Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς θα αρχίσουν να αποσύρονται από την Ουάσινγκτον, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανάπτυξή τους στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από πολλές ημέρες ειρηνικών διαδηλώσεων στην πόλη, κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, που ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά την βίαιη σύλληψή του από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις.

«Μόλις έδωσα εντολή στην Εθνοφρουρά μας για να ξεκινήσει την διαδικασία της απόσυρσης από την πόλη της Ουάσινγκτον τώρα που όλα είναι υπό τον πλήρη έλεγχο. Θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά μπορούν να επανέλθουν πολύ γρήγορα, αν αυτό χρειαστεί», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

«Πολλοί λιγότεροι διαδηλωτές εμφανίστηκαν χθες το βράδυ από το αναμενόμενο», πρόσθεσε.

Πάντως σύμφωνα με δημοσιεύματα ο αμερικανός πρόεδρος σχεδίαζε να «κατεβάσει» 10.000 στρατιώτες στην Ουάσινγκτον για να αντιμετωπίσει την οργή των διαδηλωτών.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει και ρεπορτάζ του Reuters, το αίτημά του φαίνεται να αντέκρουσαν ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ.

Όπως μεταδίδει το CBS το αίτημα του Αμερικανού προέδρου τέθηκε κατά τη διάρκεια μιας θερμής και έντονης συνεδρίασης στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με δεύτερη στρατιωτική πηγή, ο στρατηγός Μίλεϊ αντιτάχθηκε σθεναρά στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου, αμφισβητώντας τη νομιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Η αποκάλυψη αυτή συνοδεύει τις δηλώσεις του ρεπουμπλικάνου προέδρου ο οποίος ζητούσε από τους κυβερνήτες να καλέσουν την Εθνοφρουρά.