Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με έφιππους αστυνομικούς μετά τη μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση στο κέντρο του Λονδίνου, όπου χιλιάδες άνθρωποι εξέφρασαν την οργή τους για την αστυνομική βία, με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Μετά τη σε γενικές γραμμές ειρηνική συγκέντρωση, μικρές ομάδες διαδηλωτών κοντά στην πρωθυπουργική κατοικία εκτόξευσαν μπουκάλια νερού στις δυνάμεις ασφαλείας. Οι έφιπποι αστυνομικοί κινήθηκαν εναντίον τους για να τους απωθήσουν.

Νωρίτερα, πάνω από χίλιοι άνθρωποι έκαναν πορεία περνώντας από την αμερικανική πρεσβεία στη νότια όχθη του Τάμεση, αποκλείοντας την κυκλοφορία. Πολλές χιλιάδες συνέρρευσαν επίσης στην πλατεία έξω από το κοινοβούλιο, αψηφώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης να αποφεύγονται οι συναθροίσεις λόγω της πανδημίας.

«Ήρθα για να στηρίξω τους μαύρους, τους οποίους κακομεταχειρίζονται εδώ και πολλά, πολλά, πολλά χρόνια. Ήρθε η ώρα για αλλαγή», είπε μια 39χρονη δασκάλα, η Αΐσα Πέμπερτον. Ένας άλλος διαδηλωτής, ο Κένα Ντέιβιντ, είπε ότι η Βρετανία φέρει και αυτή ευθύνες. «Όσα βλέπετε τριγύρω χτίστηκαν στις πλάτες μαύρων και καφέ σωμάτων», υποστήριξε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η αστυνομία αναγκάστηκε να φύγει από την Downing Street, αφού οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν κόκκινες φωτοβολίδες πάνω από τις πύλες ασφαλείας που φρουρούσαν την κατοικία του πρωθυπουργού από ένα πλήθος φώναζε «Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ρατσιστής», όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Μετά από ομιλίες κι ενός λεπτού σιγής στο Γουέστμινστερ, 10.000 με 15.000 άτομα ξεκίνησαν πορεία προς το Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα του σκανδάλου Windrush -τη μεταχείριση των μεταναστών από τα νησιά της Καραϊβικής που είχαν συρρεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο — υπόθεση που προκάλεσε κύμα οργής στη Βρετανία κι όχι μόνο.

Παρόμοιες διαδηλώσεις σημειώθηκαν και στο Μάντσεστερ.