Αμείωτες συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις, με την Ελλάδα να δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε κάθε περίπτωση.

«Είναι δύσκολο να πούμε αν οι Τούρκοι θα βγουν στο Αιγαίο για να κάνουν έρευνες για πετρέλαιο» σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, εκτελεστικό διευθυντή Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή  «Live News»  στο MEGA σχολιάζοντας την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

«Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσαμε να δούμε ερευνητικά σκάφη, είτε στη ζώνη του τουρκολιβυκού συμφώνου, είτε στα νέα τεμάχια που βρίσκονται στα 6 μίλια από τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη, είτε και στην πλευρά της Λιβύης».

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οι έρευνες θα είναι κοντά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ή θα είναι εντός της λιβυκής υφαλοκρηπίδας.

Όσον αφορά τη συμφωνία που επιθυμεί η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο κ. Φίλης σημείωσε πως πρόκειται για μια συμφωνία που αν γίνει κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με την Αίγυπτο θα είναι τμηματική. Παρόλα αυτά είναι μια συμφωνία που εφόσον λάβει χώρα, κατοχυρώνει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα διότι αυτά πλέον αναγνωρίζονται και από ένα τρίτο μέρος».

Επιπλέον, όπως σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης η συμφωνία αυτή θα επικαλύπτει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, δημιουργώντας μια διεθνή νομική διαφορά, η οποία θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει και στο διεθνές δικαστήριο.

«Όσο η Τουρκία δεν «φρενάρεται» από τους εταίρους μας, αντιλαμβανόμαστε ότι αποθρασύνεται. Θα πρέπει να μπει ένα φρένο σε αυτήν την αποθράσυνση της Τουρκίας».

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι μια συμφωνία με την Αίγυπτο» κατέληξε ο κ. Φίλης, ωστόσο κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όσα δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στο MEGA: