Προ των πυλών ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του κόμματος

Να…«αναστήσει» πολιτικά τη διαδικασία διεύρυνσης και μετασχηματισμού του κόμματος θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας που ήδη άρχισε τις περιοδείες του ανά την επικράτεια, ενώ προ των πυλών είναι και η οριστική ανακοίνωση του τελικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Το λογικό «πάγωμα» όλων των εσωκομματικών διαδικασιών λόγω του κορωνοϊού είχε αρνητική επίδραση, καθώς ενίσχυσε την αποσυσπείρωση του κόμματος σχεδόν σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρώην Πρωθυπουργός όμως ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση του κόμματος και το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τελικό προορισμό το συνέδριο που επίσης αναβλήθηκε.

Στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει την προσθήκη Προοδευτική Συμμαχία δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ, μια κίνηση που θα ικανοποιήσει θετικά και τις συμμαχικές δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τον τρόπο αποδοχής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε κερδίσει πριν από τον κορωνοϊο και το «πάγωμα» όλων των εσωκομματικών διαδικασιών, την προσθήκη, δίπλα στον τίτλο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία. Η προσθήκη ήταν να γνωστοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στην Κ.Ε. Ανασυγκρότησης των 700 μελών, στην οποία συμμετέχουν και οι πασοκογενείς και οι συσχετισμοί είναι υπέρμετρα θετικοί για τους προεδρικούς.

Στο τραπέζι των συζητήσεων είχαν πέσει διάφορες εκδοχές για την προσθήκη δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως Προοδευτική Συμμαχία, Πράσινη Συσπείρωση, Πράσινη Συμμαχία ή Προοδευτική Παράταξη, αλλά και Προοδευτική Ενότητα ή Προοδευτική Συσπείρωση. Όμως η συζήτηση εσωτερικά έγινε μόνο μεταξύ δυο ονομάτων, δηλ. της Προοδευτικής Συμμαχίας και της Προοδευτικής Ενότητας.

Η μεγάλη καθυστέρηση στην ουσιαστική προώθηση του σχεδίου της δημιουργίας του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε αρνητικές παρενέργειες. Πολλοί αισθάνονται δικαιωμένοι που πίεζαν να γίνει το συνέδριο στις αρχές του 2020 με το σκεπτικό ότι δεν θα είχε χαθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε. Βέβαια, αυτή η διαδικασία είχε εκτροχιαστεί πολύ νωρίτερα με ευθύνη κεντρικών στελεχών που έστηναν προσωπικούς μηχανισμούς, συμβάλλοντας στην αποσυσπείρωση.

«Ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του…»

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στο πολιτικό του σχέδιο που αφορά τον μετασχηματισμό –και όχι απλά διεύρυνση- του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς διάθεση υπαναχώρησης. Η πορεία του είναι συγκεκριμένη και στον άξονά της έχει τη φράση, «εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουμε, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του».

Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα αποδεχθεί συμβιβασμούς που θέλουν πολλές πλευρές εσωτερικά, αν και επί του βασικού του σχεδίου δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας με βάση και τους συσχετισμούς και τα αρνητικά μέχρι στιγμής ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, παραμένει ισχυρός στο εσωκομματικό πεδίο, παρά τις ισχυρές ενστάσεις των διαφόρων τάσεων, που διαφωνούν ότι έχει το «πάνω χέρι». Εξάλλου ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο που μπαίνει και πάλι στο τραπέζι έχει την αποδοχή όλων σχεδόν των μελών της Κ.Ε.

Ουσιαστικά από εδώ και πέρα η απόφαση της προεδρικής ομάδας είναι να μην μπει σε διαδικασία εσωκομματικών συμβιβασμών και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όχι ως προϊόν συμβιβασμών, αλλά με όρους πλειοψηφίας.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk