Όχι και τόσο αισιόδοξος, όπως άλλοι συνάδελφοί του σχετικά με την πορεία του κοροναϊού εμφανίστηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Ο καθηγητής τόνισε πως ότι κι αν γίνει, εισαγόμενα κρούσματα θα υπάρχουν, καθώς ο ιός ποτέ δεν σταμάτησε να κυκλοφορεί στη χώρα μας.

Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα ότι και να γίνει

«Ο ιός δεν σταμάτησε να κυκλοφορεί στη χώρα μας. Θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα, ό,τι και να κάνουμε. Το θέμα είναι αν θα τα βρούμε έγκαιρα, αν θα γίνει σωστή ιχνηλάτηση για να τα βρούμε άμεσα», τόνισε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» ο Χρήστος  Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ο ίδιος εξήγησε ότι σε αυτοψία του στα μέσα μαζικής μεταφοράς, «το 20% στο μετρό δεν φοράνε μάσκα, ένα ποσοστό ανάλογο δεν την φορούν σωστά, αφού η μύτη είναι απ’ έξω» και πρόσθεσε ότι ανάλογες εικόνες διαπιστώνει και κατά τη διαδικασία επιβίβασης και αποβίβασης στα πλοία, αφού οι επιβάτες «μπαίνουν καλύτερα και βγαίνουν μπουλούκια».

Δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα στα μπαρ

«Όσον αφορά την τήρηση των μέτρων στην εστίαση, «στα εστιατόρια τηρούνται τα πρωτόκολλα, στα μπαρ δεν τηρούνται», τόνισε ο Καθηγητής και προειδοποίησε «αν δεν μπορούν να τηρηθούν πρωτόκολλα στα μπαρ, να μην λειτουργήσουν». Αν το φετινό καλοκαίρι «είναι ίδιο με τα προηγούμενα, μπορεί να έχουμε δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι» ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, όπως και ότι «εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα υγειονομικής αποστασιοποίησης θα έχουμε πρόβλημα».

Δύσκολο ακόμη ένα γενικό lockdown

Επιπλέον, «όταν ανοίξει η χώρα, θα έχουμε εισαγόμενα κρούσματα. Εάν εμείς έχουμε χαλαρώσει πολύ» από το συνδυασμό αυτών των δύο στοιχείων μπορεί να «έχουμε πρόβλημα» σημείωσε ο Καθηγητής. Ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, «το θετικό με την Νέα Σμύρνη είναι ότι δεν είχαμε κρούσματα στην υπόλοιπη Λάρισα», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ενώ γνωστοποίησε πως στα δημοτικά εκπλαγήκαμε. Τα παιδιά υπακούν καλύτερα από το Γυμνάσιο και το Λύκειο».
Ερωτηθείς, τέλος, αν είναι πιθανό ένα ακόμη γενικό lockdown, “αυτό το θεωρώ δύσκολο. Μπορεί να επανέλθουμε σε μέτρα. Τι μέτρα θα το δούμε”, κατέληξε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.