Ανησυχία έχουν προκαλέσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μικρές εστίες κρουσμάτων κοροναϊού σε διάφορες περιοχές της χώρας. Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Δευτέρας τρόφιμος δομής ψυχικής υγείας στην Τρίπολη διαγνώστηκε θετικός στον φονικό ιό, ενώ τρία ακόμα άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον του 85χρονου από την Λαμία είναι θετικά στον κοροναϊό.

Νέο κρούσμα είχαμε όμως και στο νοσοκομείο της Θήβας με 12 εργαζόμενους να τίθενται σε καραντίνα επειδή είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, αλλά και πέντε νέα κρούσματα στην Κοζάνη, δύο εκ των οποίων είναι ζευγάρι Ελλήνων που ταξίδεψαν από την Τσεχία.

Τα νέα δεδομένα έχουν προκαλέσει προβληματισμό στο υπουργείο Υγείας και στην ηγεσία του ΕΟΔΥ η οποία έχει στείλει κλιμάκιο σε όλες τις πόλεις που είχαν κρούσματα για περαιτέρω ιχνηλάτηση επαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πιθανό το υπουργείο Υγείας να εκδώσει ανακοίνωση αναφορικά με τα νέα κρούσματα και την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Τρίπολη: Συναγερμός με κρούσμα σε δομή ψυχικής υγείας

Τρόφιμος δομής υγείας λίγο έξω από την Τρίπολη είναι ο άνδρας που εντοπίστηκε θετικός στον ιό. Σύμφωνα με την πληροφορίες πρόκειται για άνδρα ο οποίος μεταφέρθηκε με σχετικά συμπτώματα στο Νοσοκομείο της Τρίπολης, την Κυριακή, όταν έγινε τεστ και διαπιστώθηκε ότι είναι θετικό στον κοροναϊό. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε, όπως γίνεται με όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Νοσοκομείο Αναφοράς στο Ρίο.

Ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση κλινικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι είχε νοσηλευτεί από την περασμένη Δευτέρα ως την Παρασκευή, με άλλο πρόβλημα υγείας στην Παθολογική Κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, που δεν είχε καμία σχέση με τον κορωνοϊό. Αφού πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στη δομή, παρουσίασε πυρετό το Σάββατο, μεταφέρθηκε ξανά στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο κι εκεί του έγινε τεστ που προέκυψε θετικό.

Έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση σε προσωπικό της Παθολογικής του νοσοκομείου, αλλά και σε τρόφιμους, καθώς και σε εργαζόμενους της δομής ψυχικής υγείας που είναι τρόφιμος ο εν λόγω άνδρας, με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κι άλλα κρούσματα.

Το θετικό είναι ότι οι τρόφιμοι των δομών ψυχικής υγείας, λόγω της καραντίνας, δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορούν όλο αυτό το διάστημα, κατά συνέπεια, είχαν έρθει σε επαφές με πρόσωπα, μόνο εντός δομής.

Σε καραντίνα 12 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Θήβας

Σε καραντίνα τέθηκαν 12 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Θήβας μετά την έκθεσή τους σε ασθενή με κοροναϊό.

Σύμφωνα με την απόφαση της διοίκησης τέθηκαν σε καραντίνα, βάσει οδηγιών του ΕΟΔΥ, έξι γιατροί, τέσσερις νοσηλευτές και δύο τραυματιοφορείς του νοσοκομείου.

Τα 12 μέλη του νοσοκομείου εκτέθηκαν στο κρούσμα την Κυριακή, 7 Ιουνίου.

Λαμία: Τρία μέλη της οικογένειας του 85χρονου θετικά στον ιό

Τρία ακόμη άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον του 86χρονου Λαμιώτη διαγνώστηκαν θετικά στον κοροναϊό.

Ο 85χρονος είχε έρθει στη Λαμία, από την Αμερική. Εμεινε  για 14 ημέρες σε καραντίνα. Όμως μετά το τέλος του περιορισμού παρουσίασε λοίμωξη του αναπνευστικού και μεταφέρθηκε επειγόντως στο Νοσοκομείο της πόλης. Τόσο τα συμπτώματα όσο και η κλινική του εικόνα οδηγούσαν σε «ύποπτο» κρούσμα. Το δεδομένο δε ότι είχε έρθει από την Αμερική, ενέτεινε την ανησυχία.

Μετά την ιχνηλάτηση που έγινε στο περιβάλλον του 85χρονου βρέθηκαν θετικοί στον ιό η σύζυγός του, η κόρη του και το 28χρονος εγγονός του. Οι δύο τελευταίοι είχαν ταξιδέψει επίσης στην Αμερική, από την οποία επέστρεψαν πριν από ένα 10ημερο περίπου. Μάλιστα το ταξίδι της επιστροφής εξελίχτηκε σε πραγματική οδύσσεια αλλάζοντας τέσσερα αεροδρόμια, που πιθανότατα τους εξέθεσε και στον ιό.

Προσωρινά τα τρια νέα κρούσματα φιλοξενούνται στο ειδικό κοντέινερ που υπάρχει έξω από τα επείγοντα του ΓΝ Λαμίας, αφού πρόσφατα είχε κλείσει η μονάδα για τον Covid 19 που είχε δημιουργηθεί στο πέτρινο κτίριο, πρώην Σανατόριο.

Κοζάνη: Πέντε νέα κρούσματα

Στην Κοζάνη το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα, δύο εκ των οποίων είναι ζευγάρι Ελλήνων ταξιδιωτών που νοσηλεύονται στο «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ πρόκειται για δύο στρατιωτικούς, έναν 57χρονο και το ζευγάρι που γύρισε από την Τσεχία.

Ο 57χρονος είναι υπάλληλος Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας και από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας έχουν ήδη διενεργηθεί οι πρώτες ιχνηλατήσεις, τόσο στο επαγγελματικό, όσο και στο φιλικό του περιβάλλον.

Οι ιχνηλατήσεις συνεχίζονται από τις Διευθύνσεις Υγείας Περιφέρειας και Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.