Η Πορτογαλία θα καλωσορίσει θερμά κάθε Βρετανό που θα θελήσει να ταξιδέψει στη χώρα αυτό το καλοκαίρι. Τη δήλωση έκανε στο BBC ο πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα. Στη γειτονική Ισπανία, αντίθετα, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική σε ό,τι αφορά την υποδοχή επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο δίχως την υποβολή τους σε καραντίνα.

Ο Σάντος Σίλβα σημείωσε ότι οι τουρίστες που θα επισκεφθούν εφέτος στη χώρα θα ενημερώνονται για το βαθμό πληρότητας των πορτογαλικών ακτών και ως εκ τούτου θα μπορούν να αποφεύγουν τις παραλίες με μεγάλο συνωστισμό. «Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν κανόνες που θα διασφαλίζουν σε όλους ασφαλείς διακοπές», τόνισε.

Ειδικότερα για τους επισκέπτες από τη Βρετανία, ο πορτογάλος υπουργός διευκρίνισε ότι μια συμφωνία για τη δημιουργία «αερογέφυρας» μεταξύ της χώρας του και του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή έως τα τέλη Ιουνίου. Βάσει της συμφωνίας, οι Βρετανοί παραθεριστές δεν θα είναι αναγκασμένοι να παραμένουν σε 14ήμερη καραντίνα κατά την άφιξή τους στην Πορτογαλία.

Ο Σάντος Σίλβα σημείωσε ότι η Πορτογαλία δεν θα υποβάλει σε κανενός είδους καραντίνα τους ταξιδιώτες που θα φθάνουν στη χώρα του. Απλώς θα θερμομετρούν τους επισκέπτες στα αεροδρόμια και, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μελετά τη διεξαγωγή «δειγματοληπτικών τεστ για κορωνοϊό στους αεροπορικούς επιβάτες».

Διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα των Βρετανών τουριστών φαίνεται πως ακολουθεί η Ισπανία. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα Βρετανών τουριστών μόνο αν τα ποσοστά μετάδοσης του κορωνοϊού υποχωρήσουν σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.