Οικονομικά κίνητρα προκειμένου οι Γερμανοί να κάνουν φέτος διακοπές στη χώρα τους πρότεινε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και πήρε αποστάσεις από την επικείμενη απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών για απελευθέρωση των τουριστικών ταξιδιών προς την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία από τις 15 Ιουνίου.

«Δεν πιστεύω, όπως ο Χάικο Μάας (σσ. ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών), ότι θα είναι τόσο εύκολο, ότι μπορούμε ήδη να δώσουμε σχέδια, ότι θα μπορούμε σε έναν μήνα να πάμε και πάλι στην Ιταλία ή στην Ισπανία ή στην Γαλλία. Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει ανακοινώσει το αντίστοιχο. Κινούμαστε εδώ σε λεπτό στρώμα πάγου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σέντερ και πρότεινε να δοθούν στους Γερμανούς οικονομικά κίνητρα προκειμένου να περάσουν τις φετινές διακοπές στο εσωτερικό.

«Με οικονομικό κίνητρο για τις καλοκαιρινές διακοπές θα μπορούσε κανείς να δώσει τόσο μια ανακούφιση στον κλάδο όσο και χαρά στους ανθρώπους», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι τα κίνητρα θα μπορούσαν να αφορούν είτε φοροαπαλλαγές είτε την παροχή «κουπονιού διακοπών», ειδικά για όσους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα έξοδα παραθερισμού. «Και είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν», τόνισε.

Αντιδρούν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

Οι δηλώσεις του Βαυαρού πρωθυπουργού προκάλεσαν άμεσες αντιδράσεις από τον κλάδο των ταξιδιωτικών πρακτόρων, με την Ένωση των Ταξιδιωτικών Γραφείων, η οποία έσπευσε να τονίσει ότι η Γερμανία δεν διαθέτει την δυνατότητα εξυπηρέτησης όλων των Γερμανών τουριστών, ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες, με τις δομές να λειτουργούν σε περιορισμένο βαθμό και με την υποχρέωση για την τήρηση των αποστάσεων.

«Το εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων του κοροναϊού είναι υψηλοί ή χαμηλοί, δεν αποτελεί πολιτική απόφαση, αλλά γεγονός. Όποιος δίνει αβάσιμες προειδοποιήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό, μόνο και μόνο προκειμένου να προωθήσει τις διακοπές στη χώρα του, σκοτώνει τη δουλειά πολλών ταξιδιωτικών γραφείων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νόρμπερτ Φίμπιγκ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κροατία και η Αυστρία τα κρούσματα είναι λιγότερα από ό,τι στην Βαυαρία, «άρα, σύμφωνα με την λογική του κ. Σέντερ, θα έπρεπε να υπάρχει και ταξιδιωτική οδηγία για την Βαυαρία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ