Πακέτο μέτρων που αναμένεται να φτάσει έως και τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην τοπική αγορά οι οποίες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό τριαντακονταετίας.

Το σχέδιο προβλέπει την παροχή επιδότησης 2.500 ευρώ για την αγορά νέου, συμβατικής τεχνολογίας οχήματος και 3.000 ευρώ για τα αποδοτικότερα αυτοκίνητα, εφόσον η αξία τους δεν ξεπερνά τα 77.350 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις αρχικές συστάσεις το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, αναμένεται αύξηση του ποσού επιδότησης που θα αφορά τα εναλλακτικής τεχνολογίας οχήματα η αγορά των οποίων, ήδη από το Νοέμβριο του 2019, επιδοτείται στη Γερμανία με 6.000 ευρώ για αξία οχήματος έως και 40.000 ευρώ. Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό το πόσο επιδότησης θα αυξηθεί κατά 1.500 ευρώ σε για τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα και κατά 750 ευρώ για τα υβριδικά.

Το παραπάνω σχέδιο εντάσσεται στο συνολικό πακέτο μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει το γερμανικό υπουργείο οικονομικών για την ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας το οποίο αναμένεται να φτάσει έως και τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν και η ενίσχυση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας η οποία αποτελεί κλειδί για την τοπική οικονομία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στο πλαίσιο του παραπάνω σχεδίου, το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί στη γερμανική βουλή και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συναντήσει αντίσταση από τους κυβερνητικούς εταίρους της Angela Merkel, το SPD το οποίο θα επιθυμούσε οι επιδοτήσεις για την αγορά νέων αυτοκινήτων να αφορούν αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα οχήματα.