Προάγγελος νέων μέτρων από τον Απρίλιο του 2021 είναι κατά τον Αλέξη Τσίπρα όσα πράττει η κυβέρνηση, την οποία από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατηγόρησε για την πολιτική που ακολουθεί, ενώ άσκησε και προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την επισήμανση ότι υποσχόταν ανάπτυξη και σε έξι μήνες έφερε ύφεση, πριν από τον κορωνοϊό.


Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται να έχει την προσεχή Παρασκευή στη Βουλή την ευκαιρία για μετωπική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του για την οικονομία, υπέδειξε ως υπεύθυνο για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. 

Μάλιστα, αφού επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ, διευκρίνισε ότι η κάμψη είχε ξεκινήσει από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και συνεχίστηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020, πριν εμφανιστεί, όπως είπε, η πανδημία του κορωνοϊού και ληφθεί η απόφαση για το lockdown. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το rebound της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι το 21021 αντίστοιχο με την ύφεση του 2020. 

«Η κυβέρνηση βασίστηκε σε μία παρωχημένη πολιτική, στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και δεν αύξησε τη ζήτηση» τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας, συνομιλώντας με τη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, προήλθε από την κρίση ελλειμάτων που μας οδήγησε στα μνημόνια. 

«Η αφετηρία έρχεται από πιο πριν ακόμα. Από τους όρους με τους οποίους μπήκαμε στο ΟΝΕ. Την επέτεινε και η διαχείριση από το 2010 και μετά από την τρόικα» τόνισε και αφού υπερθεμάτισε για την κατά τον ίδιο επιτυχία της κυβέρνησής του ώστε να υπάρξει μια δύσκολη συμφωνία για το χρέος, συνέχισε: «Πρέπει να μας φοβίζει το να ανέβει το χρέος στο 200%. Πρέπει να έχουμε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης για να το αποφύγουμε».

«Ουδείς επιθυμεί εκλογές»

Στο καίριο εσωτερικό ζήτημα για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και για το γεγονός ότι το κόμμα κινείται σε χαμηλά ποσοστά και έχει σημαντική διαφορά από τη ΝΔ, δεν έδειξε ανήσυχος, αλλά το αντίθετο και τις συνέδεσε με το μη εκλογικό κλίμα, ξορκίζοντας τις εκλογές.

«Δεν έχει κανένα νόημα να κοιτάει κανείς τις δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου. Ουδείς επιθυμεί εκλογές τώρα. Πρέπει να κοιτάει τα ποιοτικά στοιχεία» τόνισε και συμπλήρωσε θέλοντας να αναδείξει τη θετική πλευρά της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ: «Σ’ αυτά θα δει ότι οι βασικές άξονες της αντιπολιτευτικής τακτικής εκτιμήθηκαν θετικά. Οι προτάσεις μας λαμβάνουν πολύ μεγάλη στήριξη».

Φλερτ με Φώφη

Ιδιαίτερη σημασία έχει η κίνηση του να στήσει γέφυρα με το ΚΙΝΑΛ και προχώρησε σε
άνοιγμα στην Φώφη Γεννηματά με τη φράση: «Εμείς καταθέτουμε ειλικρινή πρόταση συζήτησης και προγραμματικού διαλόγου πάνω στο τραπέζι». Μάλιστα διευκρίνισε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνιέται από κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ενώ έκανε ένα πιο τολμηρό βήμα, προτρέποντας την κα Τρέμη να οργανώσει ένα debate με παρούσα και την κ. Γεννηματά.

Αποκαλυπτικός ήταν για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είπε με νόημα ότι δεν σκοπεύει να αφήσει κανέναν πίσω. «Εχω πει ότι θα προχωρήσουμε μπροστά, αυτό δεν αφορά πρόσωπα αλλά πολιτικές. Αγαπώ και εκτιμώ όλους τους συντρόφους μας παλιούς και νέους» τόνισε και συμπλήρωσε με νόημα: «Οι ηγέτες έχουν ιστορικό ρόλο και πρέπει να ξεπερνούν αγάπες και θυμούς και να προχωρήσουν μπροστά».