδοχείο στην περιοχή αλλά και τουριστικό «υποβρύχιο» σκάφος στην περιοχή του Λαγανά, είχε καταδικασθεί προσφάτως σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, γιατί σε κατάλυμά του είχαν βρεθεί όπλα κι άλλα παράνομα υλικά που σχετίζονταν με την δράση Αλβανών ποινικών που είχαν κατηγορηθεί για ληστείες. Επιπλέον φέρεται να είχε υποστηρίξει τον δράστη της δολοφονίας 37χρονου επιχειρηματία στη Ζάκυνθο, που είχε αποδοθεί σε προσωπικούς λόγους και παλαιότερες διενέξεις.

Ο 53χρονος εξέφραζε κατά καιρούς φόβους για επίθεση εναντίον του και λάμβανε μέτρα ασφαλείας που δεν μπόρεσαν, όμως, να αποτρέψουν την επίθεση.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι ο 53χρονος μπορεί να είχε συμμετοχή σε καταγγελίες που είχαν φθάσει σε ηγετικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίες συνέδεαν μία ληστεία που σημειώθηκε στη

Ζάκυνθο στις 19 Απριλίου 2016 με την αρπαγή 580.000 ευρώ από επιχειρηματία του νησιού, με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ στο νησί. Κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από την περαιτέρω έρευνα. Οπως σημειωνόταν στην εν λόγω καταγγελία «ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ από τη ληστεία έλαβε 250.000 ευρώ, ένας Αλβανός που φυγαδεύτηκε στη Λούσνια της Αλβανίας πήρε 80.000 ευρώ, ενώ ο άλλος παραμένει στη Ζάκυνθο και συμμετέχει σε ληστείες που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή. Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ «επένδυσε» τα συγκεκριμένα χρήματα σε δύο κέντρα διασκέδασης αλλά και στην ιδιοποίηση 20 ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Ο προαναφερθείς Αλβανός που μένει στο νησί μαζί με έναν συνεργό του προχώρησαν σε εμπρησμούς σε κατάστημα εμπορίας φρούτων στον Λαγανά και στον εμπρησμό 16μετρου φουσκωτού σκάφους που σχετίζεται με αλβανούς νονούς της νύχτας με έδρα την Αθήνα. Ακόμη, οργάνωσαν κλοπή σε σπίτι με λεία 180.000 ευρώ, πάλι με τη βοήθεια ενστόλων».

Επιπλέον στην εν λόγω καταγγελία υπήρχαν εκτενείς αναφορές για την δράση Αλβανών ποινικών που προχωρούσαν σε ανατινάξεις ΑΤΜ στην Ζάκυνθο. Οπως σημειωνόταν στην καταγγελία «τον τελευταίο μήνα έβαλαν εκρηκτικά σε τρία από τα μηχανήματα στην περιοχή Αλυκών και Τσιλιβί, ενώ παρών στις επιθέσεις είναι Ελληνας ειδικός στα εκρηκτικά. Σημαντικό είναι ότι το επόμενο ATM που θα προσπαθήσει η συμμορία να ανοίξει είναι αυτό που βρίσκεται στην περιοχή «Κούκλα» της Λιθακιάς Ζακύνθου, με δεύτερο πιθανό αυτό που βρίσκεται απέναντι από την πύλη του Αεροδρομίου στη Ζάκυνθο. Πληροφορίες για την τροφοδοσία ATM έχουν από στέλεχος εταιρείας security».

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις 20 Αυγούστου 2017, όπως αναφέρει το προειδοποιητικό έγγραφο, σημειώθηκε πράγματι η ανατίναξη του ATM στη Λιθακιά Ζακύνθου, χωρίς ν’ αποτραπεί από την ΕΛ.ΑΣ.