Ενώπιον του δικαστηρίου θα εμφανιστεί σήμερα για πρώτη φορά ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν, ο άνθρωπος που γονάτισε στο λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ πριν δύο εβδομάδες στη Μινεάπολη, την ίδια ώρα που στο Χιούστον, την πόλη όπου μεγάλωσε και έζησε ο 46χρονος, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη και τελευταία επιμνημόσυνη τελετή στη μνήμη του.

Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης θα εμφανιστεί  για πρώτη φορά ενώπιον του εισαγγελέα το απόγευμα της Δευτέρας (τοπική ώρα).

Ο 44χρονος Σόβιν απολύθηκε από το αστυνομικό Σώμα αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σκληρού βίντεο. Έπειτα συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες την περασμένη εβδομάδα για φόνο τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Η κατηγορία ωστόσο που προστέθηκε στη συνέχεια – φόνου δεύτερου βαθμού – επιφέρει ποινή κάθειρξης έως και 40 χρόνια, 15 χρόνια περισσότερο από την ανώτατη ποινή του φόνου τρίτου βαθμού.

Κατηγορίες κατά τριών ακόμη αξιωματικών

Οι άλλοι τρεις αξιωματικοί που εμπλέκονται στο θάνατο του Φλόιντ, οι Τόμας Λέιν, Τζέι Αλεξάντερ Κουένγκ και Του Τάο, κατηγορήθηκαν για συνέργεια σε δολοφονία και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.

Στον ΟΗΕ προσφεύγει η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ

Στο μεταξύ, στα Ηνωμένα Έθνη προσέφυγε η οικογένεια του δολοφονηθέντος Τζορτζ Φλόιντ προκειμένου να στείλουν τις προτάσεις τους για μία συστημική μεταρρύθμιση της αστυνομίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου, το οποίο αναπαράγει το CNN, η οικογένεια του Φλόιντ και ο συνήγορος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μπεν Κραμπ, απέστειλαν στην Ομάδα Εργασίας για τα Δικαιώματα Ανθρώπων Αφρικανικής Καταγωγής του ΟΗΕ, επιστολή με την οποία καλούν τα Ηνωμένα Έθνη να ερευνήσουν τον θάνατο του 46χρονου και να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απαγγείλει κατηγορίες κατά των εμπλεκομένων αστυνομικών.

Επίσης, ζητούν μεταρρυθμίσεις όπως τεχνικές αποκλιμάκωσης, ανεξάρτητες έρευνες και νεκροψίες για τις δολοφονίες από αστυνομικούς.