Στο Κάιρο, για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο υπουργό Άμυνας, αφίχθη χθες ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με την αραβική ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου Al-Αrabiya.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην επίσκεψη του επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Συμφιλίωσης,Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην Τουρκία, προκειμένου να συζητήσει τρόπους για πολιτική λύση στη Λιβύη, μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Η αιγυπτιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al-Bawaba News, επικαλούμενη ως πηγή το Δίκτυο Al-Αrabiya, επισημαίνει ότι ο Στρατάρχης Χαφτάρ επαναβεβαίωσε από το Κάιρο την άμεση παρέμβαση του τουρκικού στρατού στις μάχες της Λιβύης.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Χαφτάρ τόνισε την ανάγκη να αποσυρθούν οι Τούρκοι στρατιωτικοί από τη χώρα του, πριν από τις διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση Συμφιλίωσης, επισημαίνοντας επίσης ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες πριν αποσύρει η Κυβέρνηση Συμφιλίωσης τις πολιτοφυλακές της.

Ο Λίβυος Στρατάρχης ανανέωσε, όντας στο Κάιρο, το αίτημά του να αρθεί το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, ζητώντας τη υποστήριξη της Αιγύπτου σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να σταματήσει η τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη. Κάλεσε επίσης – σύμφωνα με τις πηγές – για την ενεργοποίηση της Αραβικής Κοινής Αμυντικής Συμφωνίας, ζητώντας διεθνή επιτήρηση για να αποτραπεί η είσοδος όπλων στη Λιβύη μέσω της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, το Κάιρο διαβεβαίωσε τον Χαφτάρ ότι είναι αναγκαίο να διαλυθούν οι πολιτοφυλακές και να σταματήσει η προς αυτές παροχή όπλων. Η Αίγυπτος επανέλαβε επίσης τη θέση της, απορρίπτοντας τις ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη και διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει καμία απειλή στα δυτικά της σύνορα.