Την κατασκευή δύο ποδηλατόδρομων που ακολουθούν τις διαδρομές Γκάζι-Κηφισιά και Κατεχάκη-Ευαγγελισμός (μέσω της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης), ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο. Το τμήμα Γκάζι-Κηφισιά είναι προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ και το δεύτερο Κατεχάκη – Ευαγγελισμός τριών εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα των «πράσινων» μετακινήσεων υπενθύμισε ότι την Παρασκευή, 5 Ιουνίου ( Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός, θα παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο της μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση με οικολογικό μπόνους για τους αγοραστές ηλεκτρικών ποδηλάτων. «Στην πολιτική αυτή περιλαμβάνεται ένα οικολογικό μπόνους για όσους αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό θα είναι πολύ ισχυρότερο για όσους αγοράσουν ηλεκτρικά ποδήλατα, γιατί θέλουμε να κάνουμε επί της ουσίας ένα άνοιγμα στα ποδήλατα», σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε τη σημασία του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης και όχι μόνο ως μέσο αναψυχής ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι «του χρόνου, την Ημέρα του Ποδηλάτου να τη γιορτάσουμε πάλι όλοι εδώ μαζί στο Μεγάλο Περίπατο σε μια διαδρομή που θα φτάνει τα 7 χλμ., μια διαδρομή που θα απελευθερώσει 50 στρέμματα δημόσιου χώρου και που μπορεί να αλλάξει την Αθήνα».

Ποδηλατόδρομος Φάληρο – Γκάζι – Κηφισιά

Ο εν λόγω ποδηλατόδρομος ανήκει σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο διαδρομών ποδηλάτου, από τον Φαληρικό Όρμο έως και την Κηφισιά. Το έργο αποτελεί μια από τις βασικές κατευθύνεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που θεσμοθετήθηκε το 2014 και έχει μείνει ημιτελές αφού κατασκευάστηκε μόνο το νότιο τμήμα με μήκος διαδρομής 10 χλμ, δηλαδή το σκέλος «Φάληρο – Γκάζι».

Το Βόρειο Τμήμα «Γκάζι – Κηφισιά», ενώ διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής – με τεύχη δημοπράτησης – έχει εξαγγελθεί πολλές φορές αλλά δεν εντάχθηκε σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Σήμερα, πλέον, ενταγμένο σε πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου με προϋπολογισμό 7.000.000€ βαίνει προς άμεση δημοπράτησή του με ολοκλήρωση σε 18 με 20 μήνες.

Ποδηλατόδρομος 2: Μετρό Κατεχάκη – Πολυτεχνειούπολη/Πανεπιστημιούπολη -Ευαγγελισμός

Ξεκινάει από το Μετρό Κατεχάκη και διατρέχει το Πάρκο Γουδή, την Πολυτεχνειούπολη, την Πανεπιστημιούπολη, το Πάρκο Ιλισίων και καταλήγει στο Μετρό Ευαγγελισμός. Το μήκος του ποδηλατοδρόμου είναι περίπου 10 χλμ., Με αυτόν τον σχεδιασμό αξιοποιείται και συνδέται και ο υφιστάμενος ποδηλατόδρομος της Πολυτεχνειούπολης, μήκους περίπου 4 χλμ.

Και αυτός ο ποδηλατόδρομος προβλέπεται στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Μετά τη δημοπράτησή του μπορεί να ολοκληρωθεί σε 15 με 18 μήνες.