Σε συμφωνία για ανάπτυξη νέας θαλάσσιας συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, κατέληξαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σάρατζ, όπως ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος μετά τη λήξη της συνάντησης των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο Ερντογάν δήλωσε ότι συμφώνησαν με τον Σάρατζ, στα πλαίσια του τουρκολιβυκού συμφώνου, με σκοπό την εξόρυξη του υπόγειου πλούτου που υπάρχει να γίνει συνεργασία για έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που ανήκουν στη Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό για ποιες περιοχές συμφώνησαν, οπότε παραμένει άγνωστο αν πρόκειται για περιοχές που «ενοχλούν» την Ελλάδα ή όχι.

Στήριξη σε Σάρατζ και «καρφιά» σε Χαφτάρ

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας στη λιβυκή κυβέρνηση θα αυξηθεί και θα συνεχιστεί.

Φυσικά, δεν έλειψαν και οι βολές κατά του στρατάρχη Χαφτάρ, με τον Ερντογάν να τονίζει πως εκείνος και όσοι τον υποστηρίζουν είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ειρήνευση της Λιβύης.

Αναφερθείς στην επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι μπορεί να επιτευχθεί πολιτικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σάρατζ: «Ιστορική και θαρραλέα η στάση της Τουρκίας στη Λιβύη»

Από την πλευρά του, ο Σάρατζ ευχαρίστησε την Τουρκία για την «ιστορική» και «θαρραλέα», όπως είπε, στάση της στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να εξουδετερώσουμε τον εχθρό».

Σημείωσε δε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) δεν σκοπεύει να διαπραγματευτεί με τον Χαφτάρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σάρατζ πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.