Οι διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο, μετά τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, έφεραν ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της οικονομικής ανισότητας που χαρακτηρίζει την αμερικανική κοινωνία – θέμα που είχε λάβει ήδη διαστάσεις εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Το χάσμα του πλούτου στην Αμερική αυξάνεται ήδη από τη δεκαετία του 1970 καθώς τα εισοδήματα των χαμηλότερων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων «πάγωσαν», ενώ τα εισοδήματα των ανώτερων στρωμάτων συνέχισαν να αυξάνουν.

«Καμία πρόοδος δεν έχει γίνει στο να μειωθούν οι ανισότητες εισοδήματος και πλούτου μεταξύ των νοικοκυριών των μαύρων και των λευκών, κατά τα τελευταία 70 χρόνια», σύμφωνα με μια έρευνα των οικονομολόγων Moritz Kuhn, Moritz Schularick και Ulrike I. Steins. Το Ινστιτούτο Brookings επισημαίνει πως η διαφορά πλουσίων λευκών Αμερικανών και πλουσίων μαύρων Αμερικανών είναι σήμερα υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν στις αρχές αυτού του αιώνα.

Εννιά αριθμητικά δεδομένα που αποτυπώνουν το τεράστιο χάσμα:

16,8%

Αυτό είναι το ποσοστό ανεργίας των άνεργων μαύρων για τον Μάιο του 2020. Τον ίδιο μήνα, η ανεργία για τους λευκούς εργαζόμενους ανερχόταν στο 12,4%. Λιγότεροι από τους μισούς μαύρους ενήλικες έχουν σήμερα δουλειά, σε σύγκριση με το 60% των μαύρων ενηλίκων πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. Τα απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία έρχονται μετά τα χαμηλά επίπεδα της ανεργίας που κατεγράφησαν λίγους μήνες πριν από την κρίση.

17.150 δολ.

Αυτός ήταν ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών για τα νοικοκυριά των μαύρων το 2016, σύμφωνα με το Brookings. Αντιστοίχως, για τα νοικοκυριά των λευκών ήταν 171.000 δολ.

8,7%

Η Washington Post αναφέρει πως το 1968 ένα νοικοκυριό μαύρων κατά μέσο όρο είχε το 9,4% του πλούτου ενός νοικοκυριού λευκών, σύμφωνα με στοιχεία της FED.

44,3%

Τόσο μειώθηκε κατά μέσο όρο ο πλούτος των μαύρων νοικοκυριών από το 2007 έως το 2013, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα λευκά νοικοκυριά βίωσαν μια μικρότερη, αλλά σημαντική, απώλεια της τάξης του 26%.

40%

Αυτό το δεδομένο δείχνει πόσοι λιγότεροι μαύροι, σε σχέση με τους λευκούς, έχουν δικό τους σπίτι, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

28%

Αυτό είναι το ποσοστό των μαύρων ιδιοκτητών που δεν πλήρωσαν ή καθυστέρησαν την πληρωμή των ενυπόθηκων δανείων τον Μάιο του 2020, στην καρδιά της κρίσης που προκάλεσε ο κοροναϊός, σε σύγκριση με το 9% των λευκών ιδιοκτητών.

36%

Τόσοι ήταν οι μαύροι ερωτηθέντες που δήλωσαν πως είχαν χρήματα στην αγορά μετοχών, σύμφωνα με έρευνα της Gallup, το 2017. Το ποσοστό των λευκών ερωτηθέντων ήταν 60%. Η επένδυση στην αγορά μετοχών είναι ένας από τους τρόπους που οι αμερικανικές οικογένειες συνοψίζουν τον πλούτο τους.

46%

Σύμφωνα με μελέτη του Κολεγίου της Βοστώνης, το 2016, ένα τυπικό νοικοκυριό μαύρων είχε το 46% του πλούτου συνταξιοδότησης ενός αντίστοιχου λευκού νοικοκυριού. Μάλιστα, εάν δεν υπήρχαν οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αυτό το χάσμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

2 στις 5

Τόσες επιχειρήσεις μαύρων αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Αντίστοιχα, μόνο ένας στους πέντε λευκούς επιχειρηματίες αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του.

Πηγή: Forbes