Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η αναφορά τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν στο μέτωπο των φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων αυτό θα συμβεί μετά το πέρας του καλοκαιριού. Ολες οι αποφάσεις μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο, καθώς στη Θεσσαλονίκη, την εποχή της ΔΕΘ αν και όπως αυτή διεξαχθεί λόγω κορωνοϊου, έχει ήδη αποφασιστεί να παρουσιαστεί το νέο κυβερνητικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί το 2021 και το 2022 που πλέον θα μπορεί να στηριχθεί και χρηματοδοτικά από το μεγάλο (αναπάντεχο για πολλούς) ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας. Οι όποιες αλλαγές-παρεμβάσεις στη φορολογία είχαν εξαγγελθεί για εφέτος αναβάλλονται λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός από την πτώση των εσόδων και την αύξηση των δαπανών.

Θα μετριάσουν τα πλήγματα

Το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2020 το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ μετατράπηκε σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ (όσα χάθηκαν από τα έσοδα Μαρτίου και Απριλίου) και το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ξεπέρασε τα 4,07 δισ. ευρώ, ενώ όταν ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία του Μαΐου τότε θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις ελπίζουν οι μειώσεις στη φορολογία στις οποίες θα καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης από το νέο έτος θα είναι ουσιαστικές, για να μετριάσουν σε κάποιον βαθμό τα σοβαρά πλήγματα από την αύξηση της ανεργίας και τις μειώσεις των εισοδημάτων τους.

Μείωση προκαταβολής

Ο κ. Σταϊκούρας σε πρόσφατη αναφορά του επισήμανε ότι «οι μειώσεις των φόρων υλοποιούνται κανονικά και μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση – ευχόμαστε μετά τον Σεπτέμβριο – θα σχεδιάσουμε το 2021 στην ορθή δημοσιονομική πολιτική που είχαμε χτίσει, δηλαδή στις στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να προχωρήσουν για τις εφετινές εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων σε γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 70% των πληττόμενων επιχειρήσεων. Δηλαδή των επιχειρήσεων που θα εμφανίσουν σε σύγκριση με πέρυσι μία πτώση του τζίρου περίπου 30%. Στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν ότι τις τελικές αποφάσεις για το οριστικό ύψος του «κουρέματος» της προκαταβολής θα τις λάβουν τον Ιούλιο, που θα έχουν υποβληθεί και οι φορολογικές δηλώσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ωστόσο φαίνεται ότι το ποσοστό 70% έχει κλειδώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από 24% σήμερα είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για τα εφετινά εισοδήματα που ούτως ή άλλως θα είναι σημαντικά μειωμένα για τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Η μείωση μετατίθεται για τα εισοδήματα του 2021, που σημαίνει ότι θα φανεί στο ταμείο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών το 2022.

 

Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ

Για το 2021 μετατίθενται και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν τελικά θα αυξηθούν το επόμενο έτος οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι 8% και όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών αν τελικά αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες είναι δεδομένο ότι θα ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα και τα σημάδια που έχει αφήσει ο κορωνοϊός στην οικονομία και στην κτηματαγορά. Μάλιστα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μην αυξηθούν καθόλου ούτε το 2021 οι τιμές ζώνης της Εφορίας αν επικρατεί στην κτηματαγορά η πτωτική τάση τιμών που παρατηρείται σήμερα.

Για το 2021 μεταφέρεται και η εξαγγελθείσα μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ για το 2022 φαίνεται να πηγαίνει η μείωση του τέλους επιτηδεύματος που επιβαρύνει επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

 

«Ασπιρίνες» στην αγορά

Εκεί που δεν πρέπει να περιμένει κανείς μειώσεις είναι στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, τσιγάρων και ποτών. Οπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου, αν συμβεί αυτό οι απώλειες για τα έσοδα θα είναι μεγάλες και γι’ αυτό δεν το εξετάζουν.Προς το παρόν οι μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ είναι πιο πολύ «πυροσβεστικές» στην κρίση που έφερε στην αγορά η καραντίνα. Πάντως από αύριο Δευτέρα 1 Ιουνίου και έως τις 31 Οκτωβρίου ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες θα επιβαρύνονται με χαμηλότερο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες καθώς μειώνεται στο 13% από 24% σήμερα. Μέτρο που δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει στην τσέπη του καταναλωτή.

Αφορά προϊόντα όπως είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, τα ροφήματα, οι χυμοί, το τσάι, τα ισοτονικά ποτά – ηλεκτρολύτες, τα μεταλλικά νερά. Τα αλκοολούχα ποτά παραμένουν στο 24%. Μόνο η μπίρα χωρίς αλκοόλ θα επιβαρύνεται με το χαμηλότερο ΦΠΑ 13% από 24% σήμερα.

Στις μεταφορές όλα τα εισιτήρια θα πωλούνται από αύριο Δευτέρα με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% αντί για 24% σε μία προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι σημαντική μείωση στις τιμές θα πρέπει να εμφανίσουν τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, στο τρένο, το μετρό και το τραμ, τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία κ.τ.λ. Με μειωμένο ΦΠΑ 13% θα επιβαρύνονται και τα εισιτήρια των κινηματογράφων.

Ιδιοκτήτες και ενοίκια

Σε τροπολογία που κατατέθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στη Βουλή περιλαμβάνονται οι εκπτώσεις φόρου που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί μείωση των ενοικίων που εισπράττουν κατά 40% με κυβερνητική εντολή. Τελικά από τις αρχικές υψηλές προσδοκίες ότι θα τους επέστρεφε το κράτος το 50% της απώλειας των εσόδων τους, η τροπολογία καθορίζει ότι το ποσοστό αυτό θα είναι 30%.

Η έκπτωση αυτή θα φανεί με τη μορφή συμψηφισμού φόρων που θα προκύψουν για τους ιδιοκτήτες από 31 Ιουλίου και μετά κατά την εκκαθάριση του εφετινού φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ. Για το υπόλοιπο 70% της απώλειας που έχουν υποστεί δεν θα έχουν καμία ελάφρυνση. Σημειώνεται ότι στα εφετινά έντυπα της Εφορίας δεν θα δηλώσουν κάποιο ποσό από τις μειώσεις που έχουν υποστεί καθώς αυτό θα πρέπει να το πράξουν του χρόνου. Απλώς, σε λίγες ημέρες θα ανοίξει ειδική εφαρμογή όπου θα κληθούν να εμφανίσουν τις μειώσεις που δέχθηκαν τους μήνες εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου για να προχωρήσει στη συνέχεια η Εφορία σε συμψηφισμό της επιστροφής με μελλοντικές οφειλές.

«Μικρο-δάνεια» μέχρι και 25.000 ευρώ

Δάνεια έως και 25.000 ευρώ χωρίς την απαίτηση εμπράγματων εξασφαλίσεων θα μπορούν να λαμβάνουν πολύ μικρές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, ακόμη και άνεργοι από εταιρείες μικροπιστώσεων. Τον θεσμό του microfinance φέρνει νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ίσως και εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου. Ο θεσμός των μικροπιστώσεων έρχεται να καλύψει το κενό στη χρηματοδότηση ή να αντιμετωπίσει τα τραπεζικά εμπόδια που συναντούν πολλές μικρές επιχειρήσεις στο στάδιο της εκκίνησης της οικονομικής τους δραστηριότητας, αλλά και φυσικά πρόσωπα τα οποία σχεδιάζουν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο.

100 εκατ. ευρώ σε 1.200 startups για κάλυψη του 50% των μισθών

Χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων startups με σκοπό την κάλυψη του μισού ετήσιου μισθολογικού κόστους ετοιμάζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης (φωτογραφία). Δικαιούχοι θα είναι μικρές καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, έως 5 χρόνια και μη κερδοφόρες, εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο πρόκειται να συσταθεί άμεσα. Για το πρόγραμμα αυτό θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια ύψους 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ). Το ποσό επιστρεπτέας ενίσχυσης θα αντιστοιχεί στο 50% του ετήσιου μισθολογικού κόστους του τελευταίου έτους και έως του ποσού των 100.000 ευρώ μέγιστη ενίσχυση.