Έντονη ανησυχία προκαλούν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη (9/6), μέσω της γραπτής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας που από θα εκδίδεται πλέον εκ νέου σε ημερήσια βάση.

Εννέα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, με τις αρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με βάση την τελευταία ενημέρωση συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3058, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες αφορά άνδρες. 690 (22.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1740 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Δέκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 4 (40.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 115 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 183 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μίλησε στο LIVE NEWS για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και πόσο αυτή θα έπρεπε να μας ανησυχεί.

Ο κ. Δημόπουλος, αναφέρθηκε αρχικά στην έως τώρα διαχείριση της πανδημίας, ενώ τόνισε ότι ο ιός συνεχίζει να υπάρχει.

«Μέχρι πρόσφατα, ακόμα και σήμερα έχουμε πάει πολύ καλά. Κατά ένα μέρος η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται στον αυξημένο αριθμό ελέγχων.

Υπάρχει μια ανησυχία για περιπτώσεις που δεν μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένες δομές αναγκαστικού συγχρωτισμού. Δημιουργεί μια εύλογη ανησυχία ο μεγάλος συγχρωτισμός που παρατηρήθηκε το τριήμερο, καθώς υπάρχουν οι ασυμπτωματικοί φορείς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Είναι σωστές οι επιφυλάξει. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, θα πρέπει κανείς να βλέπει βδομάδα με τη βδομάδα. Ο κορωνοϊός υπάρχει», σημείωσε επίσης.

Ερωτηθείς για τις έρευνες για το εμβόλιο ανέφερε:

«Όση πρόοδος και να υπάρχει σχετικά με το εμβόλιο χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις.

Πρώτα το θέμα της ασφάλειας. Χρειάζονται έλεγχοι. Δεύτερο η αποτελεσματικότητα. Και τρίτο η δυνατότητα μαζικής παραγωγής σε αστρονομικά νούμερα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα έχουμε το εμβόλιο».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όσα δήλωσε ο κ. Δημόπουλος στο μιλώντας στο MEGA: