«Υποκρισία και ανοιχτή κοροϊδία απέναντι στον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς», χαρακτήρισε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς «την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ λένε ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι παράνομο, στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ που το υπέγραψε».

Ο Θ. Παφίλης, μιλώντας στην ΕΡΤ1, τόνισε ότι «ο μύθος που καλλιεργούν όλα τα άλλα κόμματα ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ μας προστατεύουν, έχει καταρρεύσει. Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της με σχέδιο γενικότερο για την αναβάθμιση της θέσης της αστικής της τάξης, προχωράει σε πράξεις και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να κρατήσουν στο «δυτικό στρατόπεδο» και στο ΝΑΤΟ την Τουρκία γιατί είναι σημαντική δύναμη και δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους αν η Τουρκία είναι εκτός».

«Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με διαγωνισμό ποιος είναι πιο φιλοαμερικάνος και ποιος φιλοευρωπαίος συμμετέχουν σε αυτά τα σχέδια και εισπράττουμε ως χώρα τον μεγάλο ανταγωνισμό -από τη μια μεριά ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και από την άλλη Ρωσία και για τα Βαλκάνια η Κίνα- για το ποιος θα κυριαρχήσει στην περιοχή» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο παίζει και η Τουρκία η οποία αν δεν είχε τη στήριξη, πέρα από φραστικές δηλώσεις που είναι κοροϊδία, χωρών της ΕΕ και της ίδιας της ΕΕ και των ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να τα κάνει όλα αυτά».

Η κατάσταση είναι επικίνδυνη

Ο Θ. Παφίλης κάλεσε τον λαό να είναι σε επιφυλακή, καθώς η κατάσταση είναι επικίνδυνη και υπογράμμισε ότι «η λύση για το λαό βρίσκεται στην απεμπλοκή από αυτά τα σχέδια, καμία συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, καμία αλλαγή συνόρων και πλέον τίθεται αντικειμενικά το ζήτημα ΝΑΤΟ, ΕΕ κατά των λαών και επομένως η λύση είναι έξω από αυτούς και όχι μέσα σε αυτούς».

Ακόμα, τόνισε ότι «αν όντως υπήρχε στήριξη της Ελλάδας και καταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ, θα υπήρχαν και κάποια μέτρα. Για παράδειγμα, για το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, γιατί δεν αποφασίζει η ΕΕ να κάνει διαλογή μέσα στην Τουρκία και να σταλούν οι πρόσφυγες σε χώρες της ΕΕ; Γιατί ισχύει ακόμα το Δουβλίνο που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας; Γιατί δεν καταργείται η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;».

«Ακριβώς γιατί η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις εκπροσωπούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αυτοί που ανταγωνίζονται σήμερα είναι αυτοί που έχουν τον πλούτο» υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ