Εκείνο που περισσότερο ανησύχησε πολιτικούς και λοιμωξιολόγους στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, μετά την καταγραφή 97 νέων κρουσμάτων, ήταν οι εικόνες συνωστισμού, όπως αυτές του μπιτς μπαρ της Μυκόνου. Οσον αφορά τη μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων που έχει σημειωθεί ήταν, όπως ειπώθηκε, μάλλον αναμενόμενη, αποτέλεσμα της σταδιακής άρσης των μέτρων. Οταν όμως τα μέτρα χαλαρώνουν, οι μάσκες αραιώνουν τριγύρω ακόμα και στα λεωφορεία και οι αποστάσεις δεν κρατιούνται τότε, όπως είπε και ο Νίκος Χαρδαλιάς ο ιός είναι εκεί έξω και καραδοκεί. Παρά τα διάσπαρτα κρούσματα, ωστόσο η καμπύλη RO παραμένει, όπως ειπώθηκε, ακόμα χαμηλή στη χώρα μας. Αλλά αυτός ο συνωστισμός, χωρίς προφυλάξεις όπως συνέβη στη Μύκονο προβλημάτισε τους πάντες, με τον Πρωθυπουργό να ζητεί αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ενόψει και της σταδιακής επανόδου στη νέα καθημερινότητα.

***
Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποίησαν για άλλη μια φορά ότι ο φονικός ιός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσά μας, ότι δέκα λεπτά επαφής με έναν θετικό σε απόσταση ενός μέτρου οδηγεί σε μετάδοση, ότι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι αυστηρά, αυτά δηλαδή που προβλέπει ο νόμος. Εκείνο που περισσότερο απασχολεί πολιτική ηγεσία και λοιμωξιολόγους είναι η επόμενη ημέρα του τουρισμού, πώς δηλαδή θα ανταποκριθεί το σύστημα υγείας στις αφίξεις τουριστών και τι περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

***
Ο Τσίπρας, ο Κούλογλου και η παραίτηση

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε οικογενειακώς για το τριήμερο στην Αίγινα, φιλοξενούμενος του Αλέκου Φλαμπουράρη που έχει σπίτι στο νησί και εκεί που απολάμβανε τα μπάνια του και τους μεζέδες στην ψαροταβέρνα «Αιγινήτισσα», νάσου και σκάει θέμα Κούλογλου- Παπαδημούλη. Τι είχε συμβεί; Και γιατί οι δύο αυτοί ευρωβουλευτές χάλασαν τις μίνι διακοπές του Προέδρου; Το θέμα προέκυψε μετά το άδειασμα του Στέλιου Κούλογλου στον Δημήτρη Παπαδημούλη για τη υπόθεση του «Πόθεν Εσχες» του κ. Παπαδημούλη με τα πολλά ακίνητα. Ο κ. Κούλογλου είπε μάλιστα ότι «στην Αριστερά έχει ξεκαθαρίσει ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό», κάτι που σφόδρα ενόχλησε τον κ. Παπαδημούλη, αλλά και άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόσο ο Νίκος Φίλης, όσο και ο Παύλος Πολάκης «κάλυψαν» απόλυτα του κ. Παπαδημούλη. Το θέμα όμως δεν σταμάτησε εδώ…

***
Ο κ. Κούλογλου (οι φήμες λένε) απείλησε με παραίτηση από την ευρωβουλή και ρόλο «πυροσβέστη» ανέλαβε ο κ. Τσίπρας, οποίος μαζί με την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα) συνάντησε το ζεύγος Κούλογλου, στην ψαροταβέρνα «Αιγηνίτισσα». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμβούλευσε τον κ. Κούλογλου να μην παραιτηθεί προκειμένου να μην δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ.

***
Δεν ξέρω εάν ο κ. Τσίπρας έπεισε τον κ. Κούλογλου να μην παραιτηθεί, αν και σπανίως, νομίζω, ότι κάποιος παραιτείται από την ευρωβουλή. Συνήθως όταν υπάρξει διαφωνία με το κόμμα ή με τον αρχηγό του δεν παραιτείται, αλλά ανεξαρτητοποιείται. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η διαμάχη Κούλογλου- Παπαδημούλη (και Κούλογλου με άλλους βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) κρατάει καιρό. Ρώτησα τον κ. Παπαδημούλη τι ακριβώς συμβαίνει και ιδού τι μου απάντησε (με αρκετή δόση πικρίας): «Δεν θέλω να ασχοληθώ με το θέμα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο Στέλιος Κούλογλου παραμένει ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη με στήριξη του Αλέξη Τσίπρα».

***
Η συντροφιά της Αίγινας του ΣΥΡΙΖΑ

Αλλά όπως φαίνεται αρχίζουν και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που καλοκαιριάζει, να κάνουν ένα είδος … Reunion στελεχών στην Αίγινα, όπως τον παλιό καλό καιρό, τότε που κάλπαζαν προς την εξουσία. Ετσι στο νησί βρέθηκαν ή βρίσκονται κατά καιρούς, ο πρώην Πρωθυπουργός, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Θεανώ Φωτίου (με τα γνωστά γεμιστά), η Ολγα Χαρίτου, ο βουλευτής σύζυγός της Χριστόφορος Παπαδόπουλος, η Τασία Χριστοδουλοπούλου μαζί με τον Θ. Δρίτσα και άλλοι. Αυτός που απουσιάζει (από την παρέα, όχι όμως από τη Αίγινα) είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης που τράβηξε το δικό του δρόμο και το δικό του κόμμα. Η Θεανώ Φωτίου ωστόσο βρίσκεται από την άλλη μεριά του νησιού, στο Σφεντούρι και όταν άκουσε περί απειλής παραίτησης του κ. Κούλογλου μου είπε: «Μην ακούς τέτοια, κανείς δεν παραιτείται ιδίως όταν είσαι ευρωβουλευτής».

***
Ο υπουργός με τις πατερίτσες

Αν εξαιρέσει κανείς τον Γιώργο Γεραπετρίτη που δεν μπορούσε να μετακινηθεί λόγω προβλήματος στον μηνίσκο (κυκλοφορεί μόνον με πατερίτσες), ελάχιστοι πολιτικοί έμειναν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Αθήνα. Ανάμεσά τους και η Φώφη Γεννηματά (η οποία ετοίμαζε την ομιλία της για την Παιδεία). Αλλοι όμως για Τήνο τράβηξαν, άλλοι για Αίγινα ή Ελαφόνησο, Μονεμβασιά, Κύθνο, Πόρο, Πάρο, Αρεόπολη, Λιμένι, Κρήτη (μετά εγγονών), Λευκάδα και όπου μπορεί κανείς αλλού να φανταστεί. Και να σκεφτείτε ότι επισήμως η τουριστική περίοδος αρχίζει το προσεχές Σαββατοκύριακο και ο Πρωθυπουργός, μαθαίνω θα βρεθεί στη πανέμορφη Σαντορίνη. Η Φώφη Γεννηματά, θα μεταβεί στη Ρόδο στο μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού.

***
Ο Χαρδαλιάς και το ρωσικό «θηρίο»

Μπορεί όλο αυτό το διάστημα η προσοχή όλων να είναι στραμμένη στην αναχαίτηση της διασποράς του κορωνοϊού (τώρα μάλιστα που έχουν χαλαρώσει τα μέτρα), αλλά έχουμε εισέλθει για τα καλά στην αντιπυρική περίοδο. Το μαρτυρούν οι συνεχείς συσκέψεις που γίνονται για την προστασία των δασών, τα αντιπυρικά έργα, οι προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών. Κάπου 1.800 έχουν ή πρόκειται να προσληφθούν, όπως με βεβαιώνει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς. Το μαρτυρούν τέλος οι συνεχείς μετεωρολογικές προβλέψεις για ένα θερμό καλοκαίρι με πιθανούς μίνι καύσωνες.

***
Προσφάτως έγινε η τελική σύσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Νίκο Χαρδαλιά. Κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν πώς θα λειτουργήσουν αποδοτικότερα τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης. Γιατί, σε λίγες ημέρες θα εμφανιστεί στους ελληνικούς ουρανούς (αλλά και στις ελληνικές θάλασσες) ένα γιγαντιαίο ρώσικο αμφίβιο, δικινητήριο τζετ αεροσκάφος, τύπου Be-200 της εταιρίας Beriev. Το ρωσικό αυτό «θηρίο» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλούς ρόλους πυρόσβεσης, ακόμα και για μεταφορά επιβατών (κάπου 72 μπορούν να ταξιδεύσουν μ΄αυτό) έχει μεταφορική ικανότητα 12 τόνων επιβραδυντικού υγρού, καθώς και θαλασσινού νερού. Βρέθηκε ξανά στην χώρα μας, το 2007, με τις καταστροφικές πυρκαγιές.

***

Ερχεται, το ρώσικο «θηρίο», για δοκιμή για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αποδώσει και στη χώρα μας με τις μορφολογικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες. Ωστόσο άλλα ρωσικά πυροσβεστικά μέσα βρίσκονται ήδη εδώ, ετοιμοπόλεμα, όπως τα 11 ελικόπτερα Μi-8, τα οποία, εάν χρειαστεί θα ριχτούν στη μάχη μαζί με τα δυτικής προέλευσης ελικόπτερα Ericson, τα αεροσκάφη Κανατέρ και τα πολωνικής κατασκευής μονοκινητήρια Πεζεντέλ.

***

Η Πρόεδρος και ο Αρχιεπίσκοπος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακαλλαροπούλου τηλεφώνησε στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του ζήτησε να τον συναντήσει. Ζήτησε συγκεκριμένα από τον Μακαριότατο να γίνει η συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή. Ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε με χαρά την πρόσκληση για συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας πλην όμως είπε ότι θα μεταβεί αυτός στο Προεδρικό Πρόεδρο, όπως προβλέπει και το πρωτόκολλο. Ετσι η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη το πρωί και θα έχει ενδιαφέρον αφού θα είναι η πρώτη φορά που Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθούν δια ζώσης.

***
Η «Βαβυλωνία» των Ελλήνων πολιτικών

Μια σύγχρονη «Βαβυλωνία» θυμίζει ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν οι Έλληνες πολιτικοί. Και δεν αναφέρομαι στη γλώσσα που χρησιμοποιούν – αν και κάποιοι χρησιμοποιούν τα ελληνικά πολύ καλύτερα από άλλους- αλλά στην τεχνολογία που επιστρατεύουν για να μιλούν με συναδέλφους και συνεργάτες. Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων πολιτικών έχουν εγκαταλείψει την παραδοσιακή τηλεφωνία, ενσύρματη ή ασύρματη, και ομιλούν μέσω δικτύων που βασίζονται στο ίντερνετ. Το πρωτόκολλο φωνής μέσω ίντερνετ (Voice over IP) το υιοθετούν για λόγους ασφαλείας και κρυπτογράφησης των συνομιλιών τους, αλλά και για λόγους οικονομίας, αφού η συνομιλία δεν χρεώνεται. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται οι Έλληνες πολιτικοί εξελίσσονται και αυτοί. Και εξηγούμαι…

***
Μετά το WhatsApp αρχίζει το Signal

Είναι ενδεικτικό πως στην αρχή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι συνομιλίες μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών γινόντουσαν ως επί το πλείστον με την δημοφιλή εφαρμογή WhatsApp. Ωστόσο, όπως πληροφορούμαι, αυτή η εφαρμογή εγκαταλείπεται και κυβερνητικά στελέχη στρέφονται σε πιο κλειστού τύπου εφαρμογές όπως το Signal. Κατά πληροφορίες με αυτή την εφαρμογή επικοινωνούν οι πλέον στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Στα βήματά τους κινούνται ήδη πολλά στελέχη της κυβέρνησης και της Βουλής. Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι παραδοσιακοί, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθούν να επικοινωνούν μέσω Viber και Messenger, παρά τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει και αναφέρουν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει τη δυνατότητα πλέον (με εισαγγελική άδεια) να παρακολουθεί τις συνομιλίες μέσω των συγκεκριμένων εφαρμογών.

***
Και το Hangouts του Γιώργου

Βέβαια υπάρχουν και οι εναλλακτικοί και οι αιρετικοί πολιτικοί που διαφοροποιούνται. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται ο Γιώργος Παπανδρέου όποιος όπως μαθαίνω χρησιμοποιεί την εφαρμογή Hangouts για να συνομιλεί με συνεργάτες του. Στους αιρετικούς, κατατάσσω τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος χρησιμοποιεί μόνο την παραδοσιακή τηλεφωνική γραμμή μέσω κινητού για να ομιλεί και έχει γυρίσει την πλάτη στην ιντερνετική ομιλία. Προφανώς ο ίδιος αισθάνεται πως οι ανάγκες επικοινωνίας του ικανοποιούνται μέσα από τα συμβατικά δίκτυα.

***
Η Γιάννα Αγγελοπούλου συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα

«Με τον Αλέξη Τσίπρα είχαμε σήμερα μια ουσιαστική συζήτηση. Τον ενημέρωσα για τα σχέδια της Επιτροπής & άκουσα με ενδιαφέρον τις απόψεις & τις προτάσεις του. Στόχος της Επιτροπής, να αναζητήσει συγκλίσεις & να αναδείξει όσα ενώνουν τους Έλληνες. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρουμε». Αυτό τόνισε μέσω twitter η Πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έκανε προτάσεις και σκέψεις για την ενίσχυση της προσπάθειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».