Ας αρχίσω ίσως με τα πιο ευχάριστα νέα από τότε που εισέβαλε στην χώρα μας ο Covid-19, αυτός ο αόρατος εχθρός, αλλά, όπως αποδείχθηκε στην πορεία όχι ανίκητος. Πέρασαν από τότε περίπου 90 ημέρες και οι ΜΕΘ η μία μετά την άλλη κλείνουν ελλείψει ασθενών: «Σήμερα μηδενίσαμε τον αριθμό των ασθενών», μου είπε με εμφανή ανακούφιση  η υπεύθυνη της ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου. Να σημειώσω εδώ ότι στην ΜΕΘ αυτή είχε νοσηλευτεί ο πρώτος ασθενής με συμπτώματα Covid-19 που είχε ταξιδεύσει στους Αγίους Τόπους. Αλλά εάν η ΜΕΘ στο Ρίο έχουν μηδενίσει τους ασθενείς , οι δύο ΜΕΘ του Σωτηρία έκλεισαν εντελώς. Οχι μόνο έκλεισαν αλλά έγινε σ΄αυτές και απολύμανση.
***
Η καλύτερή μας αμοιβή
Η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αντωνία Κουτσούκου μου εξήγησε ότι ήδη οι δύο ΜΕΘ άρχισαν να λειτουργούν ως κανονικές ΜΕΘ, αντιμετωπίζοντας κάθε είδους επείγοντα περιστατικά εκτός από ασθενείς Covid-19. Ηταν ιδιαίτερα συγκινημένη για δύο λόγους: Πρώτον επειδή από τους 24 βαριά ασθενείς της μίας από τις δύο ΜΕΘ  του νοσοκομείου αναφοράς που ήταν υπεύθυνη, αποσωληνώθηκαν οι 16 και πήραν εξιτήριο. Αυτή  ίσως να είναι  η μεγαλύτερη συγκίνηση που νοιώθει. Αυτοί οι 16 που είχαν νοσηλευτεί διασωληνωμένοι, που πάλεψαν και νίκησαν τον θάνατο, μετά το εξιτήριο που έλαβαν, επέστρεψαν  στο «Σωτηρία» με ευχαριστίες, με συγκινητικά γράμματα και με δωρεές: «Αυτό το «σε εσάς χρωστάμε τη ζωή μας» που ακούγαμε μπορεί να φαίνεται υπερβολικό για πολλούς, αλλά για μας είναι η καλύτερη και η μεγαλύτερη  αμοιβή. Αξία ανεκτίμητη», λέει η κυρία Κουστούκου. Αλλά και στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα….
***
 Οπως μου είπε η καθηγήτρια Εντατικολογίας  Αναστασία Κοτανίδου, εδώ και τρεις εβδομάδες δεν υπήρξε καμία εισαγωγή στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Σήμερα υπάρχουν ελάχιστοι ασθενείς σ΄αυτές και οι περισσότεροι, λέει, βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας.
***
Τα crash tests του κορωνοϊού
Τόσο όμως η κυρία Κουτσούκου όσο και η κυρία Κοτανίδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Ο ιός βρίσκεται ακόμα εδώ κυκλοφορεί ανάμεσά μας, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσουμε», λένε και οι δύο με μια φωνή. Η κυρία Κουτσούκου μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω. Μου είπε ότι τώρα έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο, στο επίπεδο των…crash tests για τον ιό. Το πρώτο crash test άρχισε με την άρση των μέτρων σε εστιατόρια καφετέριες, παραλίες κτλ. Το δεύτερο με την πτήσεις που ξανάρχισαν (ή που ξαναρχίζουν) και το τρίτο (αυτό ίσως που οι επιστήμονες περιμένουν με περισσότερη αγωνία) είναι με τον τουρισμό.
***
Ο Κουτσούμπας στο Προεδρικό
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε χτες για πρώτη φορά μετά την εκλογή της με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, όπου μαθαίνω ότι συζήτησαν για την πανδημία του κορωνοϊού, για τα ελληνοτουρκικά και για την οικονομική κρίση. Η Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Θράκη όπου όπως είπε συμβιώνουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπατριώτες μας. Τη Θράκη όμως θα επισκεφτεί και ο Γραμματέας του ΚΚΕ σε δύο εβδομάδες όπως και την ενημέρωσε.
***
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά της είπε πως μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών όχι μόνο δεν θα βοηθήσει αλλά θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την κατάσταση γιατί μπορεί τα πολιτικά κόμματα στην περιγραφή να συμφωνούν αλλά στο τι πρέπει να γίνει έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Μαθαίνω ότι της έθεσε επίσης το ζήτημα της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που έχει πάρει η Ελληνική Βουλή.
***
Πάντως όσοι παρακολούθησαν ή διάβασαν ολόκληρο το διάλογο που είχαν μπροστά στους δημοσιογράφους θα πρόσεξαν πως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μιλώντας στον Δημήτρη Κουτσούμπα για την πανδημία του είπε “όπως είδα και εσείς προσπαθήσατε να ανταποκριθείτε όπως όλοι στις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε και μάλιστα στη συγκέντρωση που πραγματοποιήσατε τηρήσατε αυστηρά τους περιορισμούς που έθεσαν οι ειδικοί επιστήμονες”. Για όσους δεν κατάλαβαν η Πρόεδρος εννοούσε τη Συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα! Και κάτι ακόμα. Τι νομίζετε πως κέρασε τον κ. Κουτσούμπα, οποίος εμφανίστηκε στο Προεδρικό με γραβάτα; Θρακιώτικα γλυκά. Τα έφερε μαζί της από τη Θράκη.
***
Η δωρεά της Εκκλησίας στο ΕΣΥ
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε το Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και παρέλαβε δωρεά της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα παρέλαβε, 10 μόνιτορ για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 1 κεντρικό σταθμό παρακολούθησης, συνολικού ύψους 97.000 ευρώ. Η δωρεά προορίζεται για το ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς». Κατά την τελετή παράδοσης της δωρεάς, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος  δήλωσε ανάμεσα στα άλλα:
«Κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σάς υποδεχόμαστε τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παρακολουθούμε τον αγώνα σας και την δοκιμασία της Πατρίδας μας. Συμπαρασταθήκαμε όσο το δυνατόν και κάτω από δύσκολες και σκληρές για εμάς συνθήκες. Σας χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση για τα μέτρα που έλαβε τόσο έγκαιρα, ώστε να έχουμε στη χώρα μας όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Σήμερα, σας προσφέρουμε συμβολικά κάτι που ευχόμαστε να είναι χρήσιμο στα χέρια των ειδικών, των γιατρών, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του έργου τους. Το κάνουμε με πολλή χαρά και συγκίνηση. Δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της ανάγκης, αλλά είναι συμβολικό και δείχνει ότι είμαστε πλάι σας, σας σκεπτόμαστε και θέλουμε τη συνεργασία».
***
Γιόγκα, Rotary και Lions
Η Ιερά Συνόδος όμως αποφάσισε και τα παρακάτω:
1. «Η διαδικασία μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας προς τους πιστούς παραμένει ως έχει και όπως μας έχει παραδοθεί υπό των αγίων Πατέρων και υπό της Ιεράς μας Παραδόσεως».
2. Η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουισμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί «είδος γυμναστικής». Ως εκ τούτου επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας και δεν έχει καμία θέση στην ζωή των Χριστιανών».
3.  Ζητεί  από τους  Μητροπολίτες και τον Ιερό Κλήρο της Εκκλησίας της Ελλάδος να απέχουν από κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται από τις οργανώσεις Rotary και Lions. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις: «Δεν περιορίζονται μόνον σε κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά επεκτείνονται και σε πράξεις θρησκευτικού χαρακτήρα, καθ’ όσον διαθέτουν τυπικό τελετουργίας εισδοχής νέων μελών και καθορίζουν προσευχή που απευθύνεται αδογμάτιστα σε ένα θεό, με την γενική έννοια του όρου και όχι κατά την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας.»
***
Ορθοπεταλιές με νόημα
Περίσσεψαν τα χαμόγελα χθες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας  όταν δεκάδες δήμαρχοι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΚΕΔΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, ανέβηκαν σε αυτά και «τράβηξαν πετάλι»  – όπως λέγαμε μικροί  – έως τον Εθνικό Κήπο. Γενικώς  η βόλτα ήταν ξεκούραστη και σύντομη αφού τα ποδήλατα,  που παραχώρησε για τις ανάγκες του event ο χορηγός, ήταν πολύ σύγχρονα,  ηλεκτρικά και ανέπτυσσαν μεγάλη ταχύτητα.
***
Για καλό και για κακό πάντως μια ομάδα ποδηλατών του Ερυθρού Σταυρού συμμετείχε στην πορεία , ενώ  στο τέλος της διαδρομής δύο υπάλληλοι του δήμου μοίραζαν παγωμένα νερά.  Σημειώνω ότι ο τερματισμός είχε προγραμματιστεί  να γίνει  στο Ζάππειο αλλά λόγω  μιας αιφνίδιας άσκησης  στην κεντρική  είσοδο του Κήπου, οι δήμαρχοι άλλαξαν ρότα εν κινήσει  και τη «χώθηκαν» σε παραπλήσια στενότερη είσοδο.
***
Ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης κατέφτασε από τους πρώτους στο σημείο εκκίνησης, στο κάτω μέρος της πλατείας Κοτζιά και επέλεξε  ένα μπορδοροδοκόκκινο  όχημα το οποίο προτού κατεβάσει στην  Αθηνάς το «έκανε μία» εκεί γύρω – γύρω.  Λίγο αργότερα έφτασε ο Κώστας Μπακογιάννης στον οποίο ο  πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρ. Τεντόμας προσέφερε ένα πράσινο ποδήλατο. «Δεν χωράνε στην  Αθήνα τα κόκκινα  ποδήλατα» είπε ο Μπακογιάννης στον Μώραλη. «Μια χαρά χωράνε…» αντέτεινε ο Μώραλης. Η ώρα περνούσε, ο ήλιος ανέβαινε και η  βόλτα δεν άρχιζε, διότι ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ.  Χατζηδάκης που τους είχε ενημερώσει ότι θα έλθει, τους ειδοποίησε  εκ νέου ότι λόγω φόρτου εργασίας θα καθυστερούσε.
***
Όταν τέλος πάντων πήγε, κάθισε μαζί τους δέκα λεπτά, τους μίλησε  για το  «οικολογικό μπόνους της ηλεκτροκίνησης» που να αναμένεται να εξαγγείλει την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης. Εκανε  μια δήλωση, φωτογραφήθηκε με  ένα ποδήλατο και αποχώρησε. Είναι γνωστό ότι ο  Κωστής δεν τα πάει καλά με τα αυτοκίνητα, ότι  χρησιμοποιεί μετρό και λεωφορείο   όπως και φιλικά προς το  περιβάλλον μέσα για τις μετακινήσεις του. Όμως κάτι η σπορ  ένδυση, κάτι ο χρόνος που τον  πίεζε σε συνάρτηση με τα χρόνια που είχε να ανέβει σε ποδήλατο, τον οδήγησαν στην απόφαση  να μην ακολουθήσει τους υπόλοιπους.
***
Οι προ του κορωνοϊού διαδικασίες
 Απαντες οι βουλευτές της ΝΔ πήραν ένα SMS από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Στ. Καλαφάτη με το οποίο τους επαναφέρει στην… κανονικότητα της λειτουργίας της Βουλής. Σας το μεταφέρω ως έχει:  «Από τούδε και στο εξής οι ονομαστικές ψηφοφορίες θα διεξάγονται δια της φυσικής μας παρουσίας. Επιστολική ψήφος θα γίνεται δεκτή μόνο εφόσον «εμπίπτει» στο γράμμα του κανονισμού της Βουλής. Εν κατακλείδι, σχετικά με τις ονομαστικές ψηφοφορίες, επανερχόμαστε στις προ κορωνοϊού προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες .