ΥΠΑ: Δύο φάσεις για υποχρεωτικά τεστ και καραντίνα στα αεροπορικά ταξίδια

Ως τις 14 Ιουνίου υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό – Από τις 15 Ιουνίου υποχρεωτικά μόνο για όσους έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης

Υποχρεωτική προληπτική καραντίνα σε δύο φάσεις προβλέπουν τα νέα μέτρα στις αεροπορικές μετακινήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά του Covid-19.

Ημερομηνία ορόσημο είναι η 15η Ιουνίου, με την πρώτη φάση να εξελίσσεται κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του τρέχοντος μήνα, ενώ η δεύτερη, μέχρι το τέλος Ιουνίου, είναι μια φάση «γέφυρα» μέχρι την επίσημη έναρξη της πλέον απρόβλεπτης τουριστικής σεζόν των τελευταίων πολλών ετών.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με την έκδοση τριών νέων NOTAMS, χαρτογράφησε τις δύο αυτές φάσεις. Συγκεκριμένα, ως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59 παρατείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών, αλλά χωρίζεται σε δύο φάσεις, μια για το 1ο δεκαπενθήμερο και μια φάση «γέφυρα» για το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Στην πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα, εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Σε δεύτερη φάση, από την Δευτέρα 15 Ιουνίου, η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης.

Όλοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.

Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

* Επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, (Passengers in transit).

* Όλα τα πληρώματα αεροσκαφών, (Flight Crew).

*Επιβάτες κρατικών πτήσεων, (State Flights).

*Επιβάτες πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, (Sanitary Flights).

*Επιβάτες πτήσεων ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, (Humanitarian Flights).

*Επιβάτες πτήσεων που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, (Emergency Flights).

*Επιβάτες στρατιωτικών πτήσεων, (Military Flights).

*Επιβάτες εμπορευματικών πτήσεων ( Cargo Flights).

*Eπιβάτες πτήσεων της Frontex

Ακόμη, με νέα αεροπορική οδηγία, ανανεώθηκε και παραμένει σε ισχύ, έως τις 15 Ιουνίου 2020, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Για τη συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: μέλη οικογενειών Ευρωπαίων Πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο.

Όσον αφορά τις πτήσεις εξωτερικού, όλες οι διεθνείς πτήσεις που καταφθάνουν στην χώρα μας προσγειώνονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από τις 15 Ιουνίου 2020 και στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ αφορά και τα δύο αεροδρόμια έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020 και αποκλείει τις πτήσεις εξωτερικού από/προς τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι και την Κυριακή 14 Ιουνίου ανανεώθηκε και η αεροπορική οδηγία που προβλέπει προσωρινή απαγόρευση πτήσεων προς την Ελλάδα και αντίστροφα από 7 χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ην. Βασίλειο, Αλβανία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία. Από αυτόν τον περιορισμό εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights), οι κρατικές πτήσεις (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (military, δεν ισχύουν όμως αυτές για την Τουρκία), οι πτήσεις της Frontex, οι ανεφοδιασμού, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), οι πτήσεις υποστήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας μας και οι πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων Πολιτών.

Κοινωνία
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk