Κατά περίπου 10% αυξήθηκαν το 2019 τα περιστατικά φυλετικών διακρίσεων στην Γερμανία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που παρουσίασε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά των Διακρίσεων (ADS). Σύμφωνα με την έκθεση, οι συγκεκριμένες υποθέσεις αφορούν πλέον το 33% των καταγγελιών που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία.

Το 2019 «ήταν μια χρονιά κατά την οποία το μίσος και η εχθρότητα εναντίον συγκεκριμένων ομάδων άφησαν βαθιά και επώδυνα σημάδια», γράφει η ADS στον πρόλογο της έκθεσης που δημοσιοποίησε σήμερα και η οποία αναδεικνύει μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των περιστατικών φυλετικών διακρίσεων έχει υπερδιπλασιαστεί από τον αντίστοιχο του 2015, όταν είχαν αναφερθεί 545 υποθέσεις, φθάνοντας το προηγούμενο έτος τις 1.176.

Θέτεται σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή

Η Γερμανία «έχει συνεχιζόμενο πρόβλημα με τις φυλετικές διακρίσεις και δεν παρέχει συνεπή νομική υποστήριξη στα θύματα. Το αίσθημα του να μένει κανείς μόνος με την αδικία έχει μακροπρόθεσμα σοβαρές συνέπειες, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή», δήλωσε ο Μπέρναρντ Φράνκε, υπηρεσιακός επικεφαλής της Υπηρεσίας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία. «Οι διακρίσεις εξαντλούν τους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι αυτός είναι και ο λόγος που η ADS καταγράφει σε λεπτομέρειες κάθε τέτοιο περιστατικό.

Ο κ. Φράνκε αναφέρθηκε στην δολοφονία του πολιτικού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Κάσελ Βάλτερ Λίμπκε από μέλος της ακροδεξιάς, αλλά και στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον συναγωγής στο Χάλε. «Υπάρχουν όμως πολλά μικρά περιστατικά και καθημερινές διακρίσεις οι οποίες άφησαν επίσης τα σημάδια τους», επισήμανε και ανέφερε ενδεικτικά: «”Πού είναι ο νέγρος μου; Προτιμώ να μου κάνει εκείνος μασάζ στο κεφάλι”, φώναξε ένας πελάτης κομμωτηρίου, ενώ ένα παιδί στο σχολείο προσέβαλε συμμαθητή του επειδή έχει σκούρο δέρμα και κατόπιν τον χτύπησε. Η δασκάλα είδε το περιστατικό, αλλά δεν έκανε τίποτα».

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι πολλά από τα θύματα ανάλογων διακρίσεων δεν έχουν την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί. «Πιστεύουν ότι αν και οι επιθέσεις και οι δολοφονίες συγκλόνισαν την γερμανική κοινωνία, οι ανησυχίες, οι φόβοι και οι εμπειρίες αποκλεισμού των μεταναστών δεν λαμβάνονται τελικά σοβαρά υπ’ όψιν», τονίζει η ADS.

Το 41% δεν προτιμά μετανάστες ενοίκους

Ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση σχετίζεται με την προσπάθεια ενοικίασης κατοικίας από μετανάστες, με τον έναν στους τρεις να δηλώνει ότι έχει υποστεί ανάλογες διακρίσεις. Επιπλέον, το 41% των ιδιοκτητών δηλώνουν διστακτικοί να νοικιάσουν το ακίνητό τους σε μετανάστες.

Η Γενική Πράξη για Ισότιμη Μεταχείριση (AGG) απαγορεύει όλες αυτές τις διακρίσεις στην Γερμανία, η νομική προστασία των θυμάτων ωστόσο μπορεί να προσκρούσει σε εξαιρέσεις, σημειώνεται στην έκθεση και τονίζεται και η ελλιπής εφαρμογή στην Γερμανία της Οδηγίας της ΕΕ κατά του ρατσισμού. Η ADS «απευθύνει έκκληση στους ομοσπονδιακούς και κρατιδιακούς νομοθέτες, να βελτιώσουν σημαντικά τόσο την νομική θέση όσων επηρεάζονται όσο και την βοήθεια που τους παρέχεται» και ζητά να καταστεί πιο ξεκάθαρο το πλαίσιο των νομικών συνεπειών για τους παραβάτες.

Αντικείμενο ειδικής κυβερνητικής επιτροπής ο ρατσισμός

Η υπουργός Άμυνας και αρχηγός του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε από την πλευρά της ότι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής κυβερνητικής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει και το ενδεχόμενο πρόβλεψης για ανώνυμες αιτήσεις για στέγη και εργασία.

Ταυτόχρονα η ADS περιγράφει ως «σημαντικό βήμα» τον νόμο κατά των διακρίσεων που πέρασε πρόσφατα η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου και η οποία δίνει το δικαίωμα στα θύματα διάκρισης από αστυνομικούς ή εκπαιδευτικούς να υποβάλουν επίσημη καταγγελία και να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Σύμφωνα με άλλα σημεία της έκθεσης, η ADS ανέλαβε πέρυσι 3580 υποθέσεις, κατά 3,5% περισσότερες από το 2018. Το 29% αφορούσαν περιπτώσεις διακρίσεων λόγω φύλου, το 26% λόγω αναπηρίας, το 12% λόγω ηλικίας, το 7% λόγω θρησκείας, το 4% λόγω σεξουαλικής ταυτότητας και το 2% λόγω ιδεολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ