Οι ταραχές στις ΗΠΑ και κυρίως η διχαστική και αυταρχική αντιμετώπισή τους από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι το τελευταίο σε μια σειρά πλήγματα κατά του αμερικανικού κύρους παγκοσμίως. Η Ευρώπη έχει σταματήσει πλέον να περιμένει από την Ουάσιγκτον να παίξει ηγετικό ρόλο, από την υγειονομική κρίση μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε όλη την πρόσφατη Ιστορία, δύσκολα μια συμμαχική χώρα θα πήγαινε ανοιχτά κόντρα στον αμερικανό πρόεδρο ή θα αναλάμβανε διεθνείς πρωτοβουλίες προσπερνώντας τον. Με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, συμβαίνουν και τα δύο.

Οι βίαιες διαδηλώσεις που ξεσπούν από το περασμένο Σαββατοκύριακο σε περισσότερες από 140 αμερικανικές πόλεις, με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου άοπλου Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, όταν αστυνομικός τον πάτησε με το γόνατό του στον σβέρκο επί σχεδόν εννέα λεπτά προκαλώντας του ασφυξία, έφεραν στην επιφάνεια το βαθύ φυλετικό πρόβλημα των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ανέδειξαν άλλη μια φορά το κενό εξουσίας που υπάρχει στην παγκόσμια ηγεσία, καθώς ο Τραμπ ευτελίζει το αμερικανικό κύρος και, αντιμέτωπος με τριπλή κρίση – υγειονομική, οικονομική και φυλετική -, παίζει το τελευταίο του χαρτί για να επανεκλεγεί: τον νόμο και την τάξη.

Διαβάστε περισσότερα στο «Βήμα της Κυριακής» που κυκλοφορεί.