Μετά από χρόνια, ο Έβρος τέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, με μια ενέργεια που πολλοί χαρακτήρισαν «υβριδική επίθεση», η Άγκυρα επιχείρησε να παραβιάσει τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, και να ωθήσει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια.

Ο σκοπός της διττός. Αφενός, η εσωτερική αποσταθεροποίηση της Ελλάδας και αφετέρου ο εκβιασμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθυμίζοντάς της ποιος κρατά τα «κλειδιά» του προσφυγικού/μεταναστευτικού αλλά και πόση σημασία έχει η Τουρκία για την Ευρώπη.

Αποκρούοντας επιτυχώς την τουρκική ενέργεια, πέραν της διατήρησης των συνόρων και της επικράτειας σε ασφαλές καθεστώς, η Αθήνα, εξέπεμψε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Μεταξύ των σωμάτων ασφαλείας που υπερασπίστηκαν τα σύνορα – κάτι το οποίο πράττουν επί χρόνια- ήταν και οι «άγνωστοι» φρουροί. Οι συνοριοφύλακες.

Το «who is who» των φρουρών των χερσαίων ελληνικών συνόρων

Προκειμένου να καταπολεμήσει το διασυνοριακό έγκλημα και την παράτυπη μετανάστευση, το ελληνικό κράτος προχώρησε στη σύσταση της Συνοριοφυλακής (1998).

Κατά κύριο λόγο, οι δυνάμεις της ελληνικής συνοριοφυλακής, επιχειρούν σε Θεσπρωτία, Καστοριά, Ιωάννινα, Φλώρινα, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρς, Δράμα, Ξάνθη, Ροδόπη, Κέρκυρα και Έβρο.

Η εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων διαρκεί τρεις μήνες.

Όπως λένε, όμως, όσοι υπηρετούν στον Έβρο, «ο πραγματικός στίβος μάχης είναι το ποτάμι».

Η τελευταία σειρά συνοριοφυλάκων προσελήφθη το 2001. Έκτοτε, με την βασική ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Αιγαίο αλλά και την έλευση της μνημονιακής περιπέτειας, το σώμα δεν ενισχύθηκε.

Ως εκ τούτου, οι 400 συνοριοφύλακες που αναμένεται να φθάσουν προσεχώς στον Έβρο για να ενισχύσουν τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, είναι μια σημαντική ενίσχυση.

 

Ποια είναι η δουλειά που κάνουν

 

Οι συνοριοφύλακες περιπολούν πεζοί ή με αυτοκίνητο κατά μήκος του ποταμού Έβρου αλλά και στα βουνά της περιοχής.

Επιτηρούν, στήνουν ενέδρες, παρακολουθούν με κιάλια την ημέρα και θερμικές κάμερες το βράδυ. Βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή.

 

Τα προβλήματα και τα αιτήματα

 

Βέβαια, όπως κάθε «γρανάζι» της δημόσιας μηχανής, αντιμετωπίζουν και αυτοί προβλήματα.

Πιο χαρακτηριστικά, όπως τα περιγράφουν άνθρωποι που υπηρετούν επί χρόνια στην πρώτη γραμμή, είναι δύο: Οι υλικοτεχνικές ελλείψεις και το ζήτημα της ηλικίας.

Δεδομένου ότι οι τελευταίες προσλήψεις συνοριοφυλάκων πραγματοποιήθηκαν πριν 19 χρόνια, ο μέσος όρος όσων επιχειρούν στα σύνορα είναι περί τα 50 έτη.

Όπως λένε οι ίδιοι, πρόκειται για μια δουλειά που χρειάζεται, μεταξύ άλλων, άριστη φυσική κατάσταση.

Βασικό τους αίτημά τους, να γίνει η Συνοριοφυλακή αυτόνομο σώμα ασφαλείας, παραμένοντας φυσικά υπό τη σκέπη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι σήμερα, η Συνοριοφυλακή είναι ενταγμένη στην ΕΛ.ΑΣ.

Ηθικό ακμαιότατο

Κάθε μέρα, ανεξαρτήτως εποχής, ώρας ή καιρικών συνθηκών οι συνοριοφύλακες βρίσκονται στο πόστο τους. Στην πρώτη γραμμή. Φυλάσσουν τα ελληνικά σύνορα και καταπολεμούν το διασυνοριακό έγκλημα. Παρά τις ελλείψεις και την κόπωση το ηθικό τους είναι ακμαιότατο. Όπως τονίζουν, είναι πάντα έτοιμοι να κάνουν το καθήκον τους. Είναι ψύχραιμοι και αποφασισμένοι. Είναι οι φρουροί του Έβρου.