Συμφωνία για την άρση των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας και των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με αμερόληπτο και αναλογικό τρόπο, θα επιδιώξει η Κροατική Προεδρία στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Αποφασισμένη να συμβάλει στην επίτευξη συμφωνίας εμφανίστηκε λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση των υπουργών και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, η οποία σε συνέντευξη της στο Εuronews, τάχθηκε υπέρ της άρσης όλων των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα που είχαν ληφθεί στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Είμαστε πολύ κοντά στη φάση που θα πρέπει να άρουμε τους περιορισμούς και αυτό θα προτείνω σήμερα στο Συμβούλιο. Νομίζω ότι η κατάλληλη στιγμή για αυτό είναι το τέλος Ιουνίου», ανέφερε η Σουηδέζα επίτροπος.

Τριβές μεταξύ κρατών-μελών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες παρά τη διάθεση συνεργασίας που υπάρχει, έχουν δημιουργηθεί τριβές μεταξύ των κρατών-μελών γιατί η άρση της απαγόρευσης δεν έχει γίνει για το σύνολο της ΕΕ. Υπάρχουν εσωτερικά χερσαία σύνορα μεταξύ γειτονικών χωρών, όπως της Ισπανίας με την Πορτογαλία και την Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες, όπου οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εξακολουθούν να ισχύουν.

Τέλος, στη σημερινή συνεδρίαση τα κράτη-μέλη θα συζητήσουν επίσης για πόσο χρονικό διάστημα θα εξακολουθούν να ισχύουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί της ΕΕ ως προς την είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών καθώς και για τα κριτήρια και τα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν όταν αρχίσουν να αίρονται οι περιορισμοί αυτοί.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες