Πρωτοβουλίες ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Φώφη Γεννηματά προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι χρειάζεται αρραγές εσωτερικό μέτωπο, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός αρνήθηκε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών για την χάραξη των κόκκινων γραμμών της χώρας.

Να ενισχύσουμε τις συμμαχίες με την ΕΕ και τις όμορες χώρες

«Η χώρα μας πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των απειλών. Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητα και περνά από τις λεκτικές προκλήσεις σε παράνομες ενέργειες. Η χώρα μας πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των απειλών. Χρειάζεται αρραγές μέτωπο εσωτερικά.

Ζήτησα πολλές φορές τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για να χαράξουμε τις κόκκινες γραμμές μας, για να στείλουμε μήνυμα ασφάλειας στον ελληνικό λαό, να στείλουμε μήνυμα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε στο προηγούμενο διάστημα, πρέπει τώρα να δείξει την αποφασιστικότητα της χώρας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας στην ΕΕ, να υπάρξουν συμφωνίες με τις όμορες χώρες, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Περιμένω τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες» τόνισε η κα Γεννηματά μιλώντας στον Σκάι.

Όχι στη χαλάρωση της υγειονομικής προσπάθειας

«Να μη χαλαρώσουμε, να διατηρήσουμε την υγειονομική προσπάθεια. Πράγματι τα πήγαμε καλά υγειονομικά και πρέπει να συνεχίσουμε στο επόμενο διάστημα. Ας μη χαλαρώσουμε να μην πάμε από το ένα άκρο στο άλλο απότομα. Πολύς κόσμος κυκλοφορεί έξω χωρίς να παίρνει μέτρα, χωρίς να φορά μάσκα εκεί που επιβάλλεται. Πρέπει να διατηρήσουμε την υγειονομική προσπάθεια, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας».

Πακέτο χωρίς σκιώδες μνημόνιο

«Να δώσει τη μάχη ο κ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να εγκριθεί το πακέτο χωρίς περικοπές, αστερίσκους και σκιώδες μνημόνιο. Όπως είπαμε πως πρέπει να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία, έτσι δουλεύουμε ήδη για το σχέδιο της νέας αλλαγής, δουλεύουμε για το σχέδιο ανάκαμψης και ανόρθωσης που πρέπει να στηριχθεί σε νέο παραγωγικό
μοντέλο. Έχει μεγάλη σημασία πέρα από την απόφαση της Κομισιόν, να παρθεί απόφαση και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Θέλω να δω τον κ. Μητσοτάκη να δώσει τη μάχη να εγκριθεί το πακέτο χωρίς περικοπές και αστερίσκους. Πρέπει να δώσει τη μάχη ο Πρωθυπουργός. Βρισκόμαστε σε ενισχυμένη εποπτεία με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που προέχει είναι να μην έχουμε ένα σκιώδες μνημόνιο, να το αποφύγουμε. Είναι κρίσιμο πως θα αξιοποιήσουμε το πακέτο ως χώρα. Ακούω για επιτροπές σοφών, είναι καλοί οι επιστήμονες, αλλά χρειάζεται και εξαντλητικός διάλογος των πολιτικών κομμάτων στην Βουλή, αλλά και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη και να δοθεί το πακέτο για να κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού. Θα χρειαστεί να συνδυαστεί το πακέτο με κίνητρα στοχευμένα, να στηριχθεί η μεσαία τάξη και η μεσαία επιχειρηματικότητα, να δούμε ποιοι κλάδοι χρειάζονται στήριξη. Εμείς με το ενδιάμεσο πρόγραμμα στοχεύουμε να μην έχουμε και μεγάλες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις , ενώ η Κυβέρνηση επιβάλει το «μισή δουλειά και μισό μισθό».

ΦΠΑ 6% στην εστίαση

Η πρόταση μας είναι να μειωθεί στο 6% ο ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή.  Δεν γίνεται να στηριχθεί ο τουρισμός χωρίς αλλαγή στον ΦΠΑ, που εξαντλείται μόνο στις πορτοκαλάδες και στους καφέδες. Δεν εξαιρούν ούτε καν το κρασί, κάτι που θα ήταν σημαντικό για τους οινοπαραγωγούς. Δεν το κάνει η κυβέρνηση σε μία περίοδο που προσπαθούμε να σώσουμε οτιδήποτε σώζεται.

Στο ενδιάμεσο πρόγραμμα η πρόταση μας είναι να μειωθεί στο 6% ο ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Δεν μπορεί, επίσης, η Κυβέρνηση να
παρακαλά τις τράπεζες, οι οποίες ακόμα και στα εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια ζητούν και εμπράγματη εγγύηση. Να υπάρξει πίεση στον τραπεζικό κλάδο. Είναι το κλειδί για να δοθεί ανάσα και οξυγόνο στις επιχειρήσεις. Έχουμε ζητήσει μηδενική προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και στο50% για τις άλλες. Το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τον Ιούλιο. Οι επιχειρηματίες όμως, μέχρι τότε, δεν ξέρουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν.

Στις επόμενες εθνικές εκλογές οι πολίτες θα εμπιστευτούν το ΚΙΝΑΛ

Είμαι απολύτως αισιόδοξη ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα αναγνωριστεί η δουλειά που έχουμε κάνει και η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στο πρόσωπο μου θα αποτυπωθεί σε ψήφους
Δεν μπορώ να διανοηθώ να μπει η χώρα σε δοκιμασία, ενώ δεν έχει ξεπεράσει την υγειονομική δοκιμασία και είναι μπροστά μας η κρίση. Δεν μπορώ να σκεφτώ καν την εικόνα εκλογών με ουρές, με γάντια, με αποστάσεις, με κίνδυνο για τις ευπαθείς ομάδες. Η κυβέρνηση έχει νωπή εντολή και θα πρέπει να ασχοληθεί με το πώς θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Είμαι απολύτως αισιόδοξη ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα αναγνωριστεί η δουλειά που έχουμε κάνει και η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στο πρόσωπο μου θα αποτυπωθεί σε ψήφους. Δίνουμε μία μάχη σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Δηλώνω αισιόδοξη. Ακόμα και την ημέρα των εθνικών εκλογών οι δημοσκοπήσεις δεν έδειξαν το ποσοστό που πήραμε.

Δεν έχουμε κλείσει την πόρτα για διάλογο

Η συντήρηση και ο λαϊκισμός από όποιον εκφράζεται είναι οι αντίπαλοί μου. Δεν καλλιεργεί το κόμμα προτάσεις για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε κλείσει την πόρτα μας για διάλογο σε κανένα δημοκρατικό κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η αυτόνομη πορεία μας είναι απόφαση του συνεδρίου μας. Δεν είναι μια εμμονή τακτικής, δεν μας ενδιαφέρουν οι αποστάσεις. Είναι στρατηγική με ουσία και πολιτικό περιεχόμενο. Εμείς έχουμε διαφορετική πρόταση για τη χώρα και αυτό έχει αξία για τους εργαζόμενους, τους πιο αδύναμους, τη μεσαία τάξη. Η συντήρηση και ο λαϊκισμός από όποιον εκφράζεται είναι οι αντίπαλοί μου. Ξέρουμε να κάνουμε κριτική, δεν μασάμε τα λόγια μας, κάθε τι που λέμε είναι τεκμηριωμένο.

Η στάση μας θα επιβραβευτεί στις επόμενες εκλογές. Θα είμαστε έτοιμοι, δεν φοβόμαστε. Κάνω ότι μπορώ για να αναδείξουμε τη χρησιμότητα του Κινήματος Αλλαγής. Ασχολούμαστε με τη χώρα, όχι με το εσωτερικό μας κόσμο.

Ασχολούμαστε με το νέο παραγωγικό μοντέλο. Στόχος μας να συνδεθεί η προσδοκία των προοδευτικών πολιτών για το αύριο με το Κίνημα Αλλαγής που είναι η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης.